Na susretu s nastavnicima i zaposlenicima Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji se održao 24. rujna 2020. rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić i sveučilišna zajednica zahvalila je na obnašanju prorektorske službe prorektoru za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. dr. h. c. Emiliju Marinu i prorektorici za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič.

U svom obraćanju rektor Tanjić zahvalio je dosadašnjim prorektorima, rekavši: „Teško mi je u nekoliko riječi sabrati sve ono što bih htio, želio i trebao reći o našem zajedničkom putu koji ne završava prestankom vaše službe. S profesorom Marinom započeo je 2012. godine kada sam ga izabrao za prorektora za međunarodnu suradnju, a s profesoricom Sabotič 2014. kada je postala prorektorica za nastavu. Profesor Marin je bio prvi zaposleni profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu još od listopada 2011., a prorektorica nam se pridružila 2012. godine te je bila prva pročelnica Odjela za povijest od 2012. do 2014. godine Njih dvoje su, svatko sa  svojim životnim putom i iskustvom, zajedno sa mnom, sa svima nama izgrađivali naše Sveučilište. Hvala vam, dragi prorektori, na vjernom, izvrsnom i požrtvovnom obavljanju službe prorektora. Hvala vam na svemu što ste učinili u svojim područjima, ali i šire, za rast i razvoj našeg Sveučilišta. U svoju ste službu uložili svoju osobnost, znanje, iskustvo, integritet i sposobnosti. Učili ste i rasli zajedno sa Sveučilištem. Uvijek ste znali odgovoriti na izazove koji su bili pred vama. Vjerujem da će doći vrijeme koje će cjelovito vrednovati sve ono što ste napravili.“ 

Obraćajući se izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, rektor Tanjić je istaknuo njezinu požrtvovnosti, rad i prijateljstvo. „Zajednički hod bio je za nas izazov. Nitko od nas nije znao što pred nama stoji. No, ti si sa svojom požrtvovnošću i upornim i ustrajnim radom napravila ogromne iskorake u organizaciji i podizanju kvalitete nastave. Hvala ti u ime cijele naše akademske zajednice. Želim ti puno uspjeha u radu kao izvanrednoj profesorici na Odjelu za povijest!“

Okupljenima se obratila izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i u svom govoru istaknula: „Hvala rektoru što me uključio u svoj tim, na povjerenju, svim razgovorima, planovima. Svi znamo kako je bilo lijepo, uzbudljivo i izazovno. Nije mi žao jedne sekunde što sam bila tu gdje jesam.“ Zahvalila je svima profesorima, svim službama, a osobito je izdvojila dr. sc. Vikicu Vujica s kojom je surađivala dok je bila s nama na Sveučilištu. Govoreći o Sveučilištu, profesorica Sabotič je rekla: „Ovih dana mi je u misli dolazila slika da smo svi mi, kad je nastava u pitanju, organizirani kao velika košnica. To je nevidljivo izvana, ali mi smo jedna lijepa košnica puna vrijednih pčelica koje svaka na svome mjestu sve čine da sustav funkcionira. Sveučilište je timski rad. Možete imati dobrih ideja, ali ako nemate ljude da vas prate, da vas savjetuju, da odrade, da vas upozore da nije dobar put, ne možete biti uspješni.“ Rektoru Tanjiću i novim prorektorima je poželjela puno sreće i hrabrosti da se uhvate u koštac s novim izazovima.

Nakon profesorice Sabotič rektor Tanjić u nekoliko misli sažeo je zajednički put s prorektorom Emilijem Marinom. Nakon ljudi u administraciji i nakon rektora Tanjića, profesor Emilio Marin zaposlen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 5. 10. 2011. kao prvi zaposleni profesor.

 

„Profesor Marin netom prije zaposlenja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vratio s važne funkcije i mjesta veleposlanika Republike Hrvatske u Vatikanu. Njegova bogata ljudska, znanstvena i društvena biografija ne može stati u malo riječi. Kada sam ga pozvao da postane prorektor za međunarodnu suradnju, smatrao sam i danas smatra da nitko nije mogao sa svojom biografijom bolje odgovoriti tom poslu koje je on postavio na čvrste temelje, ne samo s mnogo potpisanih međunarodnih ugovora sa sveučilištima koji će biti podloga za budući rad, već s onim što je bio dio njegovog života, u najpozitivnijem smislu riječi, s diplomacijom, osobnošću i imenom koje odmah je podizalo ugled i mjesto Sveučilišta u sveučilišnoj zajednici.“ Zahvalivši profesoru Marinu na predanom radu, rektor Tanjć je izrazio želju i najavio da će prorektor 2021. godine proslaviti 70. rođendan te da će Sveučilište kao znak zahvalnosti izdati zbornik kojim će se dostojno obilježiti život i rad prorektora Marina.

Profesor Marin zahvalio je rektoru Tanjiću i kolegama na lijepim riječima i na izboru za prorektora za međunarodnu suradnju u dva mandata. Tijekom proteklih osam godina profesor Marin je zahvalio Rektoru na prihvaćanju njegovog koncepta za obilježavanje Dana Sveučilišta tijekom kojih su lectio magistralis držali kardinali svete Rimske Crkve, što u usporedbi bi se moglo priličiti držanju govora nobelovaca na državnim sveučilištima. Tijekom uspostave proretkorata za međunarodnu suradnju profesor Marin istaknuo je postignute znanstvene rezultate koji su vidljivi, kao dokaz su objavljena djela i knjige koje se mogu uvijek konzultirati. Potpisani su međunarodni ugovori s trideset sveučilišta i oni čine pravni temelj za daljnju suradnju.

Rektor Tanjić se od prorektorice Sabotič i prorektora Marina oprostio na Rektorskom kolegiju i na posljednjoj sjednici Senata u rujnu prigodom koje su im uručene zahvalnice Sveučilišta.

Vrijedno je istaknuti:

Izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič bila je nakon prof. dr. sc. Jure Krišto prva pročelnica Odjela za povijest. Aktivno je vodila akreditacije novih studija (doktorski studij povijesti, dvopremetni studij povijest i sociologija), a kao predsjednica Odbora za osiguranje kvalitete bila je i na čelu tima koji je 2015. pripremao postupak reakreditacije. Kako bi se povećala kvaliteta studija i studiranja na Sveučilištu zajedno sa suradnicima profesorica Sabotič je sudjelovala u izradi desetak različitih pravilnika te je radila je na uvođenju rektorove nagrade za studente, odjelnih priznanja, stipendija za studente. Podupirala je suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH i potpisivanje Sporazuma te su tako za mlade Hrvate izvan Domovine uvedene kvote za njihovo studiraj na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Prof. dr. sc. dr. h. c. Emilo Marin sudjelovao je u radu Sveučilišta kao predsjedavajući Odbora za izdavačku djelatnost, bio je autor i urednik spomenice „Znak nade“ o prvom desetljeću Hrvatskog katoličkog sveučilišta, urednik monografije o rektorskom lancu, urednik niza Doctores honoris causa Universitatis studiorum catholicae Croaticae, Gerhard Ludwig Kard. Müller Doctor honoris causa – Spomenica / Sonderheft, organizator međunarodnog znanstvenog skupa Les projets franco-croates et les savants français qui se sont illustrés dans la recherche et la valorisation du patrimoine croate / Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici istaknuti u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine, suradnik i savjetnik na mnogim važnim i značajnim projektima za naše Sveučilište.