Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava

Glavni cilj ovog projekta je, nizom kvalitativnih i kvantitativnih istraživačkih metoda, ispitati povezanost aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu s fizičkom, mentalnom i socijalnom dobrobiti branitelja i njihovih obitelji te usporediti ih s obiteljima čiji članovi nisu sudjelovali u ratu. Projektom se planira obuhvatiti najmanje 300 obitelji s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije. Projektni tim uključuje psihologe, sociologe, liječnike i teologe. Rezultati ovog projekta će poslužiti kao smjernice za izradu konkretnih aktivnosti za psihosocijalnu pomoć koja odgovara specifičnim potrebama ovih obitelji, kao platforma za edukaciju zainteresiranih stručnjaka te za razvoj novih istraživačkih projekata sa svrhom podizanja kvalitete življenja svih hrvatskih obitelji.

Osnovni podaci:

  • Naziv projekta: Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava
  • Naziv poziva: Višegodišnji  natječaj za znanstvene projekte s temom „Obitelj“
  • Voditelj projekta: doc. dr. sc. Martina Knežević
  • Iznos potpore: 119.477,87 kn
  • Početak izvedbe projekta: siječanj 2019. godine
  • Kraj izvedbe projekta: prosinac 2021. godine
  • Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

Ciljevi projekta:

  1. Ispitati povezanost aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu s fizičkom, mentalnom i socijalnom dobrobiti branitelja sa i bez PTSP-a i njihovih obitelji te usporediti ih s obiteljima čiji članovi nisu sudjelovali u ratu.
  2. Izrada konkretnih aktivnosti na temelju dobivenih rezultata za psihosocijalnu pomoć koja odgovara specifičnim potrebama obitelji, kao platforma za edukaciju zainteresiranih stručnjaka te za razvoj novih istraživačkih projekata sa svrhom podizanja kvalitete življenja svih hrvatskih obitelji.

Za mrežnu stranica projekta kliknite na poveznicu

Hrvatsko katoličko sveučilište