U ponedjeljak 9. listopada 2017. godine za studente diplomskih sveučilišnih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu nastava je službeno započela.

Svečani program prvog akademskog dana za studente i studentice sveučilišnog diplomskog studija Odjela za sestrinstvo započeo je euharistijskom slavljem koje je predvodio Sveučilišni kapelan Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom. Misno slavlje animirao je pjevački zbor HKS-a.

„Nisu svi ovdje prisutni bili sigurni hoće li upisati diplomski studij jer završen preddiplomski ne podrazumijeva nužno upisivanje i diplomskog studija. Za mnoge su to bili mukotrpni trenutci koji su ih doveli do jednog raskrižja u kojem su se morali propitkivati. Tako nam se u određenom trenutku života, na raskrižju nameće pitanje „Što mi je činiti“, ne samo oko studija, ne samo u onom smislu kako nastavljati svoj studija nego uopće kako voditi svoj život. Odgovor na to pitanje možemo nalaziti ukoliko ga postavimo Onome koji nas je stvorio, koji nas je ovdje poslao i koji vodi naš život s nama odnosno koji želi voditi naš život s nama ako mu dozvolimo.“  – rekao je u svojoj propovijedi Sveučilišni kapelan Odilon Singbo.

Prigodni program, nastavio se u novoj zgradi na Kampusu Sveučilišta na 3. katu, započeo je svečanom himnom Republike Hrvatske

Prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič rekla je da je preddiplomski studij svojevrsna priprema za diplomski studij i pisanje diplomskog rada koji je kruna fakultetskog školovanja: „Svaki zadatak koji ste do sada izvršili kao i svi zadaci koji dolaze služe neposredno ili posredno pisanju diplomskog rada, pa i oni najmanje zanimljivi zadaci poput pisanja sažetaka, izvještaja, rada na analizama, usmena izlaganja sve to služi stvaranju kritičkoga mišljenja. Ima kritičko mišljenje onaj koji umije razlučiti ideje i stavove, uočavati granice i dubinu znanja te dati razboriti prosudbu o ljudima i njihovim postupcima te u poniznosti biti svjestan da je istina veća od onoga što o njoj znamo. Diplomski rad je dokaz da znate misliti, analizirati, vrednovati, uobličiti vaše misli u strukturiranu cjelinu i da tu svoju misao znate obraniti pred publikom. Na diplomskom studiju sve vještine koje ste stekli dobivaju novu dimenziju, novi predmeti studija ujedno su i nova prilika kada možete pokazati svoju strast prema učenju i utvrđivanju stečenih znanja. Svima vam želim puno uspjeha u ovoj akademskoj godini za koje će to ujedno biti i posljednja godina studija.“

Sveučilišni kapelan Odilon Singbo pozdravio je sve prisutne i istaknuo kako pozdravlja prvu godinu studija koja je za one koji su došli s drugih Sveučilišta novi početak. „Novi početak je uvijek pun dilema, izazova i mogu vam samo reći da se nemate razloga bojati. Za vas sam uvijek tu, za razgovor, za savjet, za duhovnu snagu“.

„Drago mi je da vas vidim i drago mi je da smo se okupili ovdje na početku nove akademske godine i da vidim mnoga meni draga i poznata lica. Tri su godine ili četiri na ovom Sveučilištu, nastavljajući se na ono što su rekle moje kolege i suradnici ja ću dati samo naglasak. Kada smo negdje tri ili četiri godine probudi nam se zamor, ja ne želim da taj zamor ili umor kod vas prevlada. Volio bih da na početku ove nove akademske godine u sebi ražarite sjaj koji ste imali u početku studija. Hvala vam što ste ponovno upisali Hrvatsko katoličko sveučilište, siguran sam da ste imali i druge izbore, ali drago mi je da ste se odlučili s nama izgrađivati Sveučilište. Želim vam blagoslovljen i dobar početak, da produbite svoja znanja, iskustva i da stasate u mlade odgovorne ljude.“ – rekao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Prigodni program prvoga dana nastavne za studente diplomskih studija završen je akademskom himnom Gaudeamus Igitur i zajedničkim fotografiranjem.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište