Generalna skupština Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) održala se od 23. do 27. srpnja 2018. na katoličkom sveučilištu Svetog Patrika u Maynoothu u Irskoj. 
Na Generalnoj skupštini  je sudjelovao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u ime našeg Sveučilišta, ali i kao predstavnik Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE). Naime, na generalnoj skupštini Europske federacije katoličkih sveučilišta u svibnju 2018.  u  Lublinu u Poljskoj rektor Tanjić i profesor Grégory Woimbée, prorektor s Katoličkog sveučilišta Tolouse u Francuskoj,  izabrani su izaslanicima Europske federacije katoličkih sveučilišta za Međunarodnu federaciju katoličkih sveučilišta (FIUC).

Sudionici Generalne skupštine FIUC-a, preko  200 rektora, prorektora te izaslanika za međunarodnu suradnju s katoličkih sveučilišta diljem svijeta, bavili su se enciklikom pape Franje Laudato Si’ iz perspektive visokoobrazovnih institucija i njihove društvene odgovornosti kao katoličkih sveučilišta.

Misu na otvorenju Generalne skupštine, održanoj u kapeli Sveučilišta Svetog Patrika (izgrađenoj između 1875. i 1891.), predvodio je kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katoličkih odgoj pri Svetoj Stolici, zajedno s nadbiskupom Martinom Eamonom, nadbiskupom Armagha i primasom Irske, koji je propovijedao na misnom slavlju.

Rektor katoličkog sveučilišta Svetog Patrika prof dr. sc. Michael Mullaney na otvaranju Generalne skupštine istaknuo je u svom pozdravnom govoru: “Velika je čast što je Sveučilište Svetog Patika izabran za domaćina ovog četverodnevnog događaja. O ovoj Generalnoj skupštini izvještavat će se diljem svijeta. Naše rasprave će nastojati objasniti kako istinski služi ljudskoj osobi, ako se znanju pridruži savjest. To jedinstvo znanja i savjesti je ono što pokreće katolička sveučilišta. Naš zajednički zadatak je da budemo odgovorni i etički akteri u rješavanju suvremenih izazova ljudskom dostojanstvu, pravdi, okolišu, klimatskim promjenama, migraciji, gospodarstvu i politici. Naš je zadatak stvoriti humaniji svijet i zaštititi naš planet “. Profesor Mullaney je nastavio: “Složenost globalizacije i globalni problemi siromaštva, ekološka kriza i klimatske promjene zahtijevaju sofisticiranu analizu za etička rješenja. Katolička sveučilišta moraju igrati sve veću ulogu u razvoju tih rješenja i osposobiti naše diplomante da preuzmu svoje mjesto u promicanju ljudskog dostojanstva svake osobe i općeg dobra svih”.

Fotografija preuzeta s portala Irska biskupska konferencija

Posebnost ove Generalne skupštine je ta da je na mjesto predsjednika FIUC-a po prvi put izabrana žena. Tako će mjesto dosadašnjeg predsjednika FIUC-a prof. dr. sc. Pedra Rubensa Ferreira Oliveira SJ.  preuzeti  prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Katoličkog sveučilišta u Portugalu na kojem studira 12.000 studenata na 18 fakulteta, visokih škola i instituta.  Govoreći o svom izboru, prenosi irishexaminer.com, profesorica Capeloa Gil je istaknula da će „raditi tako da bi snaga nekolicine postala snaga mnogih“.

Sljedeća Generalna skupština FIUC-a održat će se 2021. godine u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama.