1zajedno

U četvrtak 11. lipnja 2015. godine održan je susret studenata druge godine povijesti, naše prve generacije povjesničara koji su se upisali na naše Sveučilište u akademskoj godini 2010./2011.

Nakon uvodne molitve na početku prvog dijela susreta moderator susreta doc. dr. sc. Mario Kevo je istaknuo da će se obljetnica 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata na našem Sveučilištu obilježiti s dva predavanja koja su pripremile najuspješnije studentice na smjeru Suvremena povijest.

Ana Jurič

Ana Jurič

HKS Marija Rotim

Marija Rotim

 

 

 

 

 

 

 

Marija Rotim i Ana Jurič održale su predavanje Papa Pio XII. i Drugi svjetski rat.
Studentice su u izlaganju predstavile djelatnost pape Pija XII. za vrijeme Drugog svjetskog rata (1939.-1945.) i to na temelju dosadašnjih historiografskih spoznaja, ali i publicistike. U izlaganju je osobiti naglasak stavljen na djelatnost pape Pija XII. u odnosu na vlasti nacističke Njemačke, ali i na papine pokušaje da Rim izbjegne stradanja Drugog svjetskog rata, odnosno ukazano je kako je zahvaljujući ponajprije angažmanu Pija XII. Rim proglašen „otvorenim gradom“, a oružane snage Trećeg Reicha grad su mirno napustile 05. lipnja 1944. Istodobno, u izlaganju je ukazano i na odnos pape Pija XII. prema Hrvatima te je dotaknuta uloga nadbiskupa Alojzija Stepinca u događajima iz Drugog svjetskog rata.

HKS Katarina Matošević

Katarina Matošević

HKS Lucija Pofuk

Lucija Pofuk

 

 

 

 

 

 

 

Lucija Pofuk i Katarina Matošević održale su predavanje Britanska politika prema Balkanu za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Studentice su u izlaganju ukazale na više aspekata iz vanjsko-političke djelatnosti britanskog Foreign Officea prema državama s cjelokupnog prostora Balkana za vrijeme Drugog svjetskog rata (1939.-1945.), odnosno prema Albaniji, Grčkoj, Jugoslaviji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Turskoj. Osobiti naglasak stavljen je na britanske pokušaje da u navedenim državama potaknu snage pokreta otpora prema Trećem Reichu, a studentice su ukazale i na pokušaje SSSR-a da proširi utjecaj u spomenutim područjima, što je Staljinu uglavnom i pošlo za rukom pred završetak Drugog svjetskog rata. 

Nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su prisutni profesori i studenti podijelili svoje mišljenje o iznesenim temama. 

Potom su se studentima obratili moderator susreta docent Kevo, koji je ujedno bio i voditelj godišta, pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič. Budući da su bili nastavnici ove generacije, svo troje govornika zahvalili su studentima na izuzetnom iskustvu zajedničkog rasta studija tijekom proteklih pet godina te su istakli zajedničku misao da su studenti tijekom studija napredovali, razvijali se i da će upravo ova generacija biti zabilježena u povijest Sveučilišta zlatnim slovim kao prva generacija povjesničara. 

Na kraju susreta rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zahvalio je studentima što su HKS-u poklonili svoje povjerenje i svoje najljepše godine života. “Naše Sveučilište je gradilo vas, ali i vi ste gradili nas kao sveučilištnu zajednicu. Ovo Sveučilište bit će uvijek vaše Sveučilište. Mi smo za vas ovdje i nakon vaše diplome. Nadamo se da će neki od vas nastaviti studirati na doktorskom studiju povijesti, a isto tako se nadam da će iz vaših redova poteći nove generacije profesora koji će nastaviti rad vaših profesora.” Rektor Tanjić je još studentima rekao da nikada ne zaborave važne tri odrednice našeg Sveučilišta: “Širite sveučilišni, akademski duh jer je stalno obrazovanje važno za svakog intelektualca. Bez obzira na vaše određenje poštujte i njegujte katolički duh jer on čini čovjeka i znanstvenika potpunijim i ne zaboravite na našu Domovinu bez obzira koliko teško bilo.” Rektor Tanjić najavio je osnutak udruge alumni, bivših studenata, koja će početi djelovati nakon podjele prvih diploma i kojim će Sveučilište i bivši studenti ostati trajno povezani.

5frendici

Na kraju susreta studenti su dobili prigodne majice na kojima je naslov rekao sve: Ušli smo u povijest. 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište