U Topuskom je od 16. do 18. rujna uspješno održan I. Hrvatski kongres forenzičke ginekologije i perinatologije s više od dvije stotine pozvanih predavača i slušača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Irske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Kongres su organizirali Hrvatsko katoličko sveučilište i trinaest znanstvenih i stručnih društava te bolničkih ustanova iz Hrvatske,  pod visokim pokroviteljstvom kardinala Josipa Bozanića i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Sisačke biskupije, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore primalja.
Liječnici specijalizanti i specijalisti / subspecijalisti ginekologije i opstetricije, pedijatrije / neonatologije, sudske medicine, anesteziologije, psihijatrije, klinički psiholozi, pravnici, deontolozi i bioetičari, odvjetnici i primalje tijekom tri dana intenzivnoga rada na Kongresu slušali su predavanja eminentnih predavača koji se bave ovom problematikom, dio njih i sudskih vještaka, podijeljena u tri tematska dijela: juristički, medicinsko-pravni, deontološki, osiguravateljski i etički, zatim su tu bila i predavanja iz forenzičke perinatologije i forenzičke ginekologije. Teme su obrađivane multidisciplinarno i interdisciplinarno što im daje tipičnu i nužnu karakteristiku forenzičnosti, odnosno njezina izvornosti naziva i rješavanja problematike, poboljšanja dobre kliničke prakse i usmjeravanja sigurnosti za pacijente i osoblje, kao i jasnoga razgraničavanja pogreške od komplikacije od sudbinskoga tijeka bolesti ili nekoga nepovoljnoga zbivanja.

Tako su prikazane teme, između ostalih, odgovornost zdravstvenih djelatnika u timu, liječnička odgovornost, deontologija profesija u ginekološko-perinatološkom timu, kao i sustav zdravstvenoga prava u zemljama EU, s osvrtom na forenzičku ginekologiju i perinatologiju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji te razlike u forenzičkom poimanju i sudskoj praksi. Kratkoročne i dugoročne posljedice na zdravlje djeteta i majke tijekom i nakon porođaja carskim rezom ili rodničkim putem, kao i fetalna hipoksija, kao najčešći uzrok perinatalnoga i pobola i pomora i dugoročnog pobola i invaliditeta, dao nam  je nova saznanja, kao i povišenje majčinoga pomora unatrag nekoliko godina u zemljama u razvoju, što se povezuje s povišenjem dovršenja porođaja carskim rezom značajno izvan medicinski zadanih okvira i posljedičnih komplikacija. Spolno zlostavljanje, mrtvorođenost i čedomorstvo obrađivani su sa svih aspekata forenzičke medicine, a komplikacije i pogreške u operacijskom liječenju ginekoloških bolesnica posebice su naglašene.

Ugodno okruženje starog austrougarskog lječilišta i izvrsna organizacija lokalnog organizacijskog odbora dali su poseban dojam izvan službenog kongresnog rada uz brojne rasprave i druženje liječnika, pravnika i primalja. Značajna otvorenost u raspravi i nemogućnost detaljnih interdisciplinarnih tumačenja zbog velikog broja predavača, zaključno nalaže barem dvogodišnjost u organiziranju kongresa s tematskim područjima. Budući da su na Kongresu sudjelovali i predstojnici klinika iz okolnih zemalja, neki predavači, sudionici Kongresa, dobili su pozive za sudjelovanje na simpozijima i kongresima u njihovim zemljama. 

Sva predavanja s Kongresa uz ostale teme bit će objavljene u sveučilišnom udžbeniku Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Medicinske naklade u Zagrebu.                                                                  

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište