Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Utjecaj glijadinskih frakcija na rast probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus i njihova adhezija na epitelne stanice karcinoma kolona u in vitro uvjetima

Opći podatci:

U ovom projektu je istražen utjecaj glijadina na proliferaciju sedam Lactobacillus sojeva proučavanjem dvaju parametara – brzine rasta i duljine trajanja njihove lag faze u in vitro uvjetima. Projekt je svojim rezultatima doprinio boljem razumijevanju utjecaja pojedinih proteinskih frakcija biljnih proteina koji se nalaze u svakodnevnoj prehrani ljudi i mogućeg utjecaja na sastav fiziološke flore – mikrobiote, te moguću povezanost ova dva faktora u nastanku preosjetljivosti na hranu kao i razvoja ozbiljnih patoloških stanja i bolesti od upale pa do aktivacije mnogih reakcija imunosnog sustava domaćina koji mogu završiti razvojem autoimunih bolesti. Projekt je svoje rezultate prikazao na međunarodnom FEMS-ovom kongresu mikrobiologa u Valenciji.

 

 • Naziv projekta:  Utjecaj glijadinskih frakcija na rast probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus i njihova adhezija na epitelne stanice karcinoma kolona u in vitro uvjetima
 • Naziv poziva: Natječaj za znanstvene projekte Hrvatskog katoličkog sveučilišta u 2017. godini
 • Voditelj projekta: prof. dr. sc. Roberto Antolović
 • Ukupna vrijednost projekta: 24.746,00 kn
 • Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

 

Cilj projekta je:

  1. Utvrditi na koji način bjelančevine iz žitarica – gluten i glijadin direktno utječu na rast i rad probiotskih bakterija roda Lactobacillus in vitro.
  2. Utvrditi utjecaj glutenskih i glijadinskih proteina i peptida na adheziju probiotskih bakterija na stanice crijeva – kolona. Dobiveni rezultati mogu bitno pridonijeti razumijevanju patogeneze i nastanka glutenske intolerancije i biti osnova za novu i bolju terapiju pacijenta s izraženom preosjetljivošću na gluten i glijadin.
  3. Ispitivanje da li prisutnost peptida kao produkta hidrolize, glutena i glijadina mogu utjecati na fiziologiju i probiotskih bakterija i samih epitelnih stanica crijeva.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište