Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom

Cilj ovog projekta jest ispitati mentalno zdravlje roditelja, roditeljsku osjetljivost i kontekstualne čimbenike kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom. U istraživanju se koriste subjektivne mjere mentalnog zdravlja, roditeljske osjetljivosti i kontekstualnih čimbenika te objektivne mjere roditeljske osjetljivosti putem prepoznavanja dojenačkih izraza lica. Dio projekta uključuje i validaciju mjernog instrumenta za prepoznavanje dojenačkih lica na studentima i roditeljima. Ovaj projekt osigurava nove valjane mjerne instrumente te daje saznanje o ranom povezivanju koje je važno za kasnije obiteljsko funkcioniranje. Tijekom projekta razvijen je upitnik Maternal Postpartum Stress Scale (MPSS) koji se sastoji od 46 čestica koje opisuju razne misli, osjećaje i događaje za koje majka procjenjuje koliko je opterećuju u razdoblju nakon porođaja. Čak deset upitnika prevedeno je metodom dvostrukog prijevoda na hrvatski jezik. Rezultati projekta ukazuju da majčina depresivnost i anksioznost te percipirani teški temperament dojenčeta pridonose težem povezivanju majke i dojenčeta, dok kod očeva depresivnost u anamnezi te viši sukob obitelj-rad pridonose težem povezivanju oca i dojenčeta. Također se pokazalo da simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije djeluju kao medijatori između majčinog doživljaja porođaja i povezivanja s dojenčetom. City datoteka dojenačkih lica je validirana te je na temelju toga predloženo koje slike iz originalne engleske baze slika nisu dovoljno diskriminativne na uzorku u svrhu poboljšanja baze. 

 

Osnovni podaci:

  • Naziv projekta:  Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom
  • Naziv poziva: Natječaj za znanstvene projekte Hrvatskog katoličkog sveučilišta u 2018. godini
  • Voditelj projekta: Doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš
  • Ukupna vrijednost projekta: 25.000,00 kn
  • Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

Ciljevi projekta:

  1. Razvoj novih mjernih instrumenata i adaptacija postojećih instrumenata.
  2. Ispitivanje mentalnog zdravlja roditelja, roditeljske osjetljivosti i kontekstualnih čimbenika kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom.
Hrvatsko katoličko sveučilište