Studentice Odjela za komunikologiju Ana Kahlić, Magdalena Magdić, Ema Smrtić i Manda Zrno zajedno s prof. dr. sc. Danijelom Labašem sudjelovale su od 27. do 28. veljače 2023. na radionicama u sklopu projekta Read Twice koje su se održale u Berlinu. Zahvaljujući suradnji udruga iz Hrvatske (Udruga Echo), Bugarske (Euro Advance) i Rumunjske (Se Poate) sa Sveučilištem Lusófona i neprofitnom organizacijom Alliance 4 Europe tridesetero mladih uz vodstvo medijskih stručnjaka i profesionalaca iz Njemačke i Portugala ima mogućnost usavršiti znanja o novim oblicima širenja dezinformacija, upoznati se s najboljim europskim praksama i alatima za prepoznavanje dezinformacija te raspravljati o mogućnostima poboljšanja medijske pismenosti u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Tijekom edukacija i radionica koje su vodili Maia Mazurkiewicz, Omri Preiss i George Bandy iz organizacije Alliance 4 Europe govorilo se o uzrocima brzog širenja dezinformacija, nedostatno razvijenoj medijskoj pismenosti te važnosti suprotstavljanja širenju dezinformacija u doba digitalne demokracije čemu mogu pomoći alati poput Public Editora ili platforme DISARM.

Sudionici projekta imali su prilike doznati i kako se s lažnim vijestima i sve bržim širenjem dezinformacija suočavaju njemački mediji. Novinarka i IT stručnjak Deutsche Wellea Julia Bayer i Tilman Miraß predstavili su metode otkrivanja dezinformacija i provjere činjenica koje u svom svakodnevnom radu koriste novinari DW-a, a tijekom posjeta redakciji Der Spiegela govorilo se o važnosti pouzdanih izvora te vrijednosti strogog sustava provjere činjenica koje provodi redakcija jednog od vodećih njemačkih medija.

Krajem ožujka studentice očekuje nastavak edukacija na Sveučilištu Lusófona u Portu.  

Hrvatsko katoličko sveučilište