Na Sveučilištu Lusófona u Portu  27. i 28. ožujka održan je drugi dio radionica u sklopu projekta Read Twice čiji je glavni cilj povećanje medijske pismenosti i borba protiv lažnih vijesti. Među 30 mladih medijskih profesionalaca iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske  i ovog su se puta našle naše studentice Odjela za komunikologiju Ana Kahlić, Magdalena Magdić, Ema Smrtić i Manda Zrno zajedno s prof. dr. sc. Danijelom Labašem.

Dok su prethodno u Berlinu mladi bili usmjereni na razvoj vještina, tehnika učenja i prilagodbu novim alatima za provjeru činjenica te prepoznavanje pristranosti, u Portu su sudionici radili na razvijanju svojih prezentacijskih vještina, organiziranju znanja, kao i mapiranju publike te njihovih specifičnih problema u digitalnom i konvergentnom kulturnom okruženju.

Prvog dana sudionike se upoznalo sa studentskim medijskim izdanjem #Infomedia gdje mladi sa Sveučilišta Lusofona mogu usavršiti svoje vještine i razviti vlastiti portfolio. Uz to, predavanje o razvijanju multimedijskog narativnog iskustva održala je dokumentaristica, sveučilišna profesorica i novinarka Vanessa Rodrigues. 

Drugi dan mladi medijski djelatnici posjetili su Radio Nova i redakciju novina Publico gdje su s iskusnim profesionalcima raspravljali o raznim novinarskim praksama. Na kraju, sudionici su u završnom praktičnom zadatku predstavili svoje konkretne ideje i programe medijske pismenosti za svoje zemlje, uključujući ciljne skupine, trajanje, sadržaj i pristup.

Znanje koje su studentice stekle sada će prenijeti mladima u Hrvatskoj na radionicama koje će biti organizirane na temu lažnih vijesti i kako ih prepoznati.

Hrvatsko katoličko sveučilište