Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Odrednice, ishodi i međuodnos mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja (MumHealth)

Odrednice, ishodi i međuodnos mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja (MumHealth)

Svaka četvrta žena ima probleme mentalnog zdravlja u trudnoći ili nakon porođaja koji se uglavnom tiču simptoma peripartalne depresije (oko 16%), anksioznosti, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nakon porođaja (oko 4%) ili opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP) (oko 4%). Također, dio trudnica ima i narušeno tjelesno zdravlje u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa (14%) ili trudničke hiperemeze (2%).

U projektu se provodi jedno kros-sekcijsko i dva longitudinalna istraživanja kojim ćemo obuhvatiti preko 1000 žena te ćemo putem upitnika pratiti njihovo zdravlje od trudnoće do razdoblja nakon porođaja.

Svrha ovog istraživanja je steći vrijedne znanstvene spoznaje o složenim odnosima između širokog spektra varijabli mentalnog i tjelesnog zdravlja koje mogu imati štetne posljedice na dobrobit majki i povezivanje majke s dojenčetom. Dobiveni rezultati imali bi praktične implikacije za informiranje i psihoedukaciju javnosti o poteškoćama u peripartalnom razdoblju, što u konačnici može poslužiti postavljanju smjernica za daljnju istraživačku i kliničku praksu, a sve s krajnjim ciljem poboljšanja dobrobiti roditelja i njihove djece.

Osnovni podaci:

  • Naziv projekta:Odrednice, ishodi i međuodnos mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja (MumHealth)
  • Naziv poziva: Natječaj za realizaciju višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata Hrvatskog katoličkog sveučilišta od 2022. do 2024. godine
  • Voditelj projekta: izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych.
  • Iznos potpore: 150.000,00 kn
  • Početak izvedbe projekta: 1. ožujka 2022. godine
  • Kraj izvedbe projekta: 31. prosinca 2024. godine
  • Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

 

Cilj projekta: 
Ispitati odnose između različitih odrednica i mogućih ishoda problema mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja.

Poveznica na web stranicu projekta:
https://sites.google.com/view/projekt-mumhealth/mumhealth

Novosti

Pokrovitelji

Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište