U Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu 27. svibnja 2022. godine Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao je edukaciju “Promicanje dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi” za djelatnike biskupijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Splitsko-makarske metropolije i Zadarske nadbiskupije. U uvodnom dijelu edukacije voditelj Metropolijskog ureda, mr. don Ante Rako, izrazio je dobrodošlicu sudionicima te im je predstavljena misija i vizija Centra.

Prvo predavanje pod nazivom “Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi – načela i zadaće zaštite“ održala je voditeljica Centra mr. sc. Marina Šijaković. Potom su sudionici edukacije imali priliku sudjelovati na predavanju Jelene Zadro, mag. psych., program managera Centra pod naslovom “Nasilje nad ranjivim osobama – oblici i vrste zlostavljanja; posljedice zlostavljanja; prepoznavanje rizičnih i zaštitnih čimbenika”. “Razumijevanje moći u institucijama i poteškoće u realizaciji zaštite maloljetnika i ranjivih osoba“  održala je voditeljica Centra.

Unutar cjelodnevne edukacije sudionici su putem radionica aktivno primijenili stečena znanja i vještine na stvarnim primjerima. Cilj ove edukacije je omogućiti podizanje razine svijesti, povećanje osjetljivosti za prepoznavanje zlostavljanja i zanemarivanja uz konkretne upute o načinima postupanja kada se nasilje dogodi s naglaskom na ulogu biskupijskih povjerenika.

Na kraju edukacije sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o ovoj tematici. Prisutnim sudionicima edukacije dodijeljena je potvrda o sudjelovanju.