Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Dalibor Karlović bili su 13. i 14. rujna 2021. povodom svečanog otvorenja novog Medicinskog fakulteta u posjetu Portugalskom katoličkom sveučilištu u Lisabonu.

U ponedjeljak 13. rujna prijepodne rektor Tanjić i dekan Karlović su hodočastili u Svetište Gospe Fatimske u kojem su Gospi još jednom zahvalili za sve milosti koje je naša akademska zajednica po njenom zagovoru primila kao i za dar studija medicine na našem sveučilištu te joj preporučili cijelu sveučilišnu zajednicu na početku nove akademske godine.

U Lisabonu su se potom susreli s prof. dr. sc. Isabelom Capeloa Gil, rektoricom Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednicom Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta, prorektorima te s dekanom novoosnovanog Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Antóniom Medina de Almeida. Razgovarali su o obostranim iskustvima u dugogodišnjem stvaranju medicinskih fakulteta. Obje su strane istaknule gotovo iste probleme i prepreke s kojima su se susretali i koje su predanim radom i posvećenošću savladali. Istaknuli su važnost novih fakulteta za sveučilišnu zajednicu, za mjesne Crkve i njihovo poslanje, ali i za društva kojima služe u nadi da će oba fakulteta biti primjer izvrsnosti u znanosti i nastavi te da će nadahnuti i vođeni svojim temeljnim poslanjem biti i promotori i zagovaratelji kršćanske slike čovjeka i njegovog dostojanstva, kao i poslanja liječnika. Razgovarali su i o budućoj suradnji dvaju medicinskih fakulteta i drugih sastavnica Sveučilišta. Rektorica Gil prisjetila se svog boravka na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i svog predavanja, Lectio magistralis, koji je održala na Danu Sveučilišta 3. lipnja 2019.

Rektor Tanjić i dekan Karlović s mons. Manuelom Clemente, Velikim kancelarom Portugalskog katoličkog sveučilišta

U utorak, 14. rujna 2021. rektor Tanjić i dekan Karlović sudjelovali su u svetoj misi koju je predslavio Velik kancelar Portugalskog katoličkog sveučilišta kardinal i patrijarh Lisabona Manuel Clemente tijekom koje je blagoslovio kapelicu u zgradi Medicinskog fakulteta. U svojoj homiliji patrijarh je istaknuo da svi oni koji u životu računaju s Kristovim križem nikada ne mogu izgubiti pa i ako prolaze kroz mnoge nevolje. Rektor je u susretu s patrijarhom prenio pozdrave našeg Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića, čestitao na osnivanju Medicinskog fakulteta te mu predao brošuru o Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Zajedno s patrijarhom i članovima uprave Sveučilište rektor i dekan su razgledali zgradu Medicinskog fakulteta koja je suvremeno opremljena i u koju je upisalo 50 studenata prve godine medicine. Dekan Karlović posjetio je i nastavnu bazu Medicinskog fakulteta Sveučilišnu bolnicu Da Luz te razgledao simulacijski centar, kabinete vještina, koji su posebno uređeni za rad sa studentima.

Blagoslov kapelica Medicinskog fakulteta Portugalskog katoličkog sveučilišta

U popodnevnim satima uslijedio je svečani akademski čin otvorenja Medicinskog fakulteta Portugalskog katoličkog sveučilišta kojoj je prisustvovao dekan prof. dr. sc. Dalibor Karlović zajedno s mnogobrojnim uzvanicima iz znanstvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života Portugala na čelu s premijerom Antóniom Costa i Velikim kancelarom.

Portugalsko katoličko sveučilište početkom rujna je na svjetskoj rang listi sveučilišta, Times Higher Education, treću godinu zaredom proglašeno najboljim sveučilištem u Portugalu te se na ovoj listi nalazi na 350-400 mjestu najboljih svjetskih sveučilišta.

Detalj sa svečane ceremonije otvaranja Medicinskog fakulteta

Zanimljivo je istaknuti da će novu akademsku godinu 2021./2022. obilježiti otvaranje tri medicinska fakulteta na europskim katoličkim sveučilištima: na Portugalskom katoličkom sveučilišta, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i na Sveučilištu Deusto u Bilbaou u Španjolskoj.