Senat Hrvatskok katoličkog sveučilišta

Senat Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Senat Hrvatskog katoličkog sveučilišta na svojoj 47. sjednici 21. srpnja 2016. godine izabrao je u skladu s odredbama Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića za rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na sjednici Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta 13. rujna 2016. godine u Zagrebu članovima Senata predočen je dokument kojim Veliki kancelar zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u skladu sa Statutom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, potvrđuje izbor profesora Tanjića za rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta na mandat od četiri godine. Mandat počinje teći od 1. listopada 2016. godine.

Nakon što je od 2011. godine obnašao službu privremenog rektora ovim je izborom prof. dr. sc. Željko Tanjić postao prvi izabrani rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta čime je napravljen još jedan korak ka potpunom konstituiranju Sveučilišta.

Rektor Tanjić u svom je obraćanju Senatu zahvalio članovima Senata i Velikom kancelaru kardinalu Bozaniću na iskazanom povjerenju, pozvavši na molitvu za cijelo Sveučilište i njegov napredak.

Kardinal Josip Bozanić čestitao je rektoru Tanjiću na izboru riječima:

„Čestitam Vam na izboru za odgovornu i zahtjevnu službu rektora, s nadom i željom da na temelju dosadašnjeg iskustva i ubuduće uspješno vodite Hrvatsko katoličko sveučilište, unapređujući i proširujući njegovo djelovanje na dobrobit Crkve Katoličke i domovine Hrvatske. Zazivljem na Vas nebeski zagovor Majke Božje, Prijestolje Mudrosti, te hrvatskih blaženika i svetaca, a posebno: bl. Alojzija Stepinca, bl. Augustina Kažotića i sv. Marka Križevčanina kako bi Hrvatsko katoličko sveučilište bio jasan znak nade i promicatelj pravih kršćanskih vrijednosti.“

Čestitamo našem Rektoru i želimo mu puno uspjeha i Božjeg blagoslova.

 

Biografija:

Željko Tanjić rođen je 1968. godine u Bjelovaru. Svećenik je Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon završene dvije godine studija teologije u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu nastavio je diplomski studij i kasnije upisao magisterij, a potom i doktorski studij na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana. Pod vodstvom prof. dr. sc. Rina Fisichelle 2000. godine izradio je i  obranio doktorsku disertaciju Veritas in Christo. Le determinazioni del concetto di verità nei documenti del Concilio Vaticano II. 

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu radio je pri Katedri fundamentalne teologije gdje je 2009. postao pročelnikom.

Od 2009. do 2011. bio je direktor izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost.

Odlukom od 1. srpnja 2011. nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić imenovao ga je privremenim rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a dužnost je preuzeo 1. listopada 2011.

Sudionik je na više međunarodnih i znanstvenih projekata. Kao teološki ekspert sudjelovao je u radu XII. redovite Biskupske sinode u Vatikanu. Bio je i glavni i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Bogoslovska smotra“.

Od 2014. godine član je Međunarodne teološke komisije.

Autor je dviju knjiga, uredio četiri, te objavio više znanstvenih i znanstveno-stručnih radova iz područja teologije i filozofije.

Služi se talijanskim, njemačkim i engleskim jezikom.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište