Poštovane kolegice i kolege, dragi nastavnici i djelatnici, drage studentice i studenti,

nalazimo se u Velikom tjednu u kojem se na poseban način pripremamo za najveću svetkovinu naše vjere – Uskrs. Tu svetkovinu uvijek smo slavili s posebnim raspoloženjem srca i bogatstvom duha. Pandemija uzrokovana Covidom-19 postala je mimo naše želje dio našeg života i potiče nas da još više tražimo nove oblike zajedništva međusobno i s Bogom. Razlog je to da se ne obeshrabrimo te ne budemo izvor umanjenja duhovnog raspoloženja u kojem prepoznajemo da je Isusovo uskrsnuće izvor naše nade, posebno u ovim trenutcima.

Jedan od tih oblika zajedništva pokazali smo osnivanjem Fonda solidarnosti u travnju prošle godine kako bi se pomoglo članovima sveučilišne zajednice, ali i onima izvan nje koji su bili u potrebi. Fond se ponovno pokazao potrebnim nakon razornih potresa koji su pogodili područja na Banovini krajem prosinca prošle godine, a koji su prouzročili štetu na puno širem području i čije su posljedice, nažalost, osjetili mnogi članovi naše sveučilišne zajednice.

Od 29. prosinca 2020. do danas u Fond solidarnosti prikupljeno je 141.138,72 kn i 725,00 €, a trenutno stanje sredstava u Fondu je 63.166,86 kn i 725,00 €. Sveučilište je od prikupljenih sredstava studentima s pogođenog područja uplatilo izravnu novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 84.000,00 kn te nabavilo potrebne stvari i hranu. Osim toga, iz Fonda solidarnosti HKS-a uplaćena je pomoć Caritasu i Sisačkoj biskupiji u ukupnom iznosu od 20.000,00 kn.

Sveučilište je iz drugih izvora pokrilo školarine studenata s pogođenog područja u ukupnom iznosu od 47.000,00 kn.

Pozivamo vas da svoje priloge pomoći i dalje uplaćujete na račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta HR1123400091110353987 (model: 00, poziv na broj: OIB uplatitelja, svrha: Pomoć nastradalima od potresa). Svima koji su se odazvali iskreno i od srca zahvaljujemo!

Sveučilišni kapelan koordinira aktivnosti za pomoć nastradalima te su tako u nekoliko navrata volonteri pomagali u Caritasu Sisačke biskupije. Osobito nam je drago zbog vašeg odaziva kojim ste pokazali ne samo blizinu s onima koji su pogođeni, već ste jasno svjedočili o jednoj posebnoj dimenziji katoličkog sveučilišta, a to je crkvena i društvena odgovornost svakog njegovog člana. Povratne informacije od raznih ustanova i pojedinaca jasni su nam znakovi da smo na dobrom putu i da, unatoč svemu, vrijedi pronaći vrijeme za drugog.

Podsjećamo kako na Sveučilištu djeluje tim psihološke podrške (e-mail: psiholoskapodrska@unicath.hr) i tim za duhovnu podršku preko Sveučilišne kapelanije (e-mail: sveucilisni.kapelan@unicath.hr i telefon 099/624 3906).

Svi koji u bilo kojem trenutku osjete potrebu, mogu se slobodno javiti e-mailom ili ostaviti svoj broj telefona i uskoro će uslijediti telefonski poziv. Molimo vas nemojte oklijevati u traženju pomoći.

Neka ovo vrijeme bude i vrijeme duhovnog rasta u vjeri, nadi i ljubav te vrijeme i zasluženog kratkog odmora kako bi se ojačani snagom uskrsne vjere vratili na sveučilište. Naše su molitve i misli posebice s onima koji su živjeli i žive iskustvo bolesti, pandemije i potresa. Neka vam svima Uskrsli podari snage i bude izvor radosti.

Svima od srca želimo blagoslovljene uskrsne blagdane i neka nas sve prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca!

SVEUČILIŠNI KAPELAN
vlč. Odilon Singbo-Gbènoukpo
REKTOR
prof. dr. sc. Željko Tanjić
Hrvatsko katoličko sveučilište