U Vatikanu je u srijedu 13. srpnja 2016. završen dvodnevni sastanak mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. O zaključcima sastanka i daljnjem radu Komisije govorilo se u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija. Gosti urednice Mirjane Grahovac  bili su prof. dr. sc. Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

U mrezi Prvog_E Marin

Ovo je bio prvi sastanak, mnogo se očekivalo i mnogo se špekulliralo o tome, konkretni podatak je da će se Komisija sastati drugi put u Zagrebu, nadamo se da da će biti neki plodovi koji će dovesti cijeli ovaj prijepor koji postoji oko dvije crkve u okvire neke normalne situacije, izjavio je prof. dr. Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Objasnio je da svaka strana ima pet članova u Komisiji, ako se pogleda sastav izvan hjerarhije, sa hrvatske strane su dva povjesničara, sa srpske je jedan diplomat. To shvaćam kao jedan smjer – hrvatska strana želi ići smijerom istraživanja, srpska strana odabirom jednog diplomata pokazala je da želi ići diplomatskim putem, izjavio je Marin.

Osnivanje ove Komisije je malo iznenađujuće, papa Franjo je iznenadio ovim potezom, to je presedan. U povijesti imate uvijek činjenice, ali i različite interpretacije – povjesničari i stručnjaci imaju različite interpretacije. Neuključivanjem povjesničara sa srpske strane je poruka – na koji način oni gledaju na cijelu situaciju, smatra akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kusić je naglasio da je Stepinac bio čovjek koji se opirao četirima totalitarnim režimima, da je simbol nesalomljivosti i kao takav prerasta u figuru nacionalnog simbola. Nedvojbeno su potvrđena njegova dijela spašavanja Srba i Židova te je na neki način postao dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda.

Vjerujem da će Komisija doći do nekoga suglasja, pitanje je dojma ili percepcije, interpretacije vremena. Vrijeme u koje je djelovao Stepinac bilo je potpuno drugačije,  mogla bi se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona, poručio je akademik Kusić.

Komisija treba rastumačiti samo taj povijesni kontekst, ovo je sada unutarcrkveni događaj, delegacije su delegirani od crkava, to nije političko tijelo, naglasio je prof. Marin. Za nadati se je da će biskupi i episkupi nadahnuti vjerom ići tragom istine i da će istina pobjediti da bi se uloga kardinala Stepinca priznala i da bi nestala jedna neosnovana mržnja. Ako to bude rezultat Komisije, bili bismo zahvalni inicijativi pape Franje, poručio je.

Emisija je dostupna na linku radio.hrt.hr

Tekst i fotografije preuzete s portala http://vijesti.hrt.hr/

 

Hrvatsko katoličko sveučilište