Dok sam još išao u srednju školu, sjećam se, došao bih nakon nastave kući, ručao, a onda bi taman nakon kratkog odmora ili netom nakon objeda na jednom od televizijskih programa „išla“ epizoda poznate serije Zvjezdane Staze: Voyager. Kao i ostali ciklusi iz Star Trek serijala, i ovaj je pratio pustolovine jedne neobične ali simpatične posade međuzvjezdanog svemirskog broda: istraživanje dotada neotkrivenih kutaka svemira, briga za održavanje broda u nepredvidivim izazovima, upoznavanje kako drugih civilizacija, tako i ono međusobno na sâmome brodu. A sve na putu prema kući, jer se Voyager omaškom u prvoj epizodi našao bačen u daleki delta kvadrant iz kojega mu se mučno, ali postojano vraćati Zemlji. Dovesti posadu kući: to je prva i temeljna misija USS broda Voyager.

 

A osoba koja mu stoji na čelu jest kapetanica Kathryn Janeway – čudesno stvorenje: u isti mah čvrsta zapovjednica broda i najodgovornija članica posade, znatiželjna znanstvenica što žudno upoznaje neistražene maglice i planete, žena izrazitog senzibiliteta za umjetnost, osoba koja voli ljude i stoga prije svega i sama – čovjek.

Jedna od mnog kvaliteta kapetanice Janeway jest i sposobnost upravljanja kriznim situacijama. U njima se, dakako, njezina posada često zna naći: bilo da se radi o mnogim neodgodivim obavezama koje na brodu tako i tako padaju na pleća kapetanu, o napadu Klingonaca ili Borga, o diplomatskoj krizi s Ferengima ili „jednostavnoj“ prijetnji pomanjkanja resursâ nasušno potrebnih za koliko-toliko normalno energetsko funkcioniranje njezina broda, Kathryn Janeway redovito uspijeva, čak i u najzahtjevnijim situacijama, zadržati potrebnu smirenost, razboritost i sabranost.

A zašto sam se sad raspisao o jednom takvom liku? Na stranu možebitna moja nostalgija, naumih ovo pisati jer – ispitni su rokovi! A oni se, ništa manje nego upadi neprijateljskih vanzemaljaca ili proboja warp jezgre, znaju predstavljati kao prave pravcate krizne situacije.

I što nam je u njima činiti? Najbrže rješenje ono je dakako koje taj naziv ni ne zaslužuje: paničariti! Velika je opasnost (a zapravo tek napast) u takvim situacijama pomisliti da se ništa (efektivno) ne da učiniti te da je najbolje odustati. Sasvim nedostojno jednog časnika međuzvjezdanog broda, a kamoli kapetana vlastitoga studija!

 

Naime, vjerujem kako se natuknuta paralela doista smije povući: student kao da je kapetan vlastitog broda, a taj se brod u ovom slučaju zove studij. Razne su potrebe koje studij (brod) pred njega stavlja, o puno stvari treba – u isto vrijeme dakako! – voditi računa. A pogotovu treba zadržati hladnu glavu, zdravu pamet i pravomjernu odlučnost u situacijama koje za studenta (kapetana) mogu biti posebno izazove.

Na primjer, već spomenuti ispiti!

Stoga, u smislu ovako skicirane paralele, idemo pogledati kako se kapetanica i njezini časnici snalaze u jednoj doista grozomorno zahtjevnoj situaciji. Na povratku kući, jedna vrsta vanzemaljaca napala je njihov brod i doslovce ih psihički i fizički stavila na mučila: provodi na njima eksperimente – testira granice njihove izdržljivosti. U kritičnoj točki, koja je za nju točka obrata i gotovo u buntu izraženog otpora, kapetanica punom snagom preuzima stvar u svoje ruke: ona, premda na granici psihofizičke izdržljivosti i usprkos vanjskim pokazateljima koji posadi ne daju slutiti dobro, uspijeva, zajedno sa svojim timom, cijelu stvar privesti povoljnom kraju. U videu što ga donosim kao prilog molim obratite pozornost kako, bez obzira na neposrednu smrtnu opasnost koja na više razina i sa svih strana bukti i prijeti satrti brod, svaki od časnikâ ostaje na svom mjestu i provodi povjerena mu zaduženja: izvještava kapetanicu i ostale na mostu prisutne časnike o stanju i razini štitova, o aktivnosti neprijateljskih brodova, o šansama za proboj kroz binarne pulsare i drugomu.

 

 

Smatram: isto imamo činiti i mi kada smo uvučeni u snažno gravitacijsko polje ispitâ, seminara, pragova (pola-boda-mi-fali-za-prolaz) i rokova što pritišću (samo-da-mi-je-još-jedan-dan-i-dobio-bih-pet)! Da se kapetanica dopustila slomiti, ne bi mogla privesti situaciju dobrom svršetku. Ovako, premda na granicama iscrpljenosti, ona se, u dobroj suradnji s ostalim časnicima, uspijeva oduprijeti svim pritiscima i probiti naprijed, zadržavajući kontrolu nad situacijom u svojim rukama.

Takvu, neustrašivo-ustrajnu odvažnost u ovom ispitnom razdoblju želim svakome od vas! I vi ste, poput kapetanice Janeway, koja je tijekom mnogih svojih misija nagomilala znanja, iskustva i vještinâ potrebnih za vođenje posade, tijekom semestra stekli ono potrebno da danas započeto ispitno razdoblje uspješno privedete kraju!

Pa makar se na putu i ispriječili kakovi vanzemaljci a vi se morali provući kroz snažno polje binarnog pulsara!

Nek vam je sretno i uspješno ovo ispitno razdoblje!