Simposio

11. Međunarodni znanstveni skup sveučilišnih nastavnika „Ideja sveučilišta – ulaganje u znanje u Europi i za Europu“ održao se u Rimu od 2. do 4. listopada 2014. godine u organizaciji Rimske biskupije – Ureda za sveučilišni pastoral i Kongregacije za katolički odgoj, a sve to pod pokroviteljstvom tri ministarstva Talijanske Republike: Ministarstva za obrazovanje, sveučilišta i istraživanje, Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu suradnju i Ministarstva za ekonomski razvoj, kao i pod pokroviteljstvom Nacionalnog vijeća za istraživanje.

Znanstveni skup je obilovao različitim radnim stolovima, panel diskusijama, interaktivnim radionicama i događanjima na kojima su sudjelovali mnogi znanstvenici i sveučilišni nastavnici iz Europe i svijeta.

Jedno od takvih događanja bila je rektorska konferencija  „Budućnost obrazovanja i novi međunarodni izazovi“ u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije koja se održavala u Villi Madama 2. listopada 2014. godine. Na toj konferenciji je učestvovalo 40 rektora europskih sveučilišta i sveučilišta mediteranskih zemalja, među kojima su bili prof. M. Philippe Boutry, rektor Sveučilišta Paris I Sorbonne iz Francuske, prof. Peter Andrè Alt, rektor Freie Universität Berlin iz Njemačke, prof. Heinz W. Engl, rektor Sveučilišta u Beču iz Austrije i mnogi drugi. Na rektorskoj konferenciji svoje izlaganje „Odgoj cjelovite osobe i Sveučilište“ održao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Na konferenciji su sudjelovali gotovo svi rektori talijanskih sveučilišta na čelu s predsjednikom Rektorskog zbora Italije prof. dr. sc. Stefanom Palearijem, rektorom Sveučilišta u Bergamu.

Cilj je konferencije bio razgovarati o budućnosti obrazovanja i novim međunarodnim izazovima, o značaju dijaloga između akademske zajednice, diplomacije i tvoraca politike, a sve to s ciljem promocije mira, demokracije i stabilnog razvoja.

Konkretne izazove za međunarodnu suradnju osobito su u svojim izlaganjima obrazložili:prof. Elmer Sterken, rektor Sveučilišta u Groningenu, govorio je o suradnji sveučilišta u Europskoj Uniji, prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, održao je izlaganje o temi “Balkan i EU integracije”. Prof. Igor A. Maksimtsev, rektor Državnog sveučilišta za ekonomiju i financije iz Sankt Petersburga u svom je izlaganju problematizirao pitanje suradnje Ruske Fedracije i Europske Unije, dok je prof. Constantinos Christofides, rektor Ciparskog sveučilišta, imao izlaganje o suradnji Europske Unije i Mediterana. Zaključke je prezentirao prof. M. Philippe Boutry, rektor Sveučilišta Paris I Sorbonne.

IMG_0075

 

Rektor Tanjić sudjelovao je u petak 3. listopada 2014. u radnoj skupini „Poučavanje teologije i teološka istraživanje“ unutar koje je održana sesija „Strategije koje se primjenjuju i budući razvoj za prisustvo teologije na sveučilištu“, a na kojoj je rektor Tanjić govorio o poučavanju teologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Na konferenciji uz rektora Tanjića sudjelovali su prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za nastavu, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za znanost i prof. dr. sc. Ines Sabotič, pročelnica Odjela za povijest na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ova konferencija, koju je organizirala Rimska biskupija, bila je prigoda da se Uprava Hrvatskog katoličkog sveučilišta upozna s kolegama iz Europe, razmijene iskustva i dogovori buduću suradnju. Konferencija je između ostalog i pokazala kako je u Italiji, ali i u drugim europskim zemljama, uloga Crkve vrlo važna u oblikovanju sveučilišne i znanstvene politike te u širenju svijesti o važnosti sveučilišta za razvoj društva.

Sudionici su svaki dan zajednički slavili svetu misu u bazilici sv. Ivana Lateranskog. Predstavnici uprave Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su u subotu 4. listopada 2014. na Trgu svetog Petra s velikim mnoštvom vjernika u molitvi sa Svetim ocem za uspjeh Biskupske sinode o obitelji.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište