Dies Academicus

Obilježen dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta

U srijedu 3. lipnja 2020.  obilježen obilježen je četrnaesti dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Program obilježavanja započeo je euharistijskim slavljem u 12 sati u Sveučilišnoj kapeli koje je predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji s pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, zamjenikom pročelnika za komunikologiju doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom.

    

U svojoj homiliji rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić je istaknuo: Možemo reći da se sve to može i na jedan drugačiji način primijeniti na naše Sveučilište. Što bih izdvojio iz ovih razmišljanja koje Pavao upućuje Timoteju. Dvije bih stvari – jedno je zahvala, a drugo je poticaj. Čuli smo da na početku Pavao kaže: apostol Isusa Krista voljom Božjom, ali on piše Timoteju ljubljenom sinu i kaže u trećem retku u samo jednoj rečenici puno toga. Neki danas kažu u puno rečenica malo toga, on kaže u jednoj rečenici puno toga: „Zahvalan sam Bogu kojem od predaka čiste savjesti služim dok te se neprestano spominjem u svojim molitvama noć i dan.“ Pavlova zahvala je osobna, on se osobno zahvaljuje Bogu, zašto? Prije svega zato što mu može služiti čiste savjesti. Za svakoga od nas je pitanje, možemo li i mi poput Pavla sa zahvalnošću reći Bogu da mu služimo čiste savjesti, ali onda kada to nije tako dali smo to spremni priznati i moliti za taj dar čiste savjesti. I ne sada da je to početak Crkve, ali početak svakog zrelog, dobrog odnosa svake zdrave institucije. Nisu to niti programi, nisu to niti planovi, nisu to ni radni zadaci nego čista savjest. Najveće blago, najteže je postići i još teže očuvati. Svatko se od nas nosi sa svojom savješću na ovaj ili onaj način, ali tamo nam jasno pokazuje da Bog koji nas poziva daje i milost da vidimo i kada nismo takve savjesti, da to možemo pred njim mirno priznati.

Akademski čin obilježavanja nastavio se potom u dvorani „Blaženi Aojzije kard. Stepinac“. Svečanom činu obilježavanja prisustvovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prorektori, pročelnici Odjela, savjetnica Rektora, tajnik Sveučilišta, sveučilišni kapelan i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju, dok se program istovremeno prenosio na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Program je započeo Himnom Republike Hrvatske nakon koje je uslijedilo obraćanje rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića. U svom prigodnom govoru rektor Tanjić osvrnuo se na same početke Hrvatskog katoličkog sveučilišta te nastavio:  Naš dan Sveučilišta je, usudio bih se reći,  jedan festival, zajedništvo kojemu se svi radujemo, premda to onima koji sudjeluju u organizaciji predstavlja puno stresa, ali opet premda nam nedostaje radost susreta te Velike proslave dana Sveučilišta ipak, kao što rekoh prisiljeni smo, ali i pozvani smo malo zastati i razmisliti o našem Sveučilištu, o proslavama i o smislu svega. Zapravo nas ovogodišnja proslava vraća na početke. Poziva nas da ne zaboravimo na poniznost, poziva nas da se u samome duhu vratimo na same temelje, a s druge strane nas poziva da vidimo do kuda smo došli. Još ću jednom podsjetiti: 5 odjela, dva doktorska studija, 1200 studenata i do skoro 150 zaposlenih. Mi smo i dalje mala  zajednica, ali kada smo prije osam, devet godina počeli slaviti to je izgledalo ovako : Otprilike 17 zaposlenih, 40 ili 80 studenata i jedan sveučilišni Odjel i to su bili naši počeci kojima se uvijek valja iznova vraćati i nadahnjivati te tako ići prema budućnosti. Prema budućnosti treba ići zahvalno, ponizno, snažno s ljubavlju i razboritošću.     

Uslijedile su video čestitke povodom dana Sveučilišta. Studentima, sveučilišnim nastavnicima i djelatnicima našeg Sveučilišta prigodnu čestitku uputio je Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

U ime Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) HKS-u je čestitala Dan Sveučilišta prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, predsjednica FIUC-a i rektorica Katoličkoga sveučilišta u Portugalu.

U ime Rektorskog zbora Republike Hrvatske čestitku HKS-u uputio je predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Na svečanom akademskom činu dodijeljene su rektorove nagrade koje su dobitnicima uručili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič.  Ove godine dodijeljeno je šest rektorovih nagrada: za doprinos razvoju sveučilišne zajednice, za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta te za izvrsnost tijekom sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija za akademsku godinu 2018./2019.

U kategoriji za izvrsnost tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija u akademskoj godini 2018./2019.  rektorovu nagradu primili su sveučilišna prvostupnica Sara Jelovčić s Odjela za psihologiju i sveučilišni prvostupnik Josip Strčić s Odjela za sestrinstvo. U kategoriji izvrsnosti tijekom diplomskog sveučilišnog studija nagrađena  je magistra psihologije Laura Kuhar. U kategoriji doprinosa razvoju sveučilišne zajednice u akademskoj godini 2018./2019. rektorovu nagradu dobila primila je studentica Odjela za komunikologiju Bernarda Anja Buden. U kategoriji promicanje katoličkog identiteta nagrađene su studentica Odjela za sociologiju Paula Zujić i studentica Odjela za sestrinstvo Terezija Gložinić.

Student Josip Strčić koji se obratio u ime nagrađenih studenata: “U ostvarivanju ovih nagrada nismo bili sami. Podršku i poticaj dobivali smo od vas: naših nastavnika, obitelji i prijatelja koji s ponosom i osmjehom gledate na naše uspjehe. Također, radosno dijelimo ove nagrade sa svim našim kolegicama i kolegama koji zajedno s nama čine dio uspjeha i ostvarenja ovih nagrada. Želim Vas drage kolegice i kolege potaknuti na zajedničku izvrsnost i zalaganje tijekom studija koja će biti na korist i dobrobit svima nama, a na ponos našem Sveučilištu i cijeloj akademskoj zajednici.

I na kraju, želio bih sa Vama podijeliti jedno iskustvo i poticaj za sve studente… Moram priznati da je ovaj govor zahvale već ranije greškom napisan (ali ne i izrečen) za promociju sveučilišnih prvostupnika koja se održala u ožujku ove godine. Naime, tada, kao jedan od dobitnika Rektorove pohvalnice dobio sam mail od jedne nove djelatnice našega sveučilišta sa molbom da na promociji održim govor. Nisam bio siguran trebam li napisati govor u ime nas dobitnika Rektorove pohvalnice ili u ime promoviranih sveučilišnih prvostupnika. Na to sam dobio odgovor da je govor samo u ime studenata koji smo dobili Rektorovu pohvalnicu. Ubrzo nakon toga uslijedio je mail  koji sam dobio, a koji sada sa Vama, a posebno sa drugim studentima želim podijeliti. On glasi: „Dragi Josipe, razmišljam bilo bi lijepo da spomenete sve studente Sveučilišta, ali samo malo istaknete vas koji ste dobili i nagradu. Svi naši studenti zaslužuju spomen, jer između najboljih se bira najbolji.“ Ovim riječima pokojne Vikice Vujice, želim sve studente podsjetiti da smo svi mi najbolji, i da takvi nastavimo biti. Pitanje je samo vremena kada će to najbolje, netko prepoznati i nagraditi. Budite ustrajni.”

Tradicionalno ususret Danu Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizira se fotonatječaj. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od 23. ožujka do 1. svibnja 2020. godine održan je sedmi fotografski natječaj s temom Pogled kroz prozor. Natječaj je bio organiziran u cilj u promocije kreativnosti studenata HKS-a. Odabir teme potaknut je svime što nas je fizički udaljilo jedne od drugih radi opasnosti zaraze od COVID-19 i na neki način više prikovalo uz naše prozor. Studenti su očito svojim angažmanom i na ovaj način pokazali da im nedostaje Sveučilište. Pokrovitelj Natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. 
Na natječaj se prijavilo 133 autora i ukupno 290 fotografija, a izabrano je 20 najboljih koje su izložene na prvom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Obrazloženje tijeka natječaja predstavio je predsjednik Povjerenstva za Fotonatječaj doc. dr. sc. Krunoslav Novak.

Na ovogodišnji Natječaj koji je bio na temu „Pogled s prozora“ bilo je prijavljeno čak 290 fotografija, a sudjelovalo je 113 autora. To je do sada najveći odaziv otkako organiziramo fotografske natječaje za naše studente. Vjerujem da su naši studenti i na ta način željeli pokazati svoju povezanost sa svojim Sveučilištem, a tema koju smo zadali bila je nekako znakovita za ovo vrijeme. Razmišljajući o tome kako su mnogi bili u određenom smislu povezani s fizičkim svijetom samo promatrajući ga kroz vlastiti prozor, htjeli smo potaknuti naše mlade autore da prepoznaju kako i njihov pogled s prozora ima svoju ljepotu, iako im se možda čini običan i svakodnevni. Od 290 fotografija ocjenjivačko povjerenstvo je svojim ocjenama odabralo 20 najboljih, koje će biti izložene na 1. katu Sveučilišta, a među tih 20 nalaze se i 3 pobjedničke fotografije čije ćemo autorice nagraditi. Bilo je više dobrih fotografija, ali ocjenjivačko povjerenstvo je imalo zadatak odabrati 20 najboljih i pobjedničke. Svaki od članova povjerenstva individualno je davao ocjene svakoj fotografiji. Ocjene su zbrojene i tako smo dobili pobjednike. Zahvaljujem članovima povjerenstva koji su se i ove godine spremno odazvali. U povjerenstvu za ocjenjivanje ove godine bili su: profesori našeg Sveučilišta: Tomislav Anić, Roko Mišetić, Luka Šešo i Ivan Uldrijan; zatim voditelj Knjižnice HKS-a Tomislav Murati te Nikola Bilić, fotograf ih Toronta u Kanadi.Sponzor fotografskog natječaja i ove godine je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, kojima zahvaljujem na čelu s župnikom vlč. dr. Mladenom Horvatom. Također želim zahvaliti i upravi HKS-a što podržava inicijative kojima potičemo kreativnost naših studenata. Hvala i svim sgudentima koji su se i ove godine odazvali na sudjelovanje. 

Član povjerenstva pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić prisjetio se poziva da bude član Povjerenstva i razmišljanja koja je imao tijekom provedbe natječaja s obzirom da je kreativnost pogodila pandemija Corona virusa i snažan potres u Zagrebu međutim to nije spriječio autore u njihovoj kreativnosti i snalažljivost:  Autori su pokazali izuzetnu vještinu korištenja kamenog, drvenog, metalnog okvira ili virtualnog okvira u kompozicijama svojih fotografija čime je kreativnost naših studenata došla do izražaja. Vjerujem da sam svojim izlaganjem probudio znatiželju u vama da pogledate izložbu koja je izložena na prvom katu našega Sveučilišta, stoga da ne duljim, zahvaljujem se pokrovitelju ovog fotonatječaja  Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta i svim sudionicama i sudionicima natječaja, a vas sve skupa zamolio bih da nam ne zamjerite ukoliko se ovaj odabir najboljih triju fotografija ne slaže s vašim osobnim mišljenjem.          

       

Čestitku sudionicima natječaja uputio je vlč. Mladen Horvat, župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. 

 

Prvim trima nagrađenim studenticama nagrade je uručio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, a dobitnice su: treće mjesto pripalo je studentici Ani Čolić, drugo mjesto Veroniki Šimić, a  prvu nagradu osvojila je Ivana Brdar.

Virtualnu izložbu možete razgledati na našem Youtube kanalu.

Svečani akademski čin završio je akademskom himnom nakon koje su se svi prisutni uputili na prvi kat kako bi pogledali izložbu fotografija.

 


Prethodne objave:

 • Proslavljen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2019.

  U ponedjeljak 3. lipnja 2019. Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je svoj dan svečanim akademskim činom.

  ... Više
 • Povijesni dan za Hrvatsko katoličko sveučilište

  U ponedjeljak 30. listopada 2017. godine obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Na poziv zagrebačkog nadbiskupa i Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta proslavu Dana Sveučilišta svojim dolaskom uveličao je državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin. Tom prigodom kardinal Pietro Parolin blagoslovio je novu Veliku dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i održao Lectio magistralis. Svečanom akademskom činu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Za Hrvatsko katoličko sveučilište bio je to uistinu povijesni dan.

  ... Više
 • Dies academicus 2016.

  U srijedu 1. lipnja 2016. godine obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i deseta obljetnica njegova osnutka. Akademskom činu prethodilo je misno slavlje u kapelici sveučilišta koje je predvodio varaždinak mons. Josip Mrzljak.

  ... Više
 • Svečano obilježen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2015.

  U ponedjeljak 1. lipnja 2015. obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  Na svečanosti su sudjelovali rektori hrvatskih sveučilišta: prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja […]

  ... Više

Arhiva