Cor Cordi
Srce srcu

TJEDAN OBILJEŽAVANJA ENCIKLIKE PAPE FRANJE „LAUDATO SI’ – O BRIZI ZA ZAJEDNIČKI DOM“

18.05.20.

Nalazimo se u tjednu u kojem se po cijelom svijetu obilježava „Tjedan enciklike Laudato si’“. Enciklikom „Laudato si’“ papa Franjo nas je ohrabrio dajući nam za primjer malenog siromaška iz Asiza – sv. Franju Asiškog koji je na vrlo neobičan način za našu zapadnu civilizaciju živio već sada na zemlji onu eshatološku otkupljenost svega stvorenoga koju mi kršćani ispovijedamo. Možda je došlo vrijeme da napokon shvatimo što nam je to htio reći.

Epidemiološka slika u našoj Domovini je vrlo dobra. Dok epidemiološke mjere sve više popuštaju i dok se broj novozaraženih približava nuli, a sunčeve zrake svakim danom sve snažnije najavljuju već zaboravljeno ljeto, more i opuštanje, čini se kako doista uz strepnju izlazimo iz, za našu generaciju, do sad neviđene krize. Velika većina naših sugrađana preživjela je rat i svakim danom nosi se s njegovim posljedicama, stanovnici Zagreba i okolice osjetili su nezabilježene potrese u svojim životima od kojih nas je sve hvatala jeza, no, nešto tako maleno i specifično na sasvim neočekivani način odredilo je naše živote na nekoliko mjeseci. Osjećaj jeze za vrijeme potresa podsjetio me na mjesece provedene u podrumu moje rodne kuće u Belišću kada sam kao dječak vjerojatno nepravedno molio Boga osluškujući svaku od četrdesetak raketa ispaljenih iz višecjevnog bacača raketa da padne što dalje od naše kuće. No, globalna pandemija kojom smo zahvaćeni ne može se usporediti s tim iskustvima zbog svoje specifičnosti. Ponajprije zato što se na nevidljiv način obara na čovjeka.

 

I rat, i potres i globalna pandemija spadaju u kategoriju krize o kojoj je pisao prof. dr. sc. Stjepan Kušar u ovoj rubrici pod naslovom „Učenje iz nevidljivog i nepredvidljivog“ postavivši, po mojem sudu, najvažnije pitanje: „Pitanje je samo hoćemo li doista nešto naučiti; i onda što.“ Najveća se opasnost svake krize krije u opasnosti da nakon nje ostanemo isti čeznutljivo i nestrpljivo iščekujući povratak na staro. Kriza je prilika iz koje možemo izići bolji ljudi oplemenjujući sva tri odnosa od kojih je ljudsko biće satkano: prema drugome, prema Bogu i prema okolišu.

Enciklika pape Franje Laudato si’ – O brizi za zajednički dom na tragu ostalih dokumenata iz socijalnog nauka Crkve podsjeća nas da je čovjek onoliko čovjek koliko neprestano izgrađuje tri spomenuta odnosa koji su međusobno neraskidivo povezani. Kao i u svakoj drugoj krizi, i u ovoj su, slabi, ranjivi, siromašni i odbačeni u najvećoj opasnosti. Samo o svakome od nas ovisi hoće li se stariji i nemoćni susjed pokraj nas u krizi osjećati manje ili više čovjekom, o svakom od nas ovisi hoće li se školarac koji ne uspijeva pratiti gradivo zbog raznih ograničavajućih okolnosti osjećati manje ili više dječak, samo o nama ovisi hoće li beskućnici iz našega grada biti manje ili više ljudi. Prema riječima Mile Mrvalja, bivšeg beskućnika i predsjednika humanitarne udruge „Fajter“ iz Zagreba, beskućnici nisu imali nikakvih problema s provođenjem mjera socijalne distance; naime, oni ju provode već odavno – svi ih ionako zaobilaze!

Može li kriza biti prilika da se u našem zajedničkom radu i svim ekonomskim aktivnostima prvo brinemo za opće dobro? Može li kriza biti prilika da prepoznamo koliko je važan naš domaći hrvatski proizvod koji ćemo radije nabaviti od našeg susjeda u blizini, iz drugog grada, koji marljivo uzgaja domaću i zdravu hranu? Može li kriza biti prilika da razmislimo koliko je važno promisliti koji proizvod i iz koje zemlje stavljamo u košaricu u supermarketu? Može li kriza biti prilika da vidimo kako zajedničkim snagama i malim svakodnevnim uštedama energije i izbjegavanjem plastike možemo smanjiti naš negativan utjecaj na okoliš? Može li kriza biti prilika da zajedno iznjedrimo lokalne i nacionalne politike čiji će prioriteti biti tzv. „zelene politike“ koje će nam pomoći da ubrzo prijeđemo na obnovljive izvore energije, ne zaboravljajući pritom na poštivanje ljudskog dostojanstva? Papa Franjo čvrsto vjeruje da je to moguće.

Nalazimo se u tjednu u kojem se po cijelom svijetu obilježava „Tjedan enciklike Laudato si’“. Enciklikom „Laudato si’“ papa Franjo nas je ohrabrio dajući nam za primjer malenog siromaška iz Asiza – sv. Franju Asiškog koji je na vrlo neobičan način za našu zapadnu civilizaciju živio već sada na zemlji onu eshatološku otkupljenost svega stvorenoga koju mi kršćani ispovijedamo. Možda je došlo vrijeme da napokon shvatimo što nam je to htio reći.

doc. dr. sc. Zoran Turza

 

 

Autor:
doc. dr. sc. Zoran Turza

Katedra za teologiju

Biografija autora

Dr. sc. Zoran Turza docent je na Katedri za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Obiteljski je čovjek, oženjen i otac troje djece. Specijalizirao je fundamentalnu teologiju i voditelj je projekta CRO Laudato si’- O brizi za zajednički dom koji se provodi na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u suradnji s Nacionalnim bratstvom Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.

Hrvatsko katoličko sveučilište