Press centar - objave za medije

Djelatnici HKS-a hodočastili na Trški vrh

U četvrtak 11. srpnja 2024. djelatnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta hodočastili su u crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu u Hrvatskom zagorju. 

Crkva Majke Božje Jeruzalemske je barokna crkva na Trškom Vrhu u Krapini, koja je već više od 350 godina mjesto gdje hodočasnici putuju kako bi molili i položili zavjet Majci Božjoj za pomoć u životnim nedaćama. Gradnja crkve započela je 1750., dovršena i posvećena 1761., a poticaj za gradnju upravo crkve Majke Božje Jeruzalemske bilo je donošenje Marijina kipa iz Jeruzalema 1669. Taj kip ujedno je i najmanji kip Majke Božje u Hrvatskoj, visok svega 12 centimetara. O povijesti crkve i lokaliteta kratko predavanje je održao Tugomir Vrhovec, koji je predstavio faze izgradnje ovoga svetišta, cinktra koji ga okružuje te ukrasa unutar crkve – od naslikanih prizora Uzašašća Marijinog s anđelima, prizora iz života Bogorodice, četiri evanđelista do luka na svodu gdje je prikazana Škapularska Marija sa sv. Dominikom i sv. Marijom Velikom, uz brojne druge prizore unutar crkve.

Nakon predavanja hodočasnici su se zajedno molili svetu krunicu uz razmatranje otajstava svjetla te slavili svetu misu koju je predvodio prečasni dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK i docent na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju, uz koncelebraciju rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića, doc. dr. sc. Odilona Singboa sa Sveučilišne katedre za teologiju, izv. prof dr. sc. Josipa Bošnjakovića sa Sveučilišnog odjela za psihologiju te sveučilišnog kapelana vlč. Branimira Jagodića. U svojoj homiliji prečasni Novak istaknuo je kako je se ovo hodočašće događa se na blagdan svetog Benedikta, zaštitnika Europe, koji je živio u vremenu epohalnih promjena, kada je rimska civilizacija bila za zalazu. Svojom homilijom pozvao je djelatnike da u pravilima svetog Benedikta, možemo pronaći poziv i poticaj za naš osobni život, za izgradnju zajedništva te za naše profesionalne odnose – ora et labora – moli i radi. “Sveti Benedikt potiče nas na prvome mjestu da Boga, Krista Gospodina, njegov Sveti zakon i njegovo Evanđelje uvijek stavljamo u središte svoga života te da ono treba biti prioritet naših interesa i misli: „Ne stavljaj ništa ispred Kristove ljubavi“ – istaknuo je prečasni Novak. 

Pjevanje su predvodili voditelji Pjevačkog zbora Chorus Unicath dr. sc. Ana Šeremet, dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić i Marin Čargo na orguljama, uz djelatnike HKS-a. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje uz ručak.

Prethodne objave:

Održana treća međunarodna ljetna škola “Practicing Resilience – Preparing for Recovery”

Ceremonijom zatvaranja u petak 5. srpnja 2024. završen je program treće međunarodne ljetne škole “Practicing Resilience – Preparing for Recovery”, koja se od 27. lipnja 2024. u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta u partnerstvu s Institutom Nanovic Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Država, Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Ukrajine i...

Više >

Počele prijave za diplomske studije u ak. god. 2024./2025.

Prijave za upis na sveučilišne diplomske studije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu započinju od ponedjeljka 1. srpnja 2024., a trajat će sve do 11. rujna 2024.! Cjelokupni natječaj sa popisom studija i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako biste možete pronaći na POVEZNICI.  Za sva dodatna pitanja obratite se kolegicama u našoj Službi za studentska pitanja na e-mail...

Više >

Otvorena treća međunarodna Ljetna škola “Practicing Resilience – Preparing for Recovery” u Šibeniku

U četvrtak 27. lipnja 2024. na tvrđavi Barone u Šibeniku otvorena je treća međunarodna Ljetna škola Practicing Resilience – Preparing for Recovery koju i ove godine Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s Nanovic Institutom Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američih Država, Ukrajinskim katoličkim sveučilištem i Partnerstvom katoličkih sveučilišta (Catholic...

Više >

Doc. dr. Krunoslav Novak proslavio 25. obljetnicu svećeničkog ređenja

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije  i docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu preč. dr. Krunoslav Novak proslavio je 25. obljetnicu svećeničkog ređenja misnim slavljem u četvrtak 27. lipnja u kapeli Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Više >

> Kompletna arhiva objava za medije

Hrvatsko katoličko sveučilište