Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba dr. sc. Anita Dučkić Sertić i doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju tijekom svog boravka u Njemačkoj od 11. do 15. siječnja 2023. posjetili su zakladu Njemačke biskupske konferencije Renovabis i zakladu Das Kindermissionswerk Die Sternsinger.

U zakladi Renovabis u Friesingu susreli su se s dr. sc. Markusom Ingenlathom, glavnim izvršnim direktorom, dr. sc.  Jörgom Bastenom zaduženog za Hrvatsku, dr. sc. Angelikom Schmäling zaduženom za zaštitu maloljetnika, Christianom Hägele odgovornog  za stipendije koje dodjeljuje Renovabis, te Eniköm Bozola koja je odgovorna za administraciju donacija za Hrvatsku. Susretu se pridružio i novinar Thomas Schuman. Rektor Tanjić, doktorica Dučkić Sertić i docent Bošnjavković na sastanku su predstavili rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta te rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba, zahvalivši zakladi Renovabis na dosadašnjoj suradnji i potpori koju pruža Centru. Doc. dr. sc. Josip Bošnjaković je iznio brojne razloge postojanja Centra te je iznio značajne pozitivne utjecaje i korake djelovanja Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj te iznio moguće perspektive rada na zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Hrvatskoj kao i u okolnim zemljama.

Nakon sastanka s predstavnicima zaklade Renovabis uslijedio je posjet zakladi Das Kindermissionswerk Die Sternsinger u Aachenu, glavnom partneru Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba. Tijekom sastanka predstavljen je dosadašnji rad Centra, budući planovi te se razgovaralo i o daljnjoj suradnji. Susretu su nazočilil dr. sc. Martin Schindler i Susanne Brenner, a predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta nakratko su se susreli i Anne Wunden, izvršnom direktoricom zaklade Das Kindermissionswerk Die Sternsinger. U Aachenu rektor Tanjić je predvodio misno slavlje kod Siromašnih sestara svetog Franje (njem. Armen-Schwestern vom heiligen Franziskus). Osim toga susreli s fra Ivicom Radićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Aachenu.

Put nastavio se u Düsseldorfu gdje je predstavnike Hrvatskog katoličkog sveučilišta primio generalni konzul dr. sc. Ivan Bulićem, docent na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rektor Tanjić je za dvadesetak članova Matice iseljenika održao predavanje o ustrojstvu i djelovanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Docent Bošnjaković je predstavio kontekstualnu pozadinu i potrebu za osnivanjem Centra te djelovanje udruge HRD BIOS-a. Istaknuo je i mogućnost povezivanja s dijasporom kroz obiteljska savjetovališta. Voditeljica Centra doktorica Dučkić Sertić je  predstavila dosadašnji i budući rad Centra. Nakon Düsseldorfa uslijedio je s novinarom dr. Adolfom Polegubićem iz Frankfurta te vlč. Ivanom Cestarom, svećenikom Zagrebačke nadbiskupije, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Essenu. Predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta posjetili su crkvu Uznesenja Bl. Djevice Marije u kojoj je hrvatski slikar Dulčić izradio kompoziciju Uznesenje Bl. Djevice Marije (1966, freska), Znakovi euharistije (1966, mozaik) i Križni put (1966, 12 vitraja). Sva ta Dulčićeva djela, koje je umjetnik izradio tijekom 1966. godine u Essenu imaju, prema navodima povjesničara umjetnosti, neprocjenjivu materijalnu vrijednost ne samo za hrvatsku zajednicu u Njemačkoj već i za hrvatsku likovnu umjetnost u cjelini.

Put u Njemačkoj završili su u Münchenu u Hrvatskoj katoličkoj župi gdje ih je dočekao župnik fra Petar Klapež. Rektor Tanjić je u nedjelju 15. siječnja predvodio sveto misno slavlje na kojem je propovijedao doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.

Hrvatsko katoličko sveučilište