prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Govor akademskoj zajednici
prigodom početka XI. akademske godine (2020./2021.)
na Hrvatskome katoličkom sveučilištu
1. listopada 2020.

Uzoriti,
Poštovani,

sve vas radosna i zahvalna srca pozdravljam u Velikoj dvorani na početku nove XI. akademske godine na našem Sveučilištu, koju započinjemo u potpuno drugačijem ozračju u odnosu na prethodne akademske godine. Pandemija Covida-19 prošli nas je semestar prisilila na drugačiji način rada i organizacije Sveučilišta. Bilo je teško gledati aule i prostore Sveučilište bez studenata, njihovih mladih lica ispunjenih i radošću i brigom, bez žamora i prije svega izravnog kontakta i zajedničkog rada. Potres koji je također tako teško ranio naš glavni grad i njegovu okolicu, ostavio je traga na svima nama.

Bogu smo zahvalni da smo kroz sve te poteškoće, zajedništvom i predanim radom, izašli obogaćeni, osnaženi novim iskustvima i novim znanjima, ali i ojačani onime što smo znali, a možda ponekad zaboravljamo. Jedno od tih iskustava čini mi se iznimno važnim: Sveučilište su ljudi, Sveučilište su studenti, nastavnici i djelatnici, osobe i njihovi odnosi, međusobna interakcija koja tvori mrežu odgoja i obrazovanja i tako priprema studente ne samo za njihove profesionalne karijere, nego ih i odgaja kao odgovorne mlade ljude koji se znaju brinuti za opće dobro i zajednicu, svjesni da se sami ne mogu nositi s izazovima koji stoje pred svima nama.

Stoga sam posebno radostan što smo se danas, unatoč pandemije koja nas sve čini nesigurnima, i u ovom ograničenom broju okupili i na svetoj misi i na ovoj svečanosti. Kada se sjetim prošlih godina i ispunjene dvorane, u meni se budi nada da su ovo prolazne teškoće, kroz koje ćemo svi zajedno izaći još snažniji i bolji.

Tim je veća i moja zahvalnost našem Velikom kancelaru, što je u mnoštvu svojih obveza došao ohrabriti nas na početku ove akademske godine. Hvala Vam, Uzoriti, na Vašoj zauzetosti za Sveučilište i u ovom vremenu, u kojem je zagrebačka Crkva ranjena potresom u svom srcu: oštećena katedrala i mnoge crkve i ustanove pozivaju nas i na materijalnu i duhovnu obnovu. Kao mali znak naše svijesti da smo dio zagrebačke Crkve te kao znak solidarnosti naše je Sveučilište iz Fonda solidarnosti, u koji su nastavnici i djelatnici uplatili sredstva za uzajamnu pomoć onima među nama koji su pogođeni potresom i našli se u drugim poteškoćama, uplatilo i sredstva za obnovu Katedrale i za pomoć zagrebačkom Caritasu, a naše molitve stalno su s Vama.

Hvala Vam što ste potvrdili Senatov izbor mene za rektora na drugi četverogodišnji mandat. Hvala svima na podršci i siguran sam da ćemo svi zajedno raditi na dobro i razvoj našega Sveučilišta.

Srdačan pozdrav upućujem našim studentima, i to posebno brucošima, studentima prve godine. Dobro došli na Hrvatsko katoličko sveučilište i hvala Vam što ste naše Sveučilište odabrali za mjesto svoga studiranja. Ono će biti vaš drugi dom kroz nekoliko idućih godina i nadam se da ćete ga tako i doživjeti. Dom u kojem ćete stjecati znanja, vještine, ali i rasti i sazrijevati u ljudskosti i odgovornosti. Naši studenti često znaju reći da osjećaju da nisu samo broj, nego da ih se doživljava kao osobe.

U tome će vam pomoći svi naši nastavnici i djelatnici koji se predano trude u svom radu i kojima zahvaljujem na svemu što čine. Među njima bih danas želio predstaviti naše prorektore i pročelnike, posebno dvojicu novih prorektora koji današnjim danom započinju svoju prorektorsku službu: prof. dr. sc. Roberta Antolovića, prorektora za znanost, izv. prof. dr. sc. Roka Mišetića, prorektora za nastavu, prof. dr. sc. Gordana Črpića, prorektora za organizaciju i poslovanje i prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića, prorektora za međunarodnu suradnju. Želim nam svima uspješnu suradnju na dobro Sveučilišta. Hvala vam što ste prihvatili ove odgovorne službe. S nama su i dosadašnji prorektori, izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i prof. dr. sc. d.h.c. Emilio Marin, kojima i na početku nove akademske godine želim još jednom zahvaliti na izvrsnoj suradnji i na svemu što su učinili za naše Sveučilište, kroz godine predanog prorektorskog rada. S nama su i naši pročelnici: izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest, koji zbog bolesti danas nije mogao biti sa nama, doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk, pročelnica Odjela za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, dr. med., pročelnica Odjela za sestrinstvo, doc. dr. sc. Mario Bara, novi pročelnik Odjela za sociologiju te prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju.

U ovoj godini, pred nama je nekoliko temeljnih zadaća. Jedna od njih je održati i poboljšati kvalitetu nastave i znanstvenog rada i u okolnostima pandemije, a druga je učiniti da Sveučilište živi kao zajednica u osobnoj i društvenoj interakciji. To od svih nas traži odgovornost, zauzetost, kreativnost, poučljivost i strpljivost. Tako ćemo najbolje pokazati zašto je dobro studirati i u čemu je posebnost studiranja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Za to je potrebno otvoreno srce, solidna misao i čvrsta vjera, kako je istaknuo kardinal Parolin u svom govoru sveučilištarcima Katoličkog sveučilišta Srca Isusova u Milanu. I tako ćemo se najbolje pripremiti za svijet koji nam dolazi nakon pandemije. Neka nas u tome vodi zagovor našeg zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca i svete Male Terezije!

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište