sabotic-portret

Prof. dr. sc. Nada Klaić

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su 29. i 30. studenoga 2013. godine u Zagrebu, u prostorima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, znanstveni skup o istaknutoj hrvatskoj medievistkinji i sveučilišnoj profesorici Nadi Klaić (Zagreb, 21. VII. 1920. – Zagreb, 2. VIII. 1988.) povodom 25-godišnjice njezine smrti.

Skupu posvećenom životu i djelu profesorice Klaić nazočio je i doc. dr. sc. Ivan Majnarić s Odjela za povijest HKS-a te održao predavanje Plemstvo Lučke županije u historiografskom djelu Nade Klaić.

Sažetak:
O postanku i pravima srednjovjekovnog hrvatskog plemstva vodi se opsežna rasprava još od začetaka hrvatske historiografije kaomoderne znanstvene discipline. Britkim promišljanjima na raspravuje tijekom druge polovine 20. stoljeća bitno utjecala Nada Klaić. Štoviše, njezini zaključci, bilo da su nadalje afirmirani ili osporavani,neizostavan su dio svakog heurističkog postupka ikoje teme usvezi sa srednjovjekovnim hrvatskim plemstvom. U izlaganju će se pozornost ponajprije posvetiti ključnim zaključcima Nade Klaić o plemstvu Lučke županije druge polovine 14. stoljeća – posredno bitnim za razumijevanje postanka i prava hrvatskog plemstva uopće – koji će se potom ukratko sagledati u kontekstu saznanja suvremene medievistike.

Programska knjižica nalazi se na ovom linku.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište