Press centar - objave za medije

Na HKS-u promoviran sveučilišni udžbenik „Temeljni postupci i vještine u zdravstvenoj njezi“

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 12. svibnja 2022. na Međunarodni dan sestrinstva promoviran je sveučilišni udžbenik “Temeljni postupci i vještine u zdravstvenoj njezi” autora Vesne Mijoč i Marina Čarga. 

Promociji su uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, pročelnicu Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Martu Čivljak, prorektora za znanost prof. dr. sc. Roberta Antolovića i dekana Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Dalibora Karlovića prisustvovali mnogobrojni studenti, gosti i prijatelji naših autora i Sveučilišta. 

Okupljenima se obratio rektor Tanjić, pozdravivši sve prisutne u ime cijele akademske zajednice i čestitajući Međunarodni dan sestrinstva svim okupljenima, a autorima na ovom izvanrednom izdanju. „Odjel za sestrinstvo najveći je naš Odjel. Ponosni smo na sve naše studente i naše profesore koji su podnijeli veliki teret zadnje dvije pandemijske godine. I u tom teškom vremenu stvorena je ova knjiga oko koje smo se danas okupili. Ponosni smo na autore Vesnu Mijoč i Marina Čarga koji su se odvažili i osmislili prvi udžbenik na našem Odjelu za sestrinstvu i vjerujemo da će on biti sastavni dio knjižnice svakog od naših studenata sestrinstva“- rekao je rektor Tanjić.

Ne krijući svoje uzbuđenje i radost zbog izdanja koje je po svom sadržaju i izgledu suvremeno i što je najvažnije dostupno studentima na preddiplomskoj i diplomskoj razini, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak zahvalila je izdavaču Nakladi Slap, recenzentima doc. dr. sc. Ireni Canjuga, izv. prof. dr. sc. Marijani Neuberg i dr. sc. Višnji Pranjić i Upravi Sveučilišta  te Odboru za izdavačku djelatnost na suradnji. U svom je govoru istaknula kako je zajedničko autorima to što su vrijedni, strpljivi, uporni, otvoreni za nove spoznaje i inovativnosti, otvoreni za rasprave i promjene. Posao odrađuju s ljubavlju i poštovanjem. Vole raditi sa studentima i nesebično dijele svoje znanje što dokazuju iz dana u dan kroz nastavu, kroz rad na našem Projektu stručne prakse, pripremu nastavnih materijala, pripremu postupnika i OSKI ispita, pripremu knjižice kliničkih vještina i u konačnici kroz ovaj udžbenik.

 „Draga Vesna, dragi Marine, zahvaljujući vašem predanom radu, uspjeli smo unaprijediti nastavu na Odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta i postati prepoznatljivi u sestrinskim krugovima. Hvala vam na svemu što činite. Sretna sam što su nam se životni putevi isprepleli. Želim vam da sačuvate vedrinu, motivaciju i entuzijazam kojeg sada imate i da nam što prije doktorirate i pripremite još udžbenika, jer ono što definitivno nedostaje medicinskim sestrama u Hrvatskoj danas, je recentna stručna literatura na hrvatskom jeziku. Želim vam još puno uspjeha. Čestitam i Živjeli!“- završila je svoj govor pročelnica Čivljak.

U ime nakladnika govorila je direktorica Biserka Matešić koja je izrazila svoje zadovoljstvo ovim vrijednim djelom, prepoznavši ga kao udžbenik koji će biti vrlo vrijedan za izobrazbu medicinskih sestara i tehničara. Ujedno je najavila i mnogobrojna izdanja u kojoj su uključeni profesori s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izrazivši zadovoljstvo suradnjom sa Sveučilištem.

Izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberger u ime recenzenata izrazila je svoju zadovoljstvo i čestitala autorima na sveučilišnom priručniku koji na sustavan i temeljit način ukazuju na koji način se određeni postupci provode u zdravstvenoj njezi te promiče važnost sestrinske struke.

Autori Vesna Mijoč i Marin Čargo zahvalili su rektoru Tanjiću i pročelnici Čivljak na poticanju da se izda ovaj udžbenik, zahvalili  svim prisutnima na dolasku i najavili nove udžbenike tako potrebne sestrinskoj struci. 

Osobito lijepom ugođaju na promociji knjige pridonijelo je skladno pjevanje sopranistice Darije Auguštan uz klavirsku pratnju Marina Čarga koji je, osim što je autor udžbenika, pokazao svoj talent ne samo kao vrstan glazbenik nego i kao odličan moderator. 

Ukratko o autorima:

Vesna Mijoč magistra je sestrinstva, diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predavačica je na Odjelu za sestrinstvo, voditeljica Kabineta vještina i koordinatorica kliničke nastave. Od slijedeće godine sudjeluje i u nastavi na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta na modulu „Prvi kontakt“. Doktorandica je na Kineziološkom fakultetu  u Zagrebu. Bila je studentica prve generacije Programa za stjecanje nastavničkih kompetencija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ima široko znanje, vrijedno kliničko i životno iskustvo. Predana je volonterka.

Marin Čargo magistar je sestrinstva, diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, asistent je na Odjelu za sestrinstvo, zajedno s Vesnom Mijoč od slijedeće godine ak. g. sudjeluje u već spomenutoj nastavi na Medicinskom fakultetu HKS-a. Osim sestrinstva, Marin Čargo je završio i Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu te je mladi perspektivni bariton.Doktorand je na TRIBE-u na Medicinskom fakultetu u Splitu.

 

Prethodne objave:

Emiliju Marinu Nagrada Grada Splita za životno djelo

Bivši prorektor za međunarodne odnose, naš profesor na Odjelu za povijest i jedan od prvih zaposlenika Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin dobitnik je nagrada za životno djelo Grada Splita za 2021. godinu. Nagrada mu je dodjeljena 6. svibnja 2022. na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Više >

Metodu Šuligoju nagrada za doktorsku disertaciju obranjenu na HKS-u

Slovenski istraživački institut iz Trsta (Istituto sloveno di ricerche, Trieste) dodijelio je našem prvom doktoru znanosti Metodu Šuligoju, izvanrednom profesoru na Katedri za menadžment u turizmu na Fakultetu za turizam Sveučilišta Primorska, nagradu za njegovu doktorsku disertaciju koju je u travnju 2021. obranio na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Više >

Put suverenosti: 100. obljetnica rođenja dr. sc. Franje Tuđmana

U utorak 3. svibnja 2022. održan je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu posljednji okrugli stol projekta Put suverenosti koji od siječnja suorganiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište,  Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“, Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Hrvatsko memorijalno-dokumentacijski centar...

Više >

Ukrajina – jučer, danas, sutra

U prepunoj dvorani “Bl. Alojzija kard. Stepinca” u suorganizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj u utorak 12. travnja 2022. održan je okrugli stol „Ukrajina – jučer, danas, sutra“.

Više >

> Kompletna arhiva objava za medije