U ponedjeljak, 27. rujna 2021. započela je nastava na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U Sveučilišnoj kapeli svetu misu predvodio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, a propovijedao vlč. Marko Čolić, sveučilišni kapelan.

Nakon svete mise četrdesetroje studenata susrelo se s dekanom prof. dr. sc. Daliborom Karlovićem i nastavnicima, kada su dobili su prve informacije o početku nastave. Ujedno su im se predstavili i njihovi mentori koji će ih pratiti tijekom studija, što je posebnost studiranja na našem Medicinskom fakultetu.

U 11 sati započeo je svečani akademski čin kojem je prisustvovao Veliki kancelar kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, Uprava Hrvatskog katoličkog sveučilišta, članovi Senata, bivši prorektori i rektorovi savjetnici, članovi Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta. Svečanom akademsko činu pridružili su se također ravnatelji Kliničkog bolničkog centara Sestre Milosrdnice, Kliničkih bolnica Sveti Duh i Merkur, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, ravnatelji općih i specijalnih bolnica, poliklinika i domova zdravlja te ostalih suradnih ustanova. Akademskom činu prisustvovali su također i predstavnici visokoobrazovnih institucija iz Zagreba, Splita i Osijeka.

Svečani akademski čin započeo je molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić, a koju je zaključio Kardinal riječima: „Dobri Oče, danas započinjemo nastavu medicine. Pomozi nam da pažljivim slušanjem, marljivim radom i međusobnom suradnjom profesorâ, studenata i stručnjakâ, postignemo potrebno znanje i vještine kako bismo braći ljudima mogli služiti i liječiti ih od bolesti. To te molimo po pravome liječniku naših dušâ i tijelâ, Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.“

 

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u svom je govoru istaknuo da je početak dar. “Hvala Uzoritom kao i Zagrebačkoj nadbiskupiji na povjerenju i onda kada nam se činilo da je početak nemoguć, hvala inicijatorima programa okupljenim oko prof. dr. sc. Damira Sapunara s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji je zajedno sa svima nama zdušno radio vjerujući u ovaj početak. Premda danas nisu s nama, uvijek će ostati začetnici ovoga početka.
Hvala svim nastavnicima, mojim skromnim i samozatajnim suradnicima na Sveučilištu, hvala svim crkvenim, državnim, javnim i stručnim institucijama koje su nas pratile, usmjeravale, korile, upozoravale, koje su nas savjetovale i pomagale nam da ne zalutamo i koje su nam svojim povjerenjem omogućile ovaj početak, od ministarstava do AZVO-a i naših suradničkih ustanova, nastavnih baza. Vi ste svojim znanjima, iskustvima i djelovanjem omogućili ovaj početak. Znam da ćete nam i dalje pomoći da ovaj početak raste i iz klice postane razgranato stablo koje će obogatiti vrsnu edukaciju budućih liječnika u našoj domovini Hrvatskoj. Bez vas to ne možemo učiniti.
Ovo je veliki dar našoj sveučilišnoj zajednici jer početkom djelovanja Medicinskog fakulteta naše Sveučilište uistinu se nalazi pred svojim drugim početkom. Stoga je ovaj čin prispodobiv onome njegovog samog osnutka jer svi znamo koliko je medicina važan, složen, odgovoran, zahtjevan studij. Povjereno nam je puno i puno će se od nas tražiti.”

Rektor je svoj govor završio riječima: “Svaki početak znači biti uronjen u stvarnost. A ona u mnogočemu nije onakva kakvom sam je prethodno opisao. Ali nije ni slijepi usud i mračna stvarnost. I u nevoljama naše stvarnosti, od pandemije Covida-19 do mnoštva drugih problema i poteškoća koje i mi sami živimo i na Sveučilištu i na našem Medicinskom fakultetu, mi stvarnost prepoznajemo kao onu koja je otkupljena i ispunjena djelovanjem Božje milosti koja ju preobražava i koja se očitovala u Isusu Kristu. Stvarnost pa i ona najteža prožeta je njegovom ljubavlju. Volio bih da takvu stvarnost vidimo i da ju svjedočimo. I zato mi je neizmjerno drago da smo se okupili na dan kada Crkva slavi sv. Vinka Paulskog, sveca zaštitnika bolnica i bolesnika. Sv. Vinko imao je u svom životu različitih razdoblja, od onih u kojima ni sam nije bio siguran zbog čega je postao svećenikom do onih u kojima je sve davao za pomoć onima koji su bili nemoćni i bolesni. Zašto sam postao svećenik? Zašto sam postao profesor? Zašto sam postao liječnik? Zašto želim postati liječnik? Stvarnost nije uvijek laka, ali ona je jedino mjesto u kojem se Bog nastanjuje i koje prožima, jedino mjesto u kojem i mi stanujemo i vjerujemo da u njemu možemo biti svjedoci te ljubavi. Svjesni smo stvarnosti našega Fakulteta. Ona nije laka, nije lišena problema i poteškoća na svim razinama, ali nije lakomisleni san niti beznadni hir. Stoga neka naš Fakultet raste uronjen u stvarnost našega društva i Crkve donoseći nadu i utjehu.
Poštovani, nisam govorio o datumima, ni o brojkama. Nisam predstavljao projekte i programe. To ću prepustiti dekanu. Želio sam s vama podijeliti radost ovoga početka. Početka obrazovanja novih liječnika. A liječnik je dar, liječnik je odgovornost, liječnik je poniznost, liječnik je oduševljenje, liječnik je stvarnost.
Poštovani dekane, zahvalan na svemu do sada učinjenom, vama i vašim suradnicima, vašim studentima želim blagoslovljen početak i neka živi i raste naš Medicinski fakultet jer u svakom početku nalazi se vječnost.”

Rektorova riječ

Okupljenima su se sa svojim čestitkama obratili i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, a u ime ministra znanosti i obrazovanja profesora Fuchsa svačeni skup pozdravio je državni tajnik Ivica Šušak.

Studentima, nastavnicima i svim okupljenima posljedniji se obratio prof. dr. sc. Dalibor Karlović, dekan Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

“Studij medicine Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta je studij koji traje 6 godina, dvanaest semestara, odvija se u više od 5 600 nastavnih sati, završetkom studija stječe se 360 ECTS bodova i akademski naziv doktor medicine. Studij medicine se odvija u području biomedicine i zdravstva, znanstvenim poljima temeljnih medicinskih znanosti, kliničkih medicinskih znanosti te polju javnog zdravstva i zdravstvene zaštite te pripadajućih 46 grana. Sama ova činjenica otkriva kompleksnost obrazovanja budućih liječnika.
Naime, redovito sveučilišno obrazovanje različitih budućih stručnjaka odvija, se „u principu“, u samo jednom polju, dok budućih liječnika u tri polja znanosti i čak 46 pripadajućih grana znanosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopusnicu da izvodimo ovako kompleksan studij, nakon pribavljenog mišljenja Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje i pozitivne akreditacijske preporuke akreditacijskog savjeta Agencije za znanosti i visoko obrazovanje. Prethodnu je Agencija u postupku inicijalne akreditacije studijskog programa imenovala međunarodno stručno povjerenstvo za vrednovanje predloženog studijskog programa i organizirala akreditacijski posjet Sveučilištu i nastavnim bazama.
Ovo ukazuje na zrelost i snagu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, napose velikog i požrtvovnog rada rektora, profesora Tanjića i uprave Sveučilišta, te potpore osnivača Sveučilišta, Zagrebačke nadbiskupije te podršci velikog kancelara Sveučilišta kardinala Josipa Bozanića. Uzoriti hvala Vam.
Program studija medicine Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta temeljen je na transformacijskom učenju s bitnim naglaskom na znanstvenu metodologiju i medicinsku humanistiku.
Transformacijsko učenje razvija u studenta osjećaj za multidisciplinarnost bez koje je danas rad u suvremenoj medicini nemoguć. Naime klasični predmeti transformirani su u funkcionalno povezane cjeline koje omogućuju povezivanje znanja i vještina. Tako obrazovanim liječnicima omogućuje se prilagodba izazovima tehnološkog i društvenog razvoja. Posebno je brižljivo razrađen dio obrazovanja koji stavlja naglasak na humanistička znanja te razvoj komunikacijskih vještina studenata – budućih liječnika. Upravo integrirano sveučilište kakvo je Hrvatsko katoličko sveučilište idealno je za ovakav pristup jer sve druge sastavnice Sveučilišta mogu ravnopravno sudjelovati u obrazovanju liječnika kroz humanističke i društvene discipline kao što su teologija, sociologija, povijest, komunikologija, psihologija, etika i pravo. Istodobno je naglasak stavljen i na snažno obrazovanje studenata u znanstvenome i istraživačkome radu. S obzirom na svoje kršćanske temelje i humanističko zvanje usmjereno na skrb Medicinski fakultet Hrvatskog katoličkog sveučilišta zalaže se za razvoj nadahnutog i inovativnog medicinskog obrazovanja usko povezanog s istraživanjem i kliničkom praksom. Cilj je takva pristupa podučiti studente vještinama znanstvenoga rada kako bi i sami mogli stvarati nova znanja, i to s dubokim etičkim osjećajem odgovornosti, a koji će pridonositi stalnom poboljšanju zdravstvene zaštite u zajednici.”- istaknuo je dekan Karlović. 

Svoj govor je dekan završio riječima koje je uputio studentima: “Danas smo se u 9 sati svi po prvi put sreli. Vi studenti, mi nastavnici. Mi nastavnici vidjeli smo vas, vi ste vidjeli nas. Vjerujem da dijelite moj osjećaj: u Maloj dvorani na drugom katu svi su bili nekako uzbuđeni, u iščekivanju. Svi smo mi u toj prostoriji bili jedinstveni, a tako različiti, posebni, unikatni. No, svi smo bili radi jednoga: želje za susretom i dijalogom. To je naše Hrvatsko katoličko sveučilište: mjesto susreta i dijaloga. Neće svaki dan tijekom vašeg studija biti ovako lijep i svečan. Neće svaki dan vaši nastavnici biti oduševljeni i nasmiješeni. Bit će teških i stresnih situacija. Ali vam obećajem: svi mi koji smo danas ovdje zbog vas trudit ćemo se da sve ono što je negtivno ne pobijedi ovo uzbuđenje i iskrenu želju da smo uvijek otvoreni za međusobni susret i dijalog.”

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je izvanredna profesorica s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić koja je na početku otpjevala Himnu Republike Hrvatske te s Rokom Silićem, studentom druge godine na Muzičkoj akademiji, izvela skladbu Leonarda Cohena “Aleluja”.

Nakon svečanog akademskog čina Veliki kancelar je u pratnji rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i dekana prof. dr. sc. Dalibora Karlovića obišao prostorije koje će studentima medicine već ove akademske godine služiti za stjecanje znanja i vještina.