U četvrtak, 1. listopada 2020. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je svečani program povodom prvog akademskog dana u akademskoj godini 2020./2021.

Svečanosti prvog akademskog dana prisustvovao je Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Krunoslav Novak i direktor Sollicituda mons. Enco Rodinis. Zbog poštivanja epidemioloških mjera svečanosti su prisustvovali studenti prvih godina preddiplomskih sveučilišnih studija Povijest, Psihologija, Sociologija, Komunikologija i Sestrinstvo, dok je za studente viših godina, profesore i zaposlenike organiziran izravni Youtube prijenos.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvalivši Gospodinu za početak nove akademske godine, moleći ga da u ovom nesigurnom vremenu štiti sve studente, djelatnike i nastavnike našega Sveučilišta i podari im snage i mudrosti za svakodnevne izazove. Na njih i njihove obitelji, kao i cijelu zajednicu HKS-a, zazvao je zagovor sv. Terezije od Djeteta Isusa i bl. Alojzija Stepinca.

Nakon zajedničke molitve i himne Republike Hrvatske svojim govorom okupljenima se obratio Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić ne skrivajući radost što ima priliku susresti s akademskom zajednicom HKS-a „licem u lice”, u ovo vrijeme i posebnim okolnostima u kojima živimo.

Pandemija koronavirusa označila je godinu 2020. To ste na jedinstven način iskusili vi, brucošice i brucoši, završavajući srednju školu, polažući maturu i upisujući se na fakultete. Pandemija je postala naša svakidašnjica, karakterizira sva područja našega života, od javnoga do privatnog, od gospodarskoga do društvenog. Prisiljava nas na novi način ponašanja, tako i susret u ovom obliku je nešto novo, što nismo mogli predvidjeti. Međutim, temeljna poruka Evanđelja na koju nas Isus neprestano poziva jest da se zlo može pobijediti samo dobrim…. Ne samo u odnosu na pandemiju koronavirusa, nego i na one druge viruse koji su možda vidljivi ili manje vidljivi, a koji se jedino mogu pobijediti dobrim djelima. To je ta temeljna nit evanđelja koja čini da svijet napreduje. Smijemo zato reći da je izazov našega vremena ljudska blizina, pomoć i djelotvorna ljubav. Kako to živjeti u ovo vrijeme različite distance. Svi smo iskusili da je prvo skrovište blizine postala obitelj. – istaknuo je Kardinal.

Studenticama i studentima također je zaželio da upravo nasuprot ovom vremenu budu graditelji budućnosti; da se ne prepuste bezvolji nego da s mladenačkim poletom gledaju u budućnost i budu oni koji će biti protagonisti novoga vremena, ovoga vašega koji treba voditi i učiniti boljim. Budite protagonisti nove solidarnosti, nove pravednosti, brige za okoliš, ovaj zagrebački, hrvatski, opći koji je potreban posebne brige na svim područjima. I ne bojte se! Budite oni koji će svojim studijem, radom i marljivošću graditi nešto novo jer Bog vas je za to postavio i to od vas očekuje – poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal je studentima poželio da karakteristika Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta bude zajedništvo svih koji su uključeni u tu instituciju, koja želim da bude znak i u našem gradu Zagrebu i našoj Hrvatskoj, a profesorima puno znanstvene strasti za ono što poučavaju, neka studenti osjete da su ovdje zbog njih, njihova rasta i napretka, a rektoru Tanjiću na početku novoga mandata puno uspjeha, da to bude s jedne strane nastavak a s druge strane novi početak. To isto poželio je i novim prorektorima.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić pozdravio je sve okupljene riječima: Sve vas radosna i zahvalna srca pozdravljam u Velikoj dvorani na početku nove XI. akademske godine na našem Sveučilištu, koju započinjemo u potpuno drugačijem ozračju u odnosu na prethodne akademske godine. Pandemija Covida-19 prošli nas je semestar prisilila na drugačiji način rada i organizacije Sveučilišta. Bilo je teško gledati aule i prostore Sveučilište bez studenata, njihovih mladih lica ispunjenih i radošću i brigom, bez žamora i prije svega izravnog kontakta i zajedničkog rada. Potres koji je također tako teško ranio naš glavni grad i njegovu okolicu, ostavio je traga na svima nama. Stoga sam posebno radostan što smo se danas, unatoč pandemije koja nas sve čini nesigurnima, i u ovom ograničenom broju okupili i na svetoj misi i na ovoj svečanosti. Kada se sjetim prošlih godina i ispunjene dvorane, u meni se budi nada da su ovo prolazne teškoće, kroz koje ćemo svi zajedno izaći još snažniji i bolji. Srdačan pozdrav upućujem našim studentima, i to posebno brucošima, studentima prve godine. Dobro došli na Hrvatsko katoličko sveučilište i hvala Vam što ste naše Sveučilište odabrali za mjesto svoga studiranja. Ono će biti vaš drugi dom kroz nekoliko idućih godina i nadam se da ćete ga tako i doživjeti. Dom u kojem ćete stjecati znanja, vještine, ali i rasti i sazrijevati u ljudskosti i odgovornosti. Naši studenti često znaju reći da osjećaju da nisu samo broj, nego da ih se doživljava kao osobe. – istaknuo je rektor Tanjić.

U nastavku svog govora rektor Tanjić predstavio je pročelnike Odjela i nove prorektore kojima je prvi akademski dan ujedno početak novog mandata. Tako je prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za znanost, izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za nastavu, prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje i prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za međunarodnu suradnju. Pri simboličnoj predaji prorektorskih medalja rektor Tanjić je novim prorektorima zahvalio na prihvaćanju pozicija i zaželio dobru suradnju na dobro Sveučilišta. Iskoristio je i priliku te je predstavio i dvoje dosadašnjih prorektora izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i prof. dr. sc. d.h.c. Emilija Marina kojima je zahvalio na suradnji i na svemu dobrom što su učinili za Sveučilište tijekom predanog prorektorskog rada.

O studiju i studiranju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu najbolje svjedoče studentice i studenti. Svoje iskustvo studiranja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu podijelila je magistra sociologije Matea Škomrlj koja je svima zaželjela dobrodošlicu na Hrvatsko katoličko sveučilište te se i sama prisjetila kako je i ona prije šest godina bila brucošica s velikim očekivanjima, ali i dozom straha od nepoznatog:  „Prvi akademski dan, sveučilišna zajednica za nas je organizirala upoznavanje s rektorom, prorektorima, pročelnicima, profesorima, asistentima i voditeljima godišta. Na mene je to ostavilo snažan dojam zajedništva, topline, susretljivosti i pomislila sam – ovo će biti moj drugi dom.
Upoznavanje s novim sustavom obrazovanja, samim time i radnim navikama bio je za sve nas pravi izazov. Želim vam poručiti da na Hrvatskom katoličkom sveučilištu niti jedan student nije broj i da se trudimo kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti rasti kao zajednica, učeći jedni od drugih.  Ne zaboravite da u sebi nosite veliki potencijal i zato se nemojte bojati sanjati velike stvari. Budite vrijedni, aktivni i uvijek djelujte u svrhu oplemenjivanja zajednice i društva u cjelini.“ – istaknula je Matea Škomrlj.

Prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić okupljenim studentima je zahvalio što su izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište i poručio im: Danas s vama dijelim i ushit i zabrinutost prvog dana, meni na novoj dužnosti, a vama na studiju. Ushit je tu zbog izazova koji stoje pred nama, a zabrinutost zbog niza zadaća koje nam stoje na putu postizanja cilja, pogotovo u ova nazvao bi ih “distancirana“ vremena. No, odmah vam u startu mogu reći da se izazova ne trebate bojati  jer će vam pri svladavanju prepreka pomagati cijela sveučilišna zajednica. U nastavku svog govora prorektor Mišetić je rekao: Puno sam ovdje već nabrojao osoba koje u sinergiji rade na ostvarenju jednog od temeljnih ciljeva sveučilišta, stvaranju sveučilišne zajednice. Ostvarenje cilja da na našem sveučilištu steknete znanja i vještine da postanete dobri/izvrsni povjesničari, komunikolozi, psiholozi, sociolozi, medicinski tehničari ili dobre/izvrsne medicinske sestre neće biti cjelovito ukoliko ujedno ne postanete odgovorne i samosvjesne osobe. Želimo vam da usporedo s  rastom u znanju, s poštivanjem i uvažavanjem kolega i nastavnika, razvijate sveučilišnu zajednicu i izgrađujete sebe kao cjelovitu osobu. Time će se ostvariti danas postavljeni ciljevi i izgraditi odnos međusobnog poštivanja i ponosa između vas i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Siguran sam da ćemo i u ovom aktualnom vremenu često prožetom fizičkom udaljenošću iznaći način da to ostvarimo. Sa strane Sveučilišta napravili smo sve da svima nama organiziramo sigurne uvjete za rad po epidemiološkim preporukama, i da istovremeno omogućimo realizaciju predviđenih nastavnih programa. Ukoliko bude potrebe za korekcijama i usklađivanjima „u hodu“, vjerujem da ćemo i to uspješno savladati.

Na kraju moram naglasiti, budite odgovorni, čuvajte druge i sebe, nosite maske, držite distancu i dezinficirajte ruke i radni prostor.  Nadam se da će ove okolnosti izazvane pandemijom brzo proći i da ćemo se na sveučilištu susretati s jasno vidljivim osmjesima na vašim licima – zaključio je svoj govor prorektor Mišetić.

Kapelanska služba na katoličkom sveučilištu u službi je naviještanja i svjedočenja Evanđelja u zajednici Crkve, stoga je dobrodošlicu svim studenticama i studentima zaželio sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo, istaknuvši: „Živimo u neobičnom vremenu. Toliko je neobično, da možemo reći da je ujedno zaista milosno vrijeme. S obzirom da ste izabrali baš ovu ustanovu, valja shvatiti da ona crpi svoju snagu i razlog opstanka od Boga, i tako nastoji držati razmak od mentaliteta puke prolaznosti svijeta kako bi svijetu dala ono najbolje. Ne bježimo od svijeta, nego nastojimo gledati stvari pogledom s neba. Paradoksalno je da mjesto gdje najbolje i najjasnije vidimo nebo i nastavljamo igrati igru svojeg života, kod nas se nalazi u podrumu naše stare zgrade: naša kapelica gdje se svaki dan slave razni sakramenti. Drugo mjesto gdje nastojimo razbistriti pogled usred životnih izazova nalazi se na 3. katu iste zgrade: to je naša kapelanija – soba 306 A. Na jedno i na drugo mjesto ste uvijek dobrodošli. I kada vam igra dobro ide, i kada pred kolokvijima i ispitima imate osjećaj da je smak svijeta. Ne bojte! Dobro ste došli!“ – rekao je vlč. Odilon.

Svečani program prvog akademskog dana u Velikoj dvorani završen j zahvalom rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića u kojem je još jednom zaželio obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u studiranju.

Svečani akademski čin moderirala je magistra komunikologije Mateja Vidulić.

Kako je bilo na prvom akademskom danu pogledajte u našoj fotogaleriji

Govor rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića

Govor prorektora prof. dr. sc. Roka Mišetića

Govor vlč. Odilona Singoboa

Govor mag. soc. Matee Škomrlj

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište