Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Učinak fluoksetina u uvjetima bakrom izazvanog oksidacijskog stresa

Depresivni poremećaj je jedna od najčešćih psihičkih bolesti koja znatno narušava kvalitetu života pacijenata. Pristupi u liječenju većinom su usmjereni na regulaciju promijenjene neurotransmisije monoamina što se smatra primarnim događajem u razvoju bolesti. Međutim, prepoznati su i drugi mehanizmi, poput oksidacijskog stresa, koji pridonose nastanku kliničkih simptoma. Približno 30% pacijenata ne odgovara na terapiju te su potrebna istraživanja koja bi razjasnila staničnu i molekularnu podlogu te neučinkovitosti. U krvi oboljelih prisutne su povišene razine bakra, no njegov eventualni doprinos u odgovoru na terapiju do sada nije proučavan. Cilj projekta je na staničnom modelu depresije (tretman kortizolom) utvrditi modulira li bakar učinke antidepresiva fluoksetina. Budući da je neurotoksični učinak bakra povezan s nastankom oksidacijskog stresa, nakon tretmana bakrom i fluoksetinom mjerit će se razina oksidacijskog stresa, ekspresija proteina uključenih u transport bakra i regulaciju sustava antioksidacijske zaštite, te istražiti aktivacija redoks osjetljivih signalnih puteva koji utječu na preživljenje stanica. Rezultati istraživanja mogli bi doprinijeti boljem razumijevanju mehanizama koji utječu na učinkovitost farmakoterapije i pomoći u ostvarenju boljih ishoda liječenja.

Osnovni podaci:

Naziv projekta: Učinak fluoksetina u uvjetima bakrom izazvanog oksidacijskog stresa
Naziv poziva: Natječaj za realizaciju jednogodišnjih znanstvenih projekata Hrvatskog katoličkog sveučilišta za 2024. godinu
Voditelj projekta: izv. prof. dr. sc. Maja Jazvinšćak Jembrek
Iznos potpore: 3.200,00 eura
Početak izvedbe projekta: siječanj 2024. godine
Kraj izvedbe projekta: prosinac 2024. godine
Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

 

Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište