Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu, 2. lipnja 2021. susreli su se uoči održavanja međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić. Susretu su prisustvovali prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić te predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Zoran Turza i predsjednica Znanstvenog odbora doc. dr. sc. Andreja Sršen.

Rektor Tanjić je zahvalio ministru Ćoriću na prihvaćanju da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja bude suorganizator ove važne konferencije.

“Ova konferencija je plod rada znanstvenika i mnogih crkvenih udruga o jačanju svijesti ne samo klimatskih promjena nego i cjelovite ekologije, za razvoj čovjeka i za razvoj pravednog društva. Glavni poticaj nam je došao od pape Franje i njegove enciklike Laudato sì iz 2015. godine. U sadašnjim društvenim i klimatskim okolnostima ova enciklika postaje jedan od ključnih i važnih tekstova za pokretanja očuvanja ne samo našeg planeta nego i razvoja pravednijeg društva. Drago nam je da smo na ovoj konferenciji ostvarili mnoštvo suradnji sa znanstvenim institucijama, ali i s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Nadamo se da će ova konferencija pridonijeti jačanju svijesti konkretnim djelovanjima, kao što je to učinio projekt CRO Laudato si unazad proteklih godinu dana te da ćemo u budućih pet godina ostvariti aktivnosti na znanstvenoj i nastavnoj razini i da ćemo tako djelovati u hrvatskom društvu upravo na temeljima enciklike pape Franje Laudato Sì.” – istaknuo je rektor Tanjić.

Ministar Ćorić je istaknuo važnost suradnje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem te čestitao organizatorima na projektu CRO Laudato si kao i na konferenciji koja će se održati 4. i 5. lipnja. Ministar je izrazio svoje zadovoljstvo što je Hrvatsko katoličko sveučilište prepoznalo važnost ove teme te smatra da je znanstveni doprinos 53 znanstvenika predavača na skorašnjoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji jamstvo da je problem klimatskih promjena i njihovih učinaka adresiran na najbolji mogući način. Ministar je također istaknuo kako će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i dalje pratiti i s posebnim entuzijazmom sudjelovati u budućim aktivnostima Hrvatskog katoličkog sveučilišta te će podupirati zajedničke napore u cilju osvješćivanja klimatskih promjena i njihovih posljedica.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Laudato sì – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ održat će u petak, 4. i u subotu 5. lipnja na platformi Zoom na kojoj će sudjelovati 53 predavača iz Hrvatske, Italije i Njemačke. Konferencija se odvija preko aplikacije ZOOM.

Uvodno izlaganje „Od Laudato si’ prema franjevačkoj eko-duhovnosti. Jezične granice i interpretativne mogućnosti“ održat će Giuseppe Buffon, profesor Moderne i suvremene crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Antonianum. Nakon toga slijede predavanja, koja su raspoređena na ukupno deset panela, od kojih na tri panela sudjeluju studenti. Za uvodno predavanje osiguran je prijevod na hrvatski jezik.

Organizator konferencije je Hrvatsko katoličko sveučilište, dok su suorganizatori Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, Franjevački institut za kulturu mira, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež. Pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb i Zaklada Rhema.

Ovom konferencijom završava projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži „CRO Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“ skraćenog naziva CROLAUDATOSI. Također, Hrvatsko katoličko sveučilište ovom konferencijom obilježava šestu godišnjicu izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“, „Tjedan Laudato si’“ i završetak Posebne godine „Laudato si’“.

U sklopu konferencije održat će se izložba fotografija Dražena Zetića pod nazivom “Sestrica voda” koja je dostupna na linku YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

***************************************************************************************************

ZOOM:

PRVI DAN (4.6.2021)
https://us02web.zoom.us/j/83467743857?pwd=L1k4U2 xOOFRyVlBwbUNXdHNxZFo0UT09
LOZINKA: 500144
ID WEBINARA: 834 6774 3857

DRUGI DAN (5.6.2021.)
https://us02web.zoom.us/j/83473348940?pwd=VUF1N 3RSR014emhKQ1oycTRsZGhHQT09
LOZINKA: 213192
ID WEBINARA: 834 7334 8940

Hrvatsko katoličko sveučilište