izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Govor akademskoj zajednici
prigodom početka XI. akademske godine (2020./2021.)
na Hrvatskome katoličkom sveučilištu
1. listopada 2020.

Uzoriti gospodine kardinale, veleučeni gospodine rektore, prorektori, pročelnici, poštovani profesori (u Velikoj i maloj dvorani), drage studentice i dragi studenti, posebice studenti prvih godina preddiplomskih studija.

Zahvaljujem kolegici Škomrlj za nadahnuti govora kojim vas je uvela u način studiranja na ovom sveučilištu.

Nadam se da mi studenti viših godina studija, koji nas prate putem video-linka,  neće zamjeriti što ću se ponajviše obraćati studentima prvih godina koji su s nama u dvorani.

Prvo moram istaknuti da danas s vama dijelim i ushit i zabrinutost prvog dana, meni na novoj dužnosti, a vama na studiju. Ushit je tu zbog izazova koji stoje pred nama, a zabrinutost zbog niza zadaća koje nam stoje na putu postizanja cilja, pogotovo u ova nazvao bi ih “distancirana“ vremena. No, odmah vam u startu mogu reći da se izazova ne trebate bojati  jer će vam pri svladavanju prepreka pomagati cijela sveučilišna zajednica. Nastavnici su tu da vam prenesu što više znanja, te da vas poduče novim vještinama (slobodno postavljajte pitanja tijekom nastave, to se od vas očekuje). Administrativne probleme rješavajte u Službi za studentska pitanja (tamo ste rado viđeni gosti). Svoje prijedloge za poboljšanje studiranja možete iznijeti preko svojih predstavnika u Studentskom zboru. Za zdravstvene probleme posjetite studentsku liječnicu, u slučaju potrebe za savjetovanjem na raspolaganju vam je Centar za psihološko savjetovanje, a za duhovnu pratnju, savjete i pomoć tu je naš Sveučilišni kapelan. O svemu ovome možete se i naknadno informirati na našim mrežnim stranicama i u Info-paketu koji ćete dobiti u pretincima vaše nove elektroničke pošte s unicath.hr adresom. Kako bi vam olakšali početak studiranja tu su i studenti mentori koje ćete upoznati na prvom satu nastave u ponedjeljak 5. listopada. Oni će vas provesti po sveučilišnom Kampusu (fizički ili virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji), približiti vam pojmove predavanje, seminari, vježbe, kolokviji, ECTS, klasična nastava, nastava na daljinu i sl., te vam otkriti i još poneku tajnu studiranja. Osim njih, kao što ste već čuli, upoznat ćete i vaše voditelje godišta čija je uloga biti vam potpora tijekom studiranja. Oni su prva osoba kojoj ćete iznijeti neki prijedlog, pohvalu, kritiku, upitati za način rješavanja problema i slično. Dakako, u ponedjeljak ćete upoznati i vaše pročelnike koji se skrbe o Odjelu na kojem studirate i koji će rješavati sve vaše molbe i pritužbe (oni usko surađuju s voditeljima godišta). Naravno, mene ste upoznali danas, a za sva pitanja koja se ne uspiju riješiti na prije navedenim adresama, slobodno mi se možete obratiti.

Puno sam ovdje već nabrojao osoba koje u sinergiji rade na ostvarenju jednog od temeljnih ciljeva sveučilišta, stvaranju sveučilišne zajednice. Ostvarenje cilja da na našem sveučilištu steknete znanja i vještine da postanete dobri/izvrsni povjesničari, komunikolozi, psiholozi, sociolozi, medicinski tehničari ili dobre/izvrsne medicinske sestre neće biti cjelovito ukoliko ujedno ne postanete odgovorne i samosvjesne osobe. Želimo vam da usporedo s  rastom u znanju, s poštivanjem i uvažavanjem kolega i nastavnika, razvijate sveučilišnu zajednicu i izgrađujete sebe kao cjelovitu osobu. Time će se ostvariti danas postavljeni ciljevi i izgraditi odnos međusobnog poštivanja i ponosa između vas i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Siguran sam da ćemo i u ovom aktualnom vremenu često prožetom fizičkom udaljenošću iznaći način da to ostvarimo.

Sa strane Sveučilišta napravili smo sve da svima nama organiziramo sigurne uvjete za rad po epidemiološkim preporukama, i da istovremeno omogućimo realizaciju predviđenih nastavnih programa. Ukoliko bude potrebe za korekcijama i usklađivanjima „u hodu“, vjerujem da ćemo i to uspješno savladati.

Na kraju moram naglasiti, budite odgovorni, čuvajte druge i sebe, nosite maske, držite distancu i dezinficirajte ruke i radni prostor. Nadam se da će ove okolnosti izazvane pandemijom brzo proći i da ćemo se na sveučilištu susretati s jasno vidljivim osmjesima na vašim licima.

Zaključno, dragi studenti, još jednom vam želim dobrodošlicu, a svima nama uspješnu novu akademsku godinu.