Integracija ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj – UKR22

Integracijsko-edukacijski program

Integracijsko-edukacijski program (dalje u tekstu: IEP) prvi je cjeloviti integracijski program u Republici Hrvatskoj koji objedinjuje znanja iz hrvatskoga jezika te hrvatske kulture i povijesti. Izvođenje Programa započelo je 7. veljače 2023. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Program su kreirali te u njegovom provođenju sudjeluju nastavnici i stručnjaci s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Danas u IEP mogu biti uključene sve zainteresirane osobe iz Ukrajine koje žive u Republici Hrvatskoj. U budućnosti se planira da IEP bude otvoren za sve zainteresirane strance koji se nalaze u Hrvatskoj te na dinamičan i interdisciplinaran način žele učiti o Republici Hrvatskoj.

Važnost i potencijal ovog programa za hrvatsko društvo prepoznala je i njemačka zaklada Renovabis e.V., solidarna inicijativa njemačkih katolika s ljudima Centralne i Istočne Europe, financijskom podrškom u trenutačnome projektu „Integration of Ukrainian refugees in Croatia“ na period u trajanju tri godine, kao i Hrvatsko katoličko sveučilište sa svojim doprinosom u provedbi projekta.

O projektu

Integration of Ukrainian refugees in Croatia – UKR22
Integracija ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj – UKR22

Glavni cilj ovog projekta je pružiti jezična i sociokulturološka znanja koja će polaznicima obrazovnog programa omogućiti stjecanje potrebnih kompetencija za bržu i uspješniju integraciju u hrvatsko društvo. Konkretnije, projekt će pridonijeti boljem razumijevanju kulturnih posebnosti Hrvatske i hrvatskoga jezika. Dugoročno gledano, jezična i sociokulturna znanja pridonijet će i svakodnevnoj uključenosti u međuljudsku komunikaciju uspostavljanjem društvenih veza s drugim stanovnicima Hrvatske i olakšavanjem njihova sudjelovanja u društvenim aktivnostima, zapošljavanju, društvenom umrežavanju i radnim aktivnostima. Nakon završetka projekta, ovaj obrazovni program će biti ponuđen kao program cjeloživotnog učenja drugim migrantima, iseljenicima, stranim studentima i stranim radnicima koji dolaze u Hrvatsku.

Ciljevi projekta:

  • Pridonijeti integraciji ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo ;
  • Pružiti jezično, kulturno i povijesno znanje u kontekstu Hrvatske kao odredišne zemlje;
  • Olakšati proces integracije u hrvatsko društvo;
  • Omogućiti preduvjete za prijavu na posao;

Osnovni podaci:

  • Naziv projekta: Integration of Ukrainian refugees in Croatia;
  • Voditeljica projekta: dr. sc. Karla Žagi;
  • Ukupna vrijednost projekta: 203.000,00 eura;
  • Početak izvedbe projekta: 2022. g.;
  • Kraj izvedbe projekta: 2025.g.;
  • Izvor financiranja: Renobavis, Solidaritätsaktion der deutschen Katholiken mit den menschen in Mittel- und Osteuropa;
KONTAKT
Sponzori:

Suradničke organizacije:

Hrvatsko katoličko sveučilište