Odjel za sociologiju – riječ Pročelnika

gordan crpic

prof. dr. sc. Gordan Črpić
Pročelnik Odjela za sociologiju

U svijetu koji zapada u sve dublje i dugotrajnije krize, smisleno je zapitati se: zašto uopće studirati?

Posebno, zašto studirati u Hrvatskoj opterećenoj teškim antiintelektualnim, antiprofesionalnim nasljeđem?

A onda naravno, ako se odlučimo studirati, zašto studirati baš sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu?

Ima li posla za sociologe? Hoće li ga biti?

Kakvo se znanje dobiva studijem sociologije na ovom sveučilištu?

quotesign

Studente odgajamo i obrazujemo da budu spremni i sposobni otkrivati i stvarati nove poslove u kojima će se zapošljavati i zapošljavati druge.

Gradeći studije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i mi sami postavljali smo si ovakva pitanja.

Promišljajući ih došli smo do zaključka da u postojećem okruženju u Hrvatskoj, ali i u svijetu općenito, ne možemo više očekivati da ćemo obrazovati studente za neka gotova i postojeća zanimanja i poslove, već da studije trebamo postaviti tako da kroz njih studente odgajamo i obrazujemo da budu spremni i sposobni otkrivati i stvarati nove poslove u kojima će se zapošljavati i zapošljavati druge, manje osposobljene za snalaženje u zahtjevnom suvremenom tržištu rada.

U tom je duhu građen studij sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

quotesign

Sveučilišni život je usvajanje određenih vještina i znanja, vrijednosti, kodeksa ponašanja i odnosa prema ljudima i svijetu.

Studirati na sveučilištu ne znači samo sakupljati određeno znanje, već je sveučilišni život više jedno usvajanje određenih vještina i znanja, vrijednosti, kodeksa ponašanja i odnosa prema ljudima i svijetu.

To je ono po čemu se razlikuju sveučilišno obrazovani ljudi od onih koji nemaju akademskog obrazovanja.  Akademski se građanin od onih koji nisu imali čast i privilegij studirati, ne razlikuje po tome što ima viši IQ od njih, često i nema,  već po tome što je naučio disciplinirati svoju misao, koncentrirati se na neki problem, što se znade koristiti akumuliranim znanjem čovječanstva, odnosno znade se služiti literaturom, pretraživati baze podataka, postavljati probleme i odabirati metode za njihovo rješavanje.

quotesign

Studij pretpostavlja kontinuirani, sustavni rad te interakciju profesora i studenata.

Studij sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koncipiran je tako da u jednoj dinamici rada nudi znanja i vještine potrebne za razumijevanje svladavanje složenih pitanja suvremenog svijeta.

Jezgru profesora čine iskusni istraživači s bogatim uvidom u različite sfere hrvatskog društva, te s druge strane, seminare i vježbe vode asistenti koji su se pokazali ponajboljim studentima u svojim generacijama. Sam studij postavljen je zahtjevno za profesore i studente. Pretpostavlja kontinuirani, sustavni rad te interakciju profesora i studenata.

Preddiplomski studij je općenitiji i mišljen je kao priprema za praćenje diplomskih studija kroz koje se studenti osposobljavaju za ulazak u nepredvidljivo tržište rada opremljeni znanjima i vještinama koje će im omogućiti da tamo ne budu pasivni promatrači već aktivni kovači svoje sreće.

Suae quisque fortunae faber est!

Obavijesti studentima

Konzultacije

Raspored konzultacija izvođača nastave za zimski semestar akademske godine 2016./2017. možete preuzeti OVDJE.

Satnica

Satnicu HKS-a možete preuzeti OVDJE