Erasmus+ iskustva

Jelena Pavković, Erasmus+ studentska razmjena, Katoličko sveučilište Pázmány Péter, Budimpešta, Mađarska

Život u inozemstvu i studij na drugačiji način u društvu studenata sa svih krajeva svijeta, putovanja te svakodnevni život s njima koji uključuje upoznavanje običaja, kulture i kuhinje, kao i rušenje predrasuda, vjerujem da nikoga ne može ostaviti nepromijenjenog. Također, budući da sam studentica povijesti, mnogo mi je koristila dostupnost mnoštva inozemne građe koja se može pronaći u budimpeštanskim sveučilišnim knjižnicama. Konačno, najljepše što nama, bivšim „erazmusovcima“ ostaje poslije razmjene su doživotna prijateljstva i međusobna posjećivanja!


Lucija Conar, Erasmus+ stručna praksa, Detski domov Škovrankok, Hnúšťa, Slovačka

Veoma sam sretna što sam iskoristila mogućnost odlaska na Erasmus+ stručnu praksu i provela mjesec dana radeći kao psiholog u domu za nezbrinutu djecu u Tisovcu, malom mjestu u srcu Slovačke. Rad u struci, posebice u ovom kontekstu, je neprocjenjivo iskustvo koje me obogatilo i u profesionalnom i osobnom smislu. Kolege su mi pružile maksimalnu podršku, znanja i vještine nužne za rad s djecom, a istovremeno sam kroz rad naučila novi jezik i upoznala slovačku kulturu. Usto sam i upoznala mnogo zanimljivih ljudi, posjetila prekrasna nova mjesta i stvorila uspomene za cijeli život!


Sara Štetić, Erasmus+ studentska razmjena, Institute catholique de Toulouse, Toulouse, Francuska

Toulouse je manji grad na samom jugu Francuske. Najpoznatiji je po zrakoplovnoj industriji i velikom broju studenata – kako francuza, tako i mnogo stranaca. Institute catholique de Toulouse privatno je sveučilište s različitim smjerovima i na različitim lokacijama. Gotovo sva nastava se održava na glavnom kampusu koji nije prevelik, stoga se nije lako izgubiti. Svi predmeti se izvode isključivo na Francuskom jeziku zajedno s grupama redovnih studenata. Sveučilište nudi, svim inozemnim studentima, dvomjesečni tečaj francuskog jezika. Kao i na HKS-u kolokviji i seminar, odnosno različiti zadaci i vježbe su preduvjeti za ispit, stoga je potreban redovan rad i zalaganje. Zanimljivost je njihov sustav bodovanja od 0 do 20. Svi ispiti složeni su na način da nose maksimalno 20 bodova tako da je broj ostvarenih bodova zapravo sama ocjena. Također postoje studentske iskaznice koje odgovaraju našim iksicama što je odlično za dokazivanje studentskog statusa bilo gdje izvan fakulteta. Za studentski restoran, potrebno je napraviti posebnu iskaznicu koja funkcionira po prepaid principu.

Što je nama ZET, to je Toulouse-u Tisséo. Izrada studentskog pokaza košta 8€ , a mjesec korištenja 10€. Najbolje je što pokaz nema trajanje po mjesecima, već od datuma do datuma! U cijenu je uključeno neograničeno korištenje buseva, tramvaja i metroa. Postoje dvije linije metroa koje odlično pokrivaju centar i periferiju grada, te je to najkorišteniji gradski prijevoz. Što se tiče smještaja, s obzirom na broj studenata, nije teško naći collocation, odnosno stan za najam s cimerima. Također postoje studentski domovi za koje je potrebno javiti se koordinatorici ICT-a. Bitno je napomenuti kako Francuska svima nudi stipendiju za stanovanje.

Toulouse je prevladavajuće studentski grad tako da uvijek postoji nešto za vidjeti i nešto za raditi. Uz mnogo muzeja i izložbi, održava se mnogo raznih događanja, festivala i koncerata. Najbolje se odmah uključiti u Erasmus student network (ESN), kako bi se povezali s ljudima s drugih fakulteta. ICT nema ništa organizirano za Erasmus studente, međutim druga velika sveučilišta često imaju, te su događaji otvoreni svim studentima. Jedno od iznimno korisnih mjesta je Accueil (Welcome desk) koje služi za pomoć studentima oko pretjerane papirologije, ali nudi i različite praktične informacije kao što su vodiči i karte grada.Tanja Popović, Erasmus+ studentska razmjena, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II, Lublin, Poljska

Moja Erasmus+ avantura započela je u Lublinu, gdje sam ostavila trag prve Hrvatice i studentice psihologije s HKS-a. Oduvijek sam znala da želim otići na Erasmus razmjenu, uvjerena da otprilike znam kakvo me iskustvo očekuje. Sada mogu reći da se radi o neponovljivom životnom iskustvu i pomicanju vlastitih granica, upoznavanju sebe i drugih kultura i običaja te prijateljstava koja traju do kraja života. Studentima bih preporučila da iskoriste mnogobrojne mogućnosti Agencije za mobilnost i programe EU, od razmjene do stručne prakse i podignu svoje obrazovanje na višu razinu.

 


Hrvatsko katoličko sveučilište