Prof. dr. sc. Emilio Marin održao je subotu 7. studenoga 2015. godine završno predavanje pod naslovom Habent sua fata: Salona, Narona, Mursa na znanstvenom skupu Antiquitatis Sollemnia – Antidoron Mate Suić na Sveučilištu u Zadru.

 emilio marin

Salona i Mursa dva su grada, u Dalmaciji i Panoniji – dva primjera (mediteranski i kontinentalni) za sudbinu religija i njihovih kultnih mjesta, kao i za naše poznavanje društva, preživljavanja ili sukoba poganstva i kršćanstva. Narona je treći grad, na jadranskoj obali, kojem do novijih iskopavanja, uglavnom, uopće nije bila poznata srednjovjekovna povijest. Istraživanje, na temelju zbornika natpisa iz 4. stoljeća u Saloni, pokazuje izazove epigrafije: predkonstantinske, konstantinske i postkonstantinske – rekao je profesor Marin u svome izlaganju.

 

Povodom stote obljetnice rođenja akademika Mate Suića Centar za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti i Arheološki muzej Zadar pokrenuli su znanstveno okupljanje pod pokroviteljstvom HAZU i u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim arheološkim društvom i Institutom za arheologiju.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište