xvi kongres

U Rimu se od 22. do 29. rujna 2013. održao XVI. međunarodni kongres za starokršćansku arheologiju koji uključuje i uvid u najnovija arheološka otkrića u Rimu i njegovoj okolici. Kongres organizira Papinski institut za starokršćansku arheologiju i Međunarodni promicateljski odbor za kongrese starokršćanske arheologije. Kongres je posvećen temi „Konstantin i njegovi nasljednici: novost koju je donio Konstantin, njezini korijeni i razvoj“.

Na Kongresu je sudjelovao prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Emilio Marin u svojstvu člana tog međunarodnog odbora te kao referent i predsjedatelj jedne od kongresnih sekcija. Profesor Marin održao je i priopćenje o epigrafiji u Saloni u vremenskom razdoblju od 313. do 363. godine.

Napominjemo da je prvi međunarodni kongres za starokršćansku arheologiju uopće bio održan u Splitu 1894. Na stotu obljetnicu tog prvog kongresa, bio je u Splitu i Poreču održan jubilarni XIII. međunarodni kongres za starokršćansku arheologiju. Profesor Marin  je bio glavni tajnik kongresnog odbora, te ravnatelj edicije Kongresnih Radova, koji su objavljeni 1998. u nakladi Arheološkog muzeja u Splitu i spomenutog Papinskog instituta.

 

Više informacija na linku

 

Hrvatsko katoličko sveučilište