Odjel za povijest – riječ Pročelnika

Doc. dr. sc. Ivan Majnarić

Doc. dr. sc. Ivan Majnarić
Pročelnik Odjela za povijest

Tko smo?

Studij povijesti prvi je studij pokrenut na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS). Zamišljen je kao novost u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Kakav je program povijesti?

Studij povijesti na HKS-u počinjemo od onoga što nam je vremenski bliskije, što je najlakše za razumjeti i savladati. Kroz prve dvije godine, semestar za semestrom, od 20. stoljeća vraćamo se sve dalje u prošlost, sve do najstarijih razdoblja, do antičkih vremena kada povijest nastaje. Povijest se rađa s prvim pisanim izvorima: nema povijesti bez dokumenta.

Kako nema povjesničara bez istraživačkih metoda, bez kritičkog razmišljanja, bez vještina pismenog izražavanja, studij povijesti, osim faktografskih povijesnih znanja, teži da studenti usvoje, usavrše i primjene analitičko razmišljanje, kritički pristup uz zavidnu razinu pismenog izražavanja.

Nastava povijesti odvija se skladno suvremenim znanstvenim standardima i Bolonjskim procesom, koji studentu omogućuju da na najbolji način osmisli vlastito obrazovanje.

quotesign

Usvajanje,
usavršavanje i primjena analitičkog razmišljanja, kritičkog pristupa i visoke razine pismenosti.

Hrvatsko katoličko sveučilište i njegove vrijednosti

HKS teži ka znanstvenoj izvrsnosti i prati suvremene trendove u znanosti. Posebnu pozornost posvećuje znanstvenim i kršćanskim vrijednostima koje su u temeljima civilizacije: poštivanje ljudskog dostojanstva, izgradnja osobnosti, traženje istine, žudnja za slobodom i otvorenost prema drugima i različitima. Upravo su na tim vrijednostima u okrilju Crkva stvarana prva sveučilišta, kako bi se obrazovale nove generacije, koje bi u kršćanskom duhu težile znanju i istini.

quotesign

Kreativna atmosfera – temelj izvrsnosti u radu i znanju studenata i budućih građana.

Poučeni bogatim povijesnim i duhovim nasljeđem, HKS nastoji kroz obrazovanje novih generacija odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

Osobito nam je važno da se akademska zajednica gradi u prisnoj, prijateljskoj i kreativnoj atmosferi koja je će biti temelj izvrsnosti u radu i znanju studenata, budućih građana.

Pozivamo sve vas da nam se pridružite i da postanete dio naše akademske zajednice!

Obavijesti studentima

Konzultacije

Raspored konzultacija izvođača nastave za zimski semestar akademske godine 2016./2017. možete preuzeti OVDJE.

Satnica

Satnicu HKS-a možete preuzeti OVDJE