Sveučilišni odjel za povijest

Riječ Pročelnika

 

izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, Pročelnik Sveučilišnog odjela za povijest

Sveučilišni studij povijesti prvi je studij pokrenut na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Zamišljen je kao novost u hrvatskom obrazovnom sustavu, jer program počinje sa suvremenom poviješću. Za razliku od drugih studija povijesti u Republici Hrvatskoj, program je osmišljen da prati povijest obrnutim redoslijedom, od suvremenosti prema staroj povijesti. Osim prijediplomske i diplomske razine, na Sveučilišnom odjelu za povijest akademske  godine 2018./2019. pokrenut je i doktorski studij povijesti koji je, također, novina u usporedbi s drugim doktorskim studijima u zemlji. Pokretanjem doktorskog studija mentorskog tipa, prema modelima iz drugih europskih zemalja (Austrija, Njemačka i Francuska), uspostavljena je obrazovna vertikala, a nastava se odvija u skladu sa suvremenim znanstvenim standardima.

Sam studij povijesti, osim razvoja povjesničara koji će u budućnosti – nadamo se – dati značajan prinos razvoju hrvatske historiografije, posebnu pažnju posvećuje razvoju pismenog izražavanja naših studentica i studenata kako bi od njih stvorili što kvalitetnije povjesničare, a o izvrsnosti koju potičemo svjedoči i činjenica kako naše studentice i studenti u kontinuitetu osvajaju nagrade na natječajima za najbolje radove, primjerice iz povijesti Slavonije, ili pak za najbolje diplomske radove koji su nastali pod mentorstvom nastavnog osoblja Sveučilišnog odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Osim navedenoga, posebna se pažnja posvećuje i kršćanskim vrijednostima koje su temelj društva, primjerice, poštivanju ljudskog dostojanstva, izgradnji osobnosti, traženju istine…

Čitajući ovih nekoliko prigodnih redaka, nadamo se da ste se prepoznali te da ćete prepoznati svoje mjesto u našoj maloj, ali dinamičnoj akademskoj zajednici. Stoga Vas pozivamo da postanete dio iste te da u međusobnom prožimanju rastemo na dobrobit i Sveučilišnog odjela za povijest i Hrvatskog katoličkog sveučilišta te, naravno, u budućnosti i na boljitak društva u cjelini.

Hrvatsko katoličko sveučilište