U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u četvrtak 18. lipnja 2020. održana je videokonferencija Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE) čiji je suorganizator bilo Hrvatsko katoličko sveučilište.

Konferenciju je pratilo stotinjak stručnjaka nacionalnih etičkih povjerenstava članica Europske unije, stučnjaci Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama te stručnjaci Ministarstva znanosti i tehnologije iz Narodne republike Kine.
Konferencijom je predsjedavao izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je i sam stručnjak za etička pitanja te često surađuje na projektima koje vode stručna tijela Europske komisije.
Nakon što je sudionike konferencije u ime domaćina pozdravio državni tajnik dr. sc. Tome Antičić te u ime Europske komisije generalni direktor Direkcije za istraživanje i inovacije pri EU Jean-Eric Paquet, okupljene je pozdravio i prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

„Naš originalan plan bio je održati dvodnevnu konferenciju na Kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. No, nakon početnog razočarenja, odlučeno je da se konferencija održi na daljinu jer je tema pandemije COVID-19 izuzetno važna.“- rekao je prorektor Štefančić. „Nalazimo se usred pandemije koja nas je odvela u neistraženu zemlju. Mnoge stvari nezamislive prije pandemije, tijekom pandemije postale su uobičajene. Mnoge stvari koje su se smatrale neophodnima za naš moderni život naglo su prekinute. Osim što je stvorila takvu jedinstvenu situaciju, pandemija je otkrila brojne slabosti, ali i snage naših društava i gospodarstava, često djelujući kao pojačalo krhkosti i robusnosti. Takva situacija koja je daleko izvan bilo kojeg standardnog koncepta ravnoteže postavila je mnoga nova etička pitanja i pogoršala mnoge postojeće etičke probleme. Privremene restrikcije naše slobode i obustave naših prava, prodaja i distribucija nužnih medicinskih potrepština i opreme, solidarnost i odgovornost u podnošenju ekonomskog opterećenja krize koja se razvija i socijalni tretman zaraženih pojedinaca i medicinskog osoblja samo su neke od njih. Ne treba zaboraviti ni etičke implikacije odluka koje moraju donijeti vlasti na različitim razinama u okolnostima velike nesigurnosti. Stoga je konferencija s fokusom na etička pitanja povezana s pandemijom COVID-19, poput ove, aktualan događaj, posebno s tako istaknutim govornicima koji se bave važnim i vrlo aktualnim temama“- zaključio je prorektor Štefančić te dodao da je Hrvatsko katoličko sveučilište kao suorganizator ovog događanja počašćeno što može ugostiti grupu stručnjaka i stručnih tijeka u području etike na europskoj razini.

Uslijedila su pozvana predavanja. Prvo predavanje „Igra ljudi s nevidljivim i nepredvidivim novim koronavirusom“ održala je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, naslovna redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te pročelnica Zavoda za urogenitalne infekcije i voditeljica Znanstvene jedinice kao i Laboratorija za 3. stupanj biosigurnosti. Drugo predavanje „Europska solidarnost i zaštita temeljnih prava u Pandemiji COVID-19“ održala je profesorica Christiane Woopen sa Sveučilišta u Kölnu i predsjednica Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama. Treće pozvano predavanje „Rad Svjetske zdravstvene organizacije, etika i COVID-19“ sudionicima konferencije predstavio je Andreas Reis, voditelj jedinice za zdravstvenu etiku i upravljanje Odjela za istraživanje zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije. „Etičke lekcije iz pandemije COVID-19: iskustvo iz Velike Britanije“ bilo je predavanje Davida Archarda, predsjednika Vijeća za bioetiku Nuffield i profesora emeritusa filozofije s Kraljevskog sveučilišta u Belfastu. Posljednje pozvano predavanje „Zaštita podataka i pitanja privatnosti vezana uz uporabu tehnologije za borbu protiv širenja COVID-19“ održao je Marko Trošelj, viši stručni suradnik u Službi za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove pri Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Nakon diskusije na temu „Etika i pandemija – naučene lekcije“ sudionicima konferencije uz riječi zahvale i podrške u radu uputili su Isidoros Karatzas, voditelj Sektora etike i integriteta istraživanja iz Direkcija za istraživanje i inovacije u Europskoj komisiji, Alena Buyx iz Njemačkog vijeća za etiku te predsjedavajući konferencije izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.