U utorak 3. listopada 2023. u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) prva generacija polaznika Integracijsko-edukacijskog programa (IEP) uspješno je završila nastavni ciklus te su im dodijeljene potvrde o sudjelovanju i uspješnom završetku.

Prva generacija programa okupila je 26 polaznica i polaznika ka iz Ukrajine koji su kroz intenzivnu nastavu četiri puta tjedno stjecali znanja iz hrvatskog jezika, kulture i povijesti. Izvođenje Programa započelo je 7. veljače 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a program su kreirali te u njegovom provođenju sudjeluju nastavnici i stručnjaci s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Okupljenima su se obratili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je svim polaznicima čestitao na uspješnom završetku, ali i hrabrosti i upornosti koja je bila potrebna kako bi se “uhvatili u koštac” s toliko brzim učenjem kompleksnog jezika poput hrvatskog, uz svu dodatnu materiju koju su trebali pojmiti iz područja hrvatske kulture i povijesti. Uz to, rektor im je zahvalio na povjerenju u Hrvatsko katoličko sveučilište i profesore koji su im prenosili znanja te je zaželio svu sreću i Božji blagoslov u daljnjem životu, izrazio želju da ostanu povezani s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, s Hrvatskom i s ljudima s kojima su pohađali edukacije te da su im vrata Sveučilišta uvijek otvorena.

Polaznicima IEP-a obratili su se i Marija Meleško, predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, koja je sve polaznike pohvalila na iznimnoj hrabrosti i vigoru koji su pokazali u proteklih godinu dana. “Uz sve druge obaveze s kojima ste se nosili, u potpuno novoj sredini, bez prethodnog znanja ovako zahtjevnog jezika kao što je hrvatski, ostalo je samo to da vam svima čestitamo. Vi niste “mačići” nego pantere, koliko ste hrabri i impresivni”, zaključila je Meleško.

Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba, u svojem je obraćanju zahvalio HKS-u i njegovim djelatnicima na pružanju ovih nužnih znanja koja će pomoći, a sasvim sigurno i već pomažu polaznicima da se intergriraju u hrvatsko društvo i državu te da dostojanstveno i časno nastave svoj život u Hrvatskoj dok je trenutna situacija u Ukrajini nepovoljna.

Nakon svečane dodjele priznanja, Tetiana Kalinkina iz grupe polaznika koja je završila IEP te Kristina Stadnyk iz nove grupe polaznika održale su govore zahvale te predstavile drugi dio programa u kojemu su izvedene pjesme Jak tebe ne ljubiti, Kyjeve mij (Kako ne voljeti tebe, Kyjeve moj) te Vjeruj u ljubav Olivera Dragojevića u izvedbi na dva jezika – hrvatskom i ukrajinskom.

Druga generacija, njih 40 upisanih, također je sudjelovala u programu te su im odmah predstavljeni nastavnici HKS-a koji će u tri modula izvoditi nastavu iz jezika, povijesti i kulture – izv. prof. dr. sc. Mario Bara, doc. dr. sc. Anto Čartolovni, izv. prof. dr. sc. Tado Jurić, doktorandica Anna Komarytsia, doc. dr. sc. Lucija Mihaljević, doc. dr. sc. Marijana Togonal, dr. sc. Karla Žagi i Matea Vidulić, mag. comm. Događaj je moderirala asistentica Sveučilišnog odjela za komunikologiju Matea Vidulić.

Sponzori Integracijsko-edukacijskog programa su zaklada Njemačke biskupske konferencije Renovabis i Hrvatsko katoličko sveučilište, a suradnička organizacija je Ukrajinska zajednica Grada Zagreba.

Hrvatsko katoličko sveučilište