Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pročelnik Odjela za sociologiju doc. dr. sc. Mario Bara, poslijedoktorand na Odjelu za sociologiju dr. sc. Josip Ježovita i djelatnik Sveučilišta Mato Vukoja posjetili su danas Petrinju i Sisak, noseći molitvenu i blizinu zajedništva te potrebnu pomoć sveučilišne zajednice našim studentima.

Nakon odluke Uprave Sveučilište da što prije pomogne našim studentima s područja Petrinje, Siska i Banovine, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zajedno s predstavnicima Sveučilišta uputio se u četvrtak, 31. prosinca 2020. u posjet studentima potresom pogođenih područja.

Cilj posjeta bio je obići neke od studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta za koje smo među prvima dobili podatke i obavijest da im je neophodno potrebna pomoć. Tako smo u župi Gora posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije u mjestu Gora posjetili obitelj Latinčić. Iz te je obitelji dvoje naših studenata: Ivan, koji je nedavno magistrirao povijest i Lucija, studentica na Odjelu za sociologiju. U mjestu Strašnik, u kojem je bio epicentar prvog potresa, posjetili smo obitelj Škornjak. Ivan i Katarina,  brat i sestra, redoviti su studenti na Odjelu za sestrinstvo. Sveučilište je za obje obitelji osiguralo agregate za struju s gorivom kako bi dobili električnu energiju i ostalu pomoć. U razgovoru s obiteljima osjetili smo njihovo zajedništvo, snagu i pouzdanje u Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi. Bez zdvajanja, premda teško pogoođeni ovom životnom nevoljom koja za njih znači i drugi put gubitak doma u posljednjih trideset godina, oni su zapravo više tješili i hrabrili nas, nego mi njih! Njima smo malo donijeli, a od njih smo puno naučili: obje obitelji su zahvalne za molitvenu blizinu, podršku i ohrabrenje. – rekao je rektor Tanjić.

U Petrinji su se HKS-ovci susreli s grupom stradalih stanovnika kojima je predana pomoć te s volonterkama od kojih su neke magistre sestrinstva, a neke još uvijek studentice na Odjelu za sestrinstvo. Nevjerojatno je koliko ljubavi i brige na jednom mjestu! Naše volonterke i same su iz Siska i okolice, no u razgovoru su nam rekle, premda su i one i njihove obitelji pogođene ovom nesrećom, da  ima ljudi kojima je teže i zato im žele  pomoći.- istaknuo je rektor Tanjić.

U Sisku je predana pomoć Caritasu Sisačke biskupije te je danas za isti Caritas iz Fonda solidarnosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta uplaćeno 10.000 kuna. Uslijedio je susret i razgovor s mons. Vladom Košićem, sisačkim biskupom, o načinima pomoći pogođenim područjima.

Naši pročelnici Odjela, studenti i bivši studenti vrlo marljivo skupljaju podatke o našim kolegama s ovih područja kako bismo im što prije mogli biti na raspolaganju i pružiti im konkretnu pomoć. Ovaj posjet potresom pogođenim područjima  prvi je korak u  planiranoj pomoći Hrvatskog katoličkog sveučiliša stradalnicima, svjesni da je puno onih do kojih danas nismo mogli doći. Pozivam sve naše studente, sveučilišne nastavnike, djelatnike, prijatelje Hrvatskog katoličkog sveučilišta da iskažu svoju kršćansku i ljudsku blizinu onima koji su u nevolji te da se uplatom svoje donacije na račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta priključe našem Fondu solidarnosti. Ta će sredstva biti namjenski upotrjebljene za pomoć članovima naše sveučilišne zajednice s područja pogođenog potresom, a putem Caritasa i drugima kojima je potrebna pomoć.

Vrijedno je također istaknuti da je naše Sveučilište organiziralo i psihološku i duhovnu pomoć. Tako su nastavnici i suradnici s Odjela za psihologiju vrlo aktivni i u našem Centru za psihološku pomoć. Svima kojima je potrebna psihološka pomoć mogu se javiti e-mailom na psiholoskapodrska@unicath.hr, neka ostave svoj broj telefona i uslijedit će poziv. Onima kojima je potrebna duhovna pomoć isto se mogu javiti na e-mail duhovnapodrska@unicath.hr i netko od svećenika sa Sveučilišta će se javiti porukom ili telefonskim pozivom. To je naš mali doprinos u konkretnoj pomoći našoj sveučilišnoj zajednici, ali i svima onima koji su na bilo koji način povezani s našim Sveučilištem. Zahvaljujem i svim studentima, nastavnicima i djelatnicima koji volontiraju u svojim župnim Caritasima, u drugim udrugama, koji su izašli na teren i konkretnim radom pomažu nastradalima. Neka ovo vrijeme kušnje bude vrijeme duhovnog i ljudskog rasta u vjeri, nadi i ljubavi za cijelu Sveučilišnu zajednicu, za sve nas! – zaključio je rektor Tanjić.

******

After the earthquake that wounded our dear capital city of Zagreb and its surroundings on Sunday, 22 March 2020, another two strong earthquakes (5.5 and 6.2 on Richter scale) hit Petrinja and Sisak area on 28 and 29 December 2020, causing 6 deaths and leaving many people homeless, destroying towns and villages, causing big devastation of religious and cultural heritage (destroyed cathedral in Sisak and more than 10 churches, many severely damaged). A significant number or our students are from the affected area and many of them have reported serious damages to their houses and property.

The reconstructed building, as well as the new building on the Campus of the Catholic University of Croatia, which house the classrooms, the halls and the offices, have not sustained considerable damage. We are thankful to the Lord for this and include in our prayers in a special way all our employees and students who have lost their homes and have been affected by all the earthquakes in 2020.

The Catholic University of Croatia started a solidarity fund in April 2020 to help members of its community affected by the Zagreb earthquake in March 2020. Many answered the call for solidarity and the University was able to help not only its own members, but it reached out to help various Caritas projects and joined the IFCU Call for Solidarity for Lebanon. Most recently, immediate relief was provided for our students and other people in Petrinja and surrounding villages.