Tečaj „Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini“

Tečaj „Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini“

 

U organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine (HSDHM) započeo je u srijedu 20. rujna u Hotelu Turist u Varaždinu trodnevni tečaj „Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini“. Edukacija – koja poseban naglasak stavlja na poboljšanje komunikacijskih vještina zdravstvenih djelatnika unutar tima, u odnosu prema pacijentima i članovima njihovih obitelji te medijima – okupila je trideset polaznika iz svih dijelova Hrvatske.

Tečaj su pozdravnim riječima otvorili organizatori i domaćini. Predsjednik HSDHM-a i suradnik na Odjelu za sestrinstvo HKS-a Damir Važanić, mag. med. techn. izrazio je zadovoljstvo zbog prvoga takvog tečaja koji zajednički organiziraju HKS i HSDHM, naglasivši pritom i radost zbog činjenice da su polaznici edukacije djelatnici u izvanbolničkoj i bolničkoj hitnoj medicini iz gotovo svih hrvatskih županija. Uime rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića skup je pozdravila pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak koja je izrazila nadu da će tečaj ispuniti očekivanja polaznika, kao i da će se nadograditi, te u skoro vrijeme ponovno ponuditi zainteresiranim polaznicima. Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, dipl. med. techn. pozdravio je okupljene uime ravnatelja varaždinske bolnice Nenada Kudelića, dr. med., spomenuvši važnost komunikacijskih vještina, posebice u vremenu snažnoga razvoja informacijskih tehnologija. Ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. također je naglasila važnost dobre komunikacije, naročito pri izbjegavanju potencijalnih problema u odnosima s pacijentima, te je izrazila nadu da će se tečaj, za koji je vladalo golemo zanimanje, ponoviti u skorije vrijeme. Prezentaciju kojom je polaznike upoznala s HKS-om održala je dr. sc. Snježana Mališa s Odjela za komunikologiju, koja je sudjelovala u pripremi i organizaciji tečaja, istaknuvši različite aktivnosti studenata i profesora i predstavivši studijske odjele te posebnosti Sveučilišta. Skup je pozdravio i sveučilišni kapelan HKS-a vlč. Odilon Singbo.

Tečaj „Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini“

Kroz predavanja i radionice na tečaju se obrađuju teme prava pacijenata, asertivnosti, aktivnoga slušanja u susretu i radu s pacijentima, vještina rješavanja interpersonalnih sukoba, upravljanja stresnim situacijama u komunikaciji s potrebitima, neverbalne komunikacije, medijskoga praćenja zdravstvenih tema i tema s područja hitne medicine, te medijske komunikacije djelatnika u hitnoj medicini. Predavači su nastavnici s HKS-a: pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, doc. dr. sc. Krunoslav Novak, Leali Osmančević, mag. comm. i Ivan Uldrijan, mag. comm. s Odjela za komunikologiju te dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju.

Tečaj, koji završava u petak 22. rujna u poslijepodnevnim satima ispitom i podjelom potvrdnica, bodovan je od Hrvatske komore medicinskih sestara.

Tekst: Ivan Uldrijan

 

Hrvatsko katoličko sveučilište