Lectio magistralis održao je Nj. E. mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, a u sklopu programa svečanosti blagoslovljena je novootvorena i obnovljena Sveučilišna knjižnica na Kampusu.

U petak 31. svibnja 2024. svečano je obilježen Papin dan i Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta prilikom kojega je blagoslovljena novootvorena i obnovljena Sveučilišna knjižnica na Kampusu, koja će uskoro krenuti s radom.

Program Dana započeo je euharistijskim slavljem u Sveučilišnoj kapeli koje je predvodio rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji sa Sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem i doc. dr. sc. Odilonom Singboom sa Sveučilišne katedre za teologiju.

Prije središnjeg svečanog akademskog čina u Velikoj dvorani HKS-a Nj. E. mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, zajedno je s Velikim kancelarom HKS-a mons. Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiom Linguom, rektorom Tanjićem i Sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem održao je obred blagoslova Sveučilišne knjižnice Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Uz Velikog kancelara Kutlešu, mons. Linguu na svečanom akademskom činu prisustvovao je i kardinal Josip Bozanić, tajnik Apostolske nuncijature mons. lvaro Ernesto Isurieta Y Sea te hrvatski nadbiskupi, biskupi, pomoćni biskupi: monsinjori Zdenko Križić, Mate Uzinić, Vlado Košić, Vjekoslav Huzjak, Jure Bogdan, Tomislav Rogić, Božo Radoš, Milan Stipić, Roko Glasnović, Mijo Gorski, Ivan Šaško, Ivan Čurić, Ivo Martinović te generalni tajnik HBK-a preč. Krunoslav Novak.

Svečanom akademskom činu prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Republike gospodin Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar demografije i useljeništva gospodin Ivan Šipić, u ime ministra vanjskih i europskih poslova gospodin Ivan Mašina, u ime ministra hrvatskih branitelja gospođa Nevenka Benić, u ime ministrice kulture i medija gospođa Jasna Vaniček-Fila, bivši predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović te u ime gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Svečanom akademskom činu prisustvovali su također Njegovo preosvešenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan te uz njega  protojerej-stavrofor Slobodan Lalić i đakon Petar Kozakijević, u ime Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj protojerej-stavrofor Kirko Velinski, u ime Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj gospodin Željko Mraz, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu Aziz efendija Alili te u ime Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević.

Uz studente i profesore Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanom akademskom činu nazočili su članovi Rektorskog zbora i izaslanici rektora te brojni predstavnici političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života Hrvatske.

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić.Ovogodišnji Dies Academicus poseban je jer u sebi ujedinjuje zajedničko slavlje Papinog dana i Dana Sveučilišta s blagoslovom Sveučilišne knjižnice koji smo netom proslavili. Našem je Sveučilištu velika čast zajedno s Apostolskom nuncijaturom u Republici Hrvatskoj biti domaćinom proslave Papinog dana kojom želimo zahvaliti Gospodinu za vjerno i neumorno služenje pape Franje Crkvi i čovječanstvu koje žudi za mirom i pravdom. Hvala Apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiu Lingui i njegovim suradnicima na organizaciji zajedničke proslave te posebno ovom prigodom pozdravljam sve predstavnike diplomatskog zbora. Nazočnost svih vas pokazuje i koliko smo kao narod oduvijek bili privrženi Svetoj Stolici i papama i u najtežim vremenima o čemu posebno svjedoči mučenički život našeg nebeskog zaštitnika blaženog kardinala Alojzija Stepinca. (…) istaknuo bih tri kruga koji su na poseban način zaslužni za sve što činimo. Prvi je Rektorski zbor RH – hvala vama i vašim sveučilištima na potpori, dragi prijatelji. Posebna hvala Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, posebice na podršci u procesu Obnove kampusa iz fondova Europske unije za koju se nadamo da će biti dovršena iduće godine. I na kraju ne zadnji niti manje važan, nego najvažniji je onaj krug koji oblikuje naš Veliki kancelar, nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša, kojega kao pravog domaćina od srca pozdravljam zajedno s našim Osnivačem uzoritim gospodinom kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima, redovničkim poglavarima i predstavnicima crkvenih ustanova Zagrebačke nadbiskupije ovdje nazočnima. Hvala Vam preuzvišeni nadbiskupe Dražene što ste nam u tome potpora, pomoć i korektiv kada je to potrebno. U ovih godinu dana osjetili smo puno puta Vašu blizinu i zauzetost, cijeloj našoj Sveučilišnoj zajednici još je u sjećanju Vaš cjelodnevni boravak među nama. Bez Vaše i bez duhovne i materijalne brige cijele Zagrebačke Crkve ovo Sveučilište ne bi se moglo živjeti i razvijati, rekao je rektor.

Okupljenima se obratio i prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao izaslanik Rektorskog zbora. „Hrvatsko katoličko sveučilište zoran je primjer uloge i značaja sveučilišta u cjelokupnom razvoju društva u kojem sveučilište djeluje. Vaš rad temelji se na načelima katoličkog nauka, na čuvanju, promicanju i zaštiti hrvatske tradicije i nacionalne baštine, te cjelokupne kulture. Primjer ste akademske autonomije i akademskih sloboda te nedjeljivosti sveučilišnog nastavnog, znanstveno-istraživačkog i umjetničkog stvaralaštva. Razvijate interdisciplinarnost, razvijate internacionalizaciju Sveučilišta, ali su vam na prvom mjestu studenti i njihovo znanje, ali i odgojna i duhovna dimenzija, itekako potrebna u razvoju mladih ljudi. Zato s pravom nosite naziv hrvatsko sveučilište, ali i s punim pravom, katoličko sveučilište“, zaključio je rektor Guberac.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića okupljenima se obratio ministar znanosti, obrazovanja i mladih prof. dr. sc. Radovan Fuchs: Hrvatsko katoličko sveučilište jedno je od najmlađih hrvatskih sveučilišta, utemeljeno 2006. godine, a koje je izraslo u dinamično i moderno sveučilište koje stremi izvrsnosti i postiže zapažena postignuća – kako u znanstvenom djelovanju, tako i u nastavnoj djelatnosti. Sveučilište ima uspostavljen širok spektar studija i znanstvenih istraživanja koji studentima osiguravaju mnoštvo obrazovnih mogućnosti, a znanstvenicima poticajnu radnu okolinu. No, pravo bogatstvo krije se u pristupu visokom obrazovanju koje Sveučilište u svom djelovanju primjenjuje, a to se prije svega odnosi na njegovanje i promociju vrijednosti razvoja cjelovite i samostalne osobe. Uspješnije i humanije društvo može se stvoriti isključivo uz izgradnju mladih ljudi koji odgovorno i hrabro kroče u budućnost, oblikujući je u skladu s moralnim i etičkim vrijednostima stečenim za vrijeme svog razvoja i obrazovanja”, poručio je ministar Fuchs.

Veliki kancelar hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, u svojem je govoru naglasio: „Svako naše okupljanje u ovakvim prigodama prilika je za zahvalnost, za dijeljenje radosti i izražavanje ponosa, ali i za pogled unaprijed prema zadacima i izazovima koji nas čekaju. Nakon četrnaest godina svoga djelovanja, Hrvatsko katoličko sveučilište ima se čime ponositi. Po mladosti koja ga nosi i izgrađuje ima se čemu nadati, a prema identitetu koji ga određuje pozvano je na posve osobit način odgovoriti na potrebe nove evangelizacije na koju Papa Franjo ustrajno poziva sve vjernike i institucije u konkretnosti njihova života i djelovanja. Evangelizacijska zadaća koja određuje Hrvatsko katoličko sveučilište je otkrivanje i komunikacija istine iz ukorijenjenosti u kršćanskoj duhovnoj i intelektualnoj tradiciji te u konkretnoj smještenosti Sveučilišta u hrvatski nacionalni, kulturni i povijesni kontekst. (…) Ovladavanje novim spoznajama, društvenim, kulturnim i demografskim trendovima koji opisuju današnji svijet te novim komunikacijskim alatima za njegovo evangeliziranje, od vitalne su važnosti za Crkvu. Dragi studenti i dragi nastavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ako radosnu vijest Evanđelja ne promišljamo s ljubavlju, ako ne povratimo kontemplativni duh „koji nam omogućuje uvijek iznova otkrivati da nam je povjereno blago koje humanizira, koje pomaže živjeti novim životom“ (Evangelii gaudium 264) i prenositi ga drugima, ništa nećemo postići. Dopustimo Bogu da nas osobno iskoristi za promjenu svijeta jer ta promjena započinje u našim srcima. Upravo to, nova evangelizacija je također način da se čovječanstvo ponovno humanizira, što nam je danas prijeko potrebno”.


Lectio magistralis Ljudska osoba: zajedništvo odnosa“ održao je Nj. E. mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. U svome izlaganju usmjerio se na pitanje stvarnosti ljudske osobe u odnosu s drugima, uvijek u iskušenju isključivanja drugačijega, problematiku osobe i slobodno, odnosno, tri razine slobode; sloboda od, sloboda za i sloboda za te o tendenciji transformacije zdravog domoljublja u opasni nacionalizam. Original Lectio magistralisa na engleskom jeziku 


U zaključku se pozvao na perspektivu pape Franje iz enciklike Fratelli Tutti o dobrom Samarijancu kao uzoru dobrog političara: nekoga tko tko ne bježi od problema nego se s njima suočava, tko ne misli na svoje interese već na interese onih koji su u potrebi, posebno ranjivih, najbespomoćnijih, onih koji su se našli napušteni, na rubu ceste. „Ugledajmo se na primjer dobrog Samarijanca: Isusova nas prispodoba poziva da ponovno otkrijemo svoj poziv građana svojih nacija i cijeloga svijeta, graditelja nove društvene veze. (…) Dobri Samaritanac svojim je djelima pokazao da je ‘postojanje svakoga pojedinca duboko povezano s životom drugih: život nije samo vrijeme koje prolazi; život je vrijeme za interakcije’”, zaključio je Gallagher.

Zaključnu riječ održao je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. „Danas je blagoslovom i svečanim otvaranjem knjižnice Sveučilište koje dostojno predstavljate napravilo korak naprijed u svom rastu. Ova kuća znanja oslanja se na katoličku tradiciju promicanja intelektualnog razvoja katoličkih vjernika i onih koji su zainteresirani za katoličke vrijednosti i kulturu. Prve riječi enciklike Fides et Radio ljubljenog pape Ivana Pavla II. govore: ‘Vjera i razum su kao dva krila na kojima se ljudski duh uzdiže do razmatranja istine; a Bog je u ljudsko srce stavio želju za spoznajom istine’“, zaključio je nuncij.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić nakon predavanja nadbiskupa još jednom mu je uputio zahvalu te uručio skulpturu Krštenje, rad akademskog kipara Petra Dolića.


Svečanost je svojim nastupom uveličao Pjevački zbor studenata HKS-a Chorus Unicath, dok je svečanost moderirala asistentica na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju Matea Vidulić.

Hrvatsko katoličko sveučilište