NATJEČAJI

PROJEKTI

Projekti

Ured za projekte, infrastrukturne projekte i razvoj
- projekti

Dizajniranje i razvoj PLA/PEG nosača za primjenu u tkivnom inženjerstvu

U okviru projekta pripremit će se nosači za primjenu u tkivnom inženjerstvu na osnovu polilaktid/polietilenglikol (PLA/PEG) polimerne mješavine, s ciljem razvoja inovativnog materijala poboljšanih mehaničkih svojstava i biorazgradivosti.

Pročitaj više >

Molekularna detekcija uzročnika lajmske borelioze izravno iz krpelja

Lajmska bolest je najčešća vektorska zarazna bolest sjeverne hemisfere koju prenose krpelji. Povećanje učestalosti ove infektivne bolesti u humanoj populaciji predstavlja važan javnozdravstveni problem. Uzročnik bolesti je bakterija iz kompleksa Borreliella (syn. Borrelia) burgdorferi koju prenose krpelji.

Pročitaj više >

Učinak fluoksetina u uvjetima bakrom izazvanog oksidacijskog stresa

Depresivni poremećaj je jedna od najčešćih psihičkih bolesti koja znatno narušava kvalitetu života pacijenata. Pristupi u liječenju većinom su usmjereni na regulaciju promijenjene neurotransmisije monoamina što se smatra primarnim događajem u razvoju bolesti. Međutim, prepoznati su i drugi mehanizmi, poput oksidacijskog stresa, koji pridonose nastanku kliničkih simptoma.

Pročitaj više >

Sociokulturni kapital kvarta Črnomerec: održivo življenje, briga za okoliš i transformacijski procesi prema modelu „15-minutes City“

U fokusu projekta je istraživanje sociokulturnoga kapitala zagrebačke gradske četvrti Črnomerec. Sociokulturni kapital u ovome istraživanju podrazumijeva održivo življenje, brigu za okoliš i transformacijske procese koji se odvijaju u gradskoj četvrti.

Pročitaj više >

Integracija ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj – UKR22
Integration of Ukrainian refugees in Croatia – UKR22 Integracija ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj – UKR22   Glavni cilj ovog projekta je pružiti jezična i sociokulturološka znanja koja će polaznicima obrazovnog programa omogućiti stjecanje potrebnih kompetencija za bržu i uspješniju integraciju u hrvatsko društvo. Konkretnije, projekt će pridonijeti boljem razumijevanju kulturnih posebnosti Hrvatske i hrvatskoga jezika. Dugoročno gledano, jezična i sociokulturna znanja pridonijet će i svakodnevnoj uključenosti u međuljudsku komunikaciju uspostavljanjem društvenih veza s drugim stanovnicima Hrvatske i olakšavanjem njihova sudjelovanja u društvenim...

Pročitaj više >

 


Hrvatsko katoličko sveučilište