Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Molekularna detekcija uzročnika lajmske borelioze izravno iz krpelja

Lajmska bolest je najčešća vektorska zarazna bolest sjeverne hemisfere koju prenose krpelji. Povećanje učestalosti ove infektivne bolesti u humanoj populaciji predstavlja važan javnozdravstveni problem. Uzročnik bolesti je bakterija iz kompleksa Borreliella (syn. Borrelia) burgdorferi koju prenose krpelji. U slučajevima zaraze, infekcija se dokazuje serološkim testovima nakon 3-4 tjedna od ujeda krpelja. U 20-30% slučajeva, zaraza prolazi subakutno. Patogen se vješto skriva od humanog imunog sustava što može rezultirati smrću. Stoga je rano otkrivanje patogena ključno je za prevenciju težih oblika bolesti.

Istraživanje će se provoditi na krpeljima vrste Ixodes ricinus potencijalno zaraženima bakterijom B. burgdorferi. Krpelji su prikupljeni s pasa iz triju veterinarskih ambulanti u Zagrebu. Istraživanje će kombinirati bioinformatičke s molelkularno-biološkim metodama. Koristeći genomsku filostratigrafiju odredit ćemo gene specifične za B. burgdorferi. Te informacije ćemo koristiti za odabir gena-markera pogodnih za specifičnu detekciju u slučajevima kada je B. burgdorferi prisutna u krpelju.

Predloženom molekularnom metodom rane detekcije izravno iz odstranjenog krpelja, period počeka detektabilnosti patogena značajno bi se smanjio, a uvođenje eventualne terapije znatno skratilo.

Osnovni podaci:

Naziv projekta: Molekularna detekcija uzročnika lajmske borelioze izravno iz krpelja
Naziv poziva: Natječaj za realizaciju jednogodišnjih znanstvenih projekata Hrvatskog katoličkog sveučilišta za 2024. godinu
Voditelj projekta: doc. dr. sc. Momir Futo
Iznos potpore: 3.300,51 eur
Početak izvedbe projekta: siječanj 2024. godine
Kraj izvedbe projekta: prosinac 2024. godine
Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

 

Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište