Na ovogodišnjim Unisport Finalsima (završnici sveučilišnih prvenstava Republike Hrvatske) održanim u Poreču od 30. svibnja do 2. lipnja 2024. nastupili su naši tenisači te odbojkašice i odbojkaši na pijesku.

U konkurenciji muške odbojke na pijesku sudjelovalo je 12 parova. Naše Sveučilište predstavljali su Nikola Renić i Dominik Jonathan Rossmanith, a natjecanje su započeli pobjedom Veleučilišta Ivanić Grad. U sljedećim susretima su poraženi od studenata Sveučilišta Osijek, svladali studente iz Vukovara te konačno porazom od TVZ-a završili svoje natjecanje. U ženskoj konkurenciji u odbojci na pijesku natjecalo je 16 parova, a naše Sveučilište predstavljale su Ema Dražić i Leonarda Inkret. Djevojke su na svojim prvim Finalsima došle do četvrtfinala. U prvom meču svladale su studentice iz Zadra. U drugom su izgubile od budućih osvajačica, studentica Sveučilišta u Zagrebu, dok su u sljedećim mečevima svladale VERN i studentice Međimurskog veleučilišta. Prolazak u polufinale nisu uspjele izboriti unatoč izvrsnom nastupu u neizvjesnom dvoboju protiv odbojkašica iz Pule.

Naši tenisači, prošlogodišnji brončani, Vicko Ćudina i Stjepan Majcan i ove godine su u konkurenciji od 10 sveučilišta stigli do polufinala. Naši dečki su u četvrtzavršnici svladali Sveučilište J. J. Storssmayera u Osijeku. U polufinalu su ih čekali tenisači Sveučilišta u Rijeci. Unatoč iznimnom trudu i vrlo dobroj igri, malo je nedostajalo za obranu brončane medalje.

Čestitamo našim unicathnim sportašima na nastupima, borbi i odličnom predstavljanju Sveučilišta u Poreču! Ponosni smo!

Ove godine je posebno unicathan bio naš tenisač Vicko Ćudina koji je uz svoje teniske nastupe izlagao na 2. međunarodnoj konferenciji 4 Healthy Academic Society kao znanstvenoj sastavnici Finalsa. Vicko je izlagao znanstveni rad koji je napisao u koautorstvu s doc. dr. sc. Draganom Glavašem pod naslovom Students and physical activity: The role of physical self-efficacy in the relationship between intention to engage in physical activity and physical activity intensity čime je na najbolji mogući način pokazao povezanost sporta i znanosti. Na konferenciji je izlagala i naša studentica sveučilišnog diplomskog studija Psihologija Katarina Užarević. Iznijela je rezultate znanstvenog rada naslova Physical activity and resilience: The role of self-perception of physical activity autora Dragana Glavaša, Katarine Užarević i Marije Šakić.

Hrvatsko katoličko sveučilište