Sveučilišni odjel za povijest

Virtualni svitak

Blog Sveučilišnog odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Virtualni svitak je blog povjesničara s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Cilj nam je podijeliti manje poznate, nezapažene i intrigantne priče iz sjene velikih događaja te s margina naših istraživanja. Povijest pričaju profesorice i profesori te studenti i studentice sa Sveučilišnoga odjela za povijest. Njihove priče temelje se na primarnim povijesnim izvorima, a novu čitajte svakog desetog u mjesecu.

Bogatstvo okusa

Bogatstvo okusa

Ukoliko se odstrani masovnost i konzumerizam, utoliko potraga za unikatnim bogatstvom okusa nipošto nije posebnost današnjeg doba. (…) Ražnjevi, roštilji, tave, naćve, sita, kotlovi, lanci, kuke, pokretne šipke za kamine ili peći, tronošci, ribeži, mnogobrojni tipovi posuda za različite namjene, različiti tanjuri (pa i luksuzni kositreni), žlice, srebrne vilice, noževi različitih namjena, sjekirice, šalice, sve se to rabilo za pripremanje ili konzumiranje hrane.

read more
Tamna strana ljudske prirode

Tamna strana ljudske prirode

Kišne noći kasne 1889., jedna je žena (imenovana Jane Doe) pokucala na vrata Hotela u 63rd Street of Chicago. Novu je gošću velikodušno dočekao vlasnik Hotela, Herman W. Mudgett, koji je potom preuzeo njen kofer te ju uputio do sobe. Iako je djelovao uljudno i slatkorječivo, njegova prisutnost plašila je gošću. No, ne razmišljajući o tome, ona je ušla u sobu i zaključala vrata za sobom…

read more
Nadbiskup Stepinac i komunistička propaganda

Nadbiskup Stepinac i komunistička propaganda

Nakon Drugoga svjetskog rata novine su imale velik utjecaj na oblikovanje poželjnog ponašanja širih društvenih slojeva. Izborom i tumačenjem plasiranog medijskog sadržaja partija je željela realizirati svoje ciljeve. Politička je propaganda u jugoslavenskom poratnom vremenu bila oblikovana prema sovjetskom boljševičkom propagandnom modelu. Cjelokupan konstrukt na ideološkoj razini građen je prema naputcima Vladimira Iljiča Lenjina.

read more
Nahoče Ana i majčina naušnica

Nahoče Ana i majčina naušnica

Tek rođeno dojenče Ana Čelić „nađena je“ 7. kolovoza 1880. u dva sata iza ponoći u roti, drvenoj obrtaljci ugrađenoj u zid dubrovačkog nahodišta. Na znak zvona, osoblje nahodišta je s druge strane zida iz obrtaljke preuzelo dijete koje je tim činom ušlo u sustav institucionalne skrbi.

read more

Uredništvo

izv. prof. dr. sc. Kristina Puljizević
email: kristina.puljizevic@unicath.hr

Veronika Novoselac, mag. hist, asistentica
email: veronika.novoselac@unicath.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište