Matea Škomrlj, mag. soc. – asistentica na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Motivacijski govor
prigodom početka XI. akademske godine (2020./2021.)
na Hrvatskome katoličkom sveučilištu
1. listopada 2020.

 

 

Uzoriti gospodine kardinale,
Veleučeni gospodine rektore, prorektori,
Poštovani profesori,
Dragi studentice i studenti prvih godina preddiplomskih studija,

sve vas radosno pozdravljam i želim vam iskazati dobrodošlicu na Hrvatsko katoličko sveučilište.
Prije 6 godina i ja sam sjedila na vašem mjestu uzbuđeno iščekujući prva upoznavanja i dojmove. Budući da sam već na motivacijskom razgovoru stvorila dojam topline i zajedništva HKS-a, moja su očekivanja u ulozi brucošice bila opravdano velika.
Upoznavanje s novim sustavom obrazovanja, samim time i radnim navikama bio je za sve nas pravi izazov.
Prvi akademski dan, sveučilišna zajednica za nas je organizirala upoznavanje s rektorom, prorektorima, pročelnicima, profesorima, asistentima i voditeljima godišta. Na mene je to ostavilo snažan dojam zajedništva, topline, susretljivosti i pomislila sam- ovo će biti moj drugi dom.

U početku sam se tražila i trebalo mi je vremena da se snađem u novom okruženju i studentskim obvezama.
Ipak, nije mi trebalo dugo da prepoznam koliko je uz stručnost i kompetentnost važno njegovati općeljudske vrijednosti i zato sam vrlo brzo postala članicom Volonterske skupine, a na višim godinama uključivala sam se i u druge aktivnosti.

Na taj sam način, osim teorijskih i praktičnih znanja, koje su nam u duhu interdisciplinarnosti profesori uvijek prenosili potpuno predani svom poslanju, stekla druge vještine i kompetencije koje su me izgradile na potpuniji način. Danas, kad se osvrnem na studijske dane, mogu reći da se veliki dio mog identiteta formirao upravo ovdje na Sveučilištu, zbog čega sam ponosna i zahvalna.
Iz tog razloga smatram da je osim akademske izvrsnosti, važno uključivanje u različite skupine ili udruženja poput Volonterske skupine, Klubova studenata, Studentskog zbora, pjevačkog zbor HKS-a, sportske i brojne druge aktivnosti, jer tako se studenti ne razvijaju samo profesionalno, nego i osobno te izgrađuju vlastite afinitete unutar struke za koju su se opredijelili.
Ono što je za vas, dragi studentice i studenti, u ovom trenutku osobito važno je da imate voditelje godišta koji će vas uputiti u sve bitne informacije na početku studija i koji će pratiti vaš daljnji razvoj do kraja studija.
Za duhovne razgovore uvijek se možete obratiti našem studentskom kapelanu, Odilonu Singbu, ujedno i voditelju Volonterske skupine preko koje naše Hrvatsko katoličko sveučilište na poseban način nastoji promicati katolički identitet i vrijednosti.

Na kraju, želim vam poručiti da na Hrvatskom katoličkom sveučilištu niti jedan student nije broj i da se trudimo kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti rasti kao zajednica, učeći jedni od drugih.

Ne zaboravite da u sebi nosite veliki potencijal i zato se nemojte bojati sanjati velike stvari.

Budite vrijedni, aktivni i uvijek djelujte u svrhu oplemenjivanja zajednice i društva u cjelini.