Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Međunarodni znanstveni skup Digital health: ethical, legal and social perspective for a sustainable future

KADA: 09.12.2020.

U organizaciji Laboratorija za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu Digit-HeaL pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu 9. i 10. prosinca 2020. održat će se Međunarodni znanstveni skup Digital health: ethical, legal and social perspective for a sustainable future.

Na Skupu sudjeluju renomirani stručnjaci iz područja bioetike i medicinske etike, prava i medicine.

Kao glavni govornici sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Tamar Sharon sa Sveučilišta Radboud iz Nizozemske. Profesorica Sharon je dobitnica prestižne nagrade ERC Starting grant za istraživanje Digitalne dobrobiti.
  • prof. dr. sc. Robin L. Pierce sa Sveučilišta Tilburg iz Nizozemske. Uža specijalnost Profesorice Pierce su pravni i etički aspekti novih tehnologija u zdravstvu, osobito umjetne inteligencije.
  • prof. dr. sc. Nina Hallowell sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji. Profesorica Hallowell je istaknuti znanstvenik u primjeni empirijskih metoda u istraživanjima etičke problematike velikih podataka u zdravstvenoj skrbi.
  • dr. sc. Marcello Ienca, znanstveni savjetnik pri Laboratoriju za pitanja etike i javnih politika u zdravstvu pri Sveučilištu ETH Zürich u Švicarskoj. Njegov znanstveni interes su etički i pravni problemi novih tehnologija poput neurotehnologija, umjetne inteligencije i velikih podataka.

„Tijekom Međunarodnog skupa Digital Health istraživači i svi zainteresirani moći će putem Zoom platforme pratiti najnovije uvide u etičku, pravnu i društvenu problematiku digitalnih tehnologija u zdravstvenoj skrbi. Konferencija s ovom tematikom održava se u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe po prvi put. Na njoj sudjeluje 14 znanstvenika koji će predstaviti svoja istraživanja.
Naš laboratorij Digital HeaL osnovan je ožujku 2020. godine uz veliku potporu Hrvatske zaklade za znanost i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kao mali tim htjeli smo ovoj problematici dati veću pažnju i sadržaj koji u javnom prostoru zaslužuje više nego što ga trenutno ima. Aktualnost ove teme može nam posvjedočiti sadašnja situacija pandemije koronavirusa, gdje se na međunarodnoj razini vodi jedna od velikih rasprava oko primjene digitalnih tehnologija u borbi protiv koronavirusa u obliku smartphone aplikacija tzv. COVID-19 aplikacija za praćenje kontakata. Isto tako važno je spomenuti da su glavni govornici Izv. prof. dr. sc. Tamar Sharon, Izv. prof. dr. sc. Robin L. Pierce, Izv. prof. dr. sc. Nina Hallowell te Dr. sc. Marcello Ienca istraživači međunarodnih referenci, kojima su digitalne tehnologije u zdravstvu glavni fokus istraživanja ističući se po brojnim prestižnim nagradama, te znanstvenim dostignućima. Odlučili smo se u ovo izazovno vrijeme pandemije, koje više nego ikad iziskuje prave oblike solidarnosti, omogućiti besplatan pristup svim zainteresiranima. Preko ovog skupa ćemo omogućiti jedan novi uvid u postojeće probleme, čije bi rješavanje moglo voditi ka odgovornijoj implementaciji i upotrebi digitalnih tehnologija u samom zdravstvu. Ovaj skup za znanost u RH i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predstavlja jedan značajan doprinos kako zbog aktualnosti same tematike koja nastoji pratiti istraživanja na međunarodnoj razini, tako i zbog tradicije njegovanja moralnih vrednota i etičke prosudbe koji bi trebali biti sastavni dio svakog ljudskog napretka.“ – rekao je glavni organizator Skupa i voditelj laboratorija Digital HeaL doc. dr. sc. Anto Čartolovni s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na konferenciju se mogu zainteresirani slušatelji registrirati na mrežnim stranicama konferencije na poveznici. Nakon registracije koja je besplatna svi sudionici će na vrijeme dobiti uputu za online povezivanje preko aplikacije Zoom.

Konferencija se održava na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski jezik. 

Program i knjižicu sažetaka dostupni su na poveznici.

Konferencija se organizira uz potporu Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog katoličkog sveučilišta.