Cor Cordi
Srce srcu

Cor Cordi

Srce srcu

Medicinski i moralni aspekti cjepiva protiv COVID-19

prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med., doc. dr. sc. Anto Čartolovni, dr. sc. Odilon Singbo

Cjepiva protiv COVID-19: kakva sve postoje i koje su razlike među njima, zašto su otkrivena tako brzo te se ubrzano odobravaju, hoće li izmijeniti našu DNK, sadrže li stanice pobačenih fetusa i je li ih, stoga, moralno koristiti?

Pročitaj više >

COVID-19 – homo homini lupus est ili homo homini deus est?

doc. dr. sc. Anto Čartolovni

Ova je pandemija iznjedrila u pojedinim situacijama ono najbolje od nas, no nažalost u određenim situacijama i ono najgore. S jedne strane svjedočimo nesebičnom sebedarju medicinskog i zdravstvenog osoblja, dok s druge strane građani diljem svijeta prosvjeduju protiv epidemioloških mjera, a pojedine bogatije države za sebe rezerviravaju prekomjerne doze cjepiva, ostavljajući druge, siromašnije, bez mogućnosti nabave za svoje stanovništvo.

Pročitaj više >

Dominacija antiintelektualnosti u Hrvatskoj – najteže breme 20. stoljeća

Prof. dr. sc. Gordan Črpić

U Hrvatskoj smo svjedoci napetosti na raznim razinama, porasta krutih, nedijaloških stavova ali i grubih, nasilnih akcija. Posljednja u nizu je bizaran napad očajnika na Vladu i niz grotesknih reakcija na taj čin.
Jesmo li iznenađeni tom akcijom? Jesmo li bili iznenađeni onima koje su toj akciji prethodile, primjerice napadom na Janicu Kostelić ili prof. Alemku Markotić i mnogim drugim verbalnim i fizičkim napadima na pojedine ljude i institucije? Veći dio javnosti vjerojatno nije očekivao nešto takvo. Veći dio političke elite očito je iznenađen?

Pročitaj više >

Diana Budisavljević u škole – Struka na margine

izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, Pročelnik Odjela za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Prema navodu na mrežnoj stranici narod.hr igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević (2019.) uvršten je u školski kurikul (vjerojatno povijesti!?), odnosno dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za uključivanje u nastavni kurikul.

Pročitaj više >

TJEDAN OBILJEŽAVANJA ENCIKLIKE PAPE FRANJE „LAUDATO SI’ – O BRIZI ZA ZAJEDNIČKI DOM“

doc. dr. sc. Zoran Turza

Nalazimo se u tjednu u kojem se po cijelom svijetu obilježava „Tjedan enciklike Laudato si’“. Enciklikom „Laudato si’“ papa Franjo nas je ohrabrio dajući nam za primjer malenog siromaška iz Asiza – sv. Franju Asiškog koji je na vrlo neobičan način za našu zapadnu civilizaciju živio već sada na zemlji onu eshatološku otkupljenost svega stvorenoga koju mi kršćani ispovijedamo. Možda je došlo vrijeme da napokon shvatimo što nam je to htio reći.

Pročitaj više >

KAKO MOŽEMO SMANJITI BOLOVE U VRATU

doc. dr. sc. Melita Uremović, prim. dr. med.

Kod osoba koje cijeli radni dan provode pred računalom u neprirodnom položaju s glavom prema naprijed, pomoći će na prvom mjestu dobra ergonomska prilagodba radnog mjesta. Stolac bi trebao biti s rukohvatima, visina ekrana podešena u visini očiju, a noge trebaju biti oslonjene na podlogu.

Pročitaj više >

PODCAST, LIVE I LIKE – PANDEMIJA KAO RAZDOBLJE NADAHNUĆA ZA ONLINE EVANGELIZACIJU

dr. sc. Miriam Mary Brgles

Pandemija virusa COVID-19, osim prijenosa svetih misa i online duhovnih obnova, potaknula je neke redovnike i na intenzivan angažman oko dodatne evangelizacije putem online platformi, što je uspješno privuklo brojnu, osobito mlađu publiku.

Pročitaj više >

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO!

prof. dr. sc. prim. Darko Ropac

Neke prilagodbe na koje smo bili prinuđeni zbog raznovrsnih ograničenja pokazale su i svoje dobre strane: zaživjela je nastava na daljinu, poljoprivredni proizvodi dostavljaju se na vrata kupaca, uviđamo kako ne moramo baš svaki dan sjedati u svoje automobile … Stoga na novonastalu situaciju ne treba gledati samo negativistički, jer će se iz nje i puno toga dobroga izroditi.

Pročitaj više >

Hrvatsko katoličko sveučilište