Studentsko savjetovalište Centra za psihološko savjetovanje

Drage studentice i studenti,

Razdoblje studiranja donosi brojne izazove i mogućnosti, prilike, te zahtjeva prilagodbu na neke drugačije, nove  okolnosti i situacije. Studenti se suočavaju s povećanom razinom odgovornosti, akademskim zahtjevima, stvaranjem nove socijalne mreže, neki i sa separacijom od obitelji i potpuno samostalnim životom. Ne smiju se zaboraviti i izloženost potresu i pandemija koji su također utjecali na naše živote.

Nove okolnosti mogu biti poticajne, ali i frustrativne i stresne. Osoba se na njih može prilagoditi vlastitim mogućnostima, vlastitim načinima suočavanja sa stresom, podrškom prijatelja, obitelji, uz pomoć religije, ali događa se i da prilagodba uzrokuje značajnu razinu stresa i negativno utječe na mentalno zdravlje.

Osoba može  primijetiti da ne koristi  u potpunosti svoje potencijale i sposobnosti, da njeni vlastiti načini suočavanja sa stresom nisu učinkoviti ili da ne funkcionira na razini na kojoj inače funkcionira.

Istraživanja ukazuju i da studenti mogu imati značajne poteškoće u području mentalnog zdravlja – može doći do razvoja anksioznosti, depresivnih simptoma, poremećaja prehrane, ovisnosti, odnosno simptoma i poteškoća za koje je potrebno potražiti stručnu pomoć.

 

Što je uopće mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji; “stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban/na pridonositi svojoj zajednici“ (WHO, 2014).

Ono je sastavni dio općeg zdravlja i povezano je s našim subjektivnim osjećajem dobrobiti (emocionalna, psihološka, socijalna, duhovna i tjelesna dobrobit).

Neka od obilježja dobrog mentalnog zdravlja su pozitivne emocije, emocionalna stabilnost, samopoštovanje, dobri odnosi s drugima, emocionalna povezanost, produktivnost, dobro suočavanje sa životnim frustracijama i stresovima.

Poteškoće vezane uz mentalno zdravlje su anksioznost, panični napadaji, opsesivne misli i kompulzivna ponašanja, fobična ponašanja, depresivni simptomi, poremećaji hranjenja, prekomjerna konzumacija alkohola i droga,…. Navedene poteškoće značajno narušavaju funkcioniranje osobe.

Ako primijetite da se teško nosite s normalnim životnim stresovima, ne ostvarujete svoje potencijale, imate smetnje u funkcioniranju (na studiju, s prijateljima, obitelji,…), ako su emocije koje doživljavate uglavnom neugodne (tuga, ljutnja, strah, napetost,…), ako imate neke od navedenih poteškoća mentalnog zdravlja javite se u Centar za psihološko savjetovanje. Termin dogovarate e-mailom: psih.savjetovaliste@unicath.hr

Što očekivati od savjetovanja?

  • bolje i jasnije sagledavanje i razumijevanje problema koji stvaraju poteškoće u funkcioniranju (misli i emocije vezane uz problem)
  • učenje i uvježbavanja novih strategija suočavanja/rješavanja problema koje će voditi adaptibilinijem ponašanju
  • aktivno sudjelovanje
  • broj susreta ovisno o problemu i motivaciji

Može se dogoditi da Vas savjetovatelj uputi drugom stručnjaku ako smatra da Vaši simptomi zahtijevaju drugačiji tretman.

Želimo vam uspješno studiranje, puno novih znanja, prijateljstava, prilika i mogućnosti!

Centar za psihološko savjetovanje HKS-a

 

 

KONTAKT

Radno vrijeme:
Na broj mobitela: 0957001525 kontaktirajte nas od ponedjeljka do petka od 9 sati do 14 sati.

Email:
psih.savjetovaliste@unicath.hr
psiholoskapodrska@unicath.hr
Na zaprimljen upit odgovaramo u najbržem mogućem roku.

“Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.”
(Mt 11,28)

Hrvatsko katoličko sveučilište