Studentice i studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta već čitavo desetljeće pokazuju izvanredan talent i kreativnost kroz godišnje fotografske natječaje. Razmišljajući o temi Ljepote i ranjivost prirode, ovogodišnji fotografski natječaj pruža im priliku da istraže, uhvate i zabilježe konkretne primjere dinamične interakcije između čovjeka i prirode.

Zemlja, koju sv. Franjo u Pjesmi stvorova opisuje kao majku „koja nas hrani i nosi slatke plodove, šareno cvijeće i bilje“, naš je zajednički dom i puno više od samo mjesta gdje (su)živimo. Prema tome, svi smo pozvani na pažnju i brigu kako bismo zajedno raditi na njegovoj izgradnji i očuvanju. Naši postupci, svakodnevna djela i izbori, bilo veliki ili mali, tkanje su svakodnevnoga remek-djela u kojem priroda i čovjek zajedno stvaraju skladan i održiv svijet. Njezina ljepota i istovremena ranjivost poziva nas na odgovornost u suživotu s prirodom. Papa Franjo u enciklici Laudato si, ističe nužnost svjesnog i promišljenog pristupa prirodi: „Ako u našem odnosu sa svijetom više ne govorimo jezikom bratstva i ljepote, naše će ponašanje biti ponašanje vladara, potrošača i pukog izrabljivača prirodnih bogatstava, koji nije sposoban postaviti granice svojim neposrednim interesima. Ako, međutim, osjećamo duboku povezanost sa svime što postoji, umjerenost i briga javit će se sami od sebe“ (LS 11).

Cilj ovoga fotografskog natječaja je istaknuti kako čovjek percipira i usklađuje svoj život s prirodom, te naglasiti važnost očuvanja njene nezamjenjive vrijednosti. Stoga pozivamo studente da putem fotografije kreativno izraze svoje perspektive i doprinos očuvanju prirodnih ljepota, naglašavajući čovjekovu ulogu u njezinom očuvanju i zaštiti. Kroz realne i autentične fotografije, studenti trebaju prikazati raznolikost i ljepotu prirode u interakciji s čovjekom, potičući svijest o nužnosti zajedničkih napora za zaštitu okoliša koji nas okružuje. Očekujemo fotografije koje prikazuju kako se priroda mijenja pod utjecajem čovjeka, bilo kroz urbanizaciju, poljoprivredu ili konzervacijske napore, te prirodne ljepote u svim njihovim oblicima, kao što su krajolici, biljni i životinjski svijet. Kreativnost je ključna, jer želimo vidjeti jedinstvene perspektive i načine na koji percipirate i dokumentirate opisani suodnos; cilj nije samo stvoriti estetski privlačne slike, već potaknuti duboko razmišljanje i dijalog o važnosti očuvanja i poštovanja prirode. Radujemo se vašim fotografskim pričama.

GLAVNE ODREDBE NATJEČAJA:
1. Natječaj organizira Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu (u daljnjem tekstu: HKS).
2. Natječaj se priređuje u cilju promocije kreativnosti studenata HKS-a.
3. Pokrovitelj Natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata, Toronto, Kanada.
4. Natječaj traje od 2. travnja do 2. svibnja 2024.
5. Autori triju najboljih fotografija prema ocjeni šesteročlanog povjerenstva dobit će novčane nagrade (1. nagrada 200 eura; 2. nagrada 150 eura, 3. nagrada 100 eura), a dvadeset najboljih fotografija bit će izrađeno i izloženo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu povodom završetka akademske godine 2023./2024. Na otvorenju izložbe, bit će uručene nagrade pobjednicima.

Povjerenstvo čine: predsjednik Povjerenstva dr. sc. Krunoslav Novak, i članovi Povjerenstva: dr. sc. Tomislav Anić, dr. sc. Toni Ćosić, dr. sc. Roko Mišetić, dr. sc. Ivan Uldrijan, Kristina Mašić, mag. phil. i Matea Vidulić, mag. comm.
6. Sudionici Natječaja pristaju, bez iznimke, da Hrvatsko katoličko sveučilište upotrijebi i objavi njihove fotografije i u promotivne svrhe.
7. Svoje prijave studenti šalju emailom na adresu: foto@unicath.hr.

PRAVILA NATJEČAJA:
1. Na Natječaju mogu sudjelovati redoviti i izvanredni studenti prijediplomskoga, diplomskoga i poslijediplomskog studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
2. Na Natječaj se može poslati najviše tri (3) fotografije istog autora/autorice.
3. Fotografije mogu biti crno bijele ili u boji, u digitalnom formatu, rezolucije 2000 piksela na kraćoj strani s minimalno 300 dpi, maksimalne veličine 3Mb u formatu JPG.
4. Radi lakšeg upravljanja sadržajima, prilikom slanja fotografije trebaju biti nazvane imenom i prezimenom autora, te brojem (primjer: ime.prezime.1.jpg)
5. Od obrade dopuštena je jedino naredba „crop“. Fotografija ne smije biti obrađena u „photoshopu“ ili sličnom programu niti joj se smije dodavati neki strani element, filter ili drugi sličan efekt.
6. Prihvaćaju se fotografije napravljene profesionalnim ili amaterskim fotoaparatom, kamerom, mobitelom i sl.
7. Uz priložene fotografije, sudionici moraju poslati ispunjen Prijavni list.

Za dodatne informacije na raspolaganju Vam stoje koordinatorice fotografskoga natječaja Hrvatskog katoličkog sveučilišta Veronika Novoselac, mag. hist. et mag. comm. i Hana Kilijan, mag. comm. – foto@unicath.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište